Domeniul Coroanei Segarcea, Furnizor al Casei Regale a Romaniei

În anul 1884, Parlamentul României lua o măsură extrem de modernă pentru acele vremuri: pentru a nu mai suporta cheltuielile Casei Regale din bugetul de Stat, Regelui Carol I i s-au acordat – în administrare, nu în proprietate – douăsprezece dintre cele 12.000 de domenii ale statului. Până după cel de-al doilea război mondial, aceste Domenii ale Coroanei au reprezentat adevărate centre de performanţă în agricultură, contribuind decisiv la alinierea României la standardele epocii industriale.
 
Domeniul din Segarcea, evaluat de către  cei mai importanţi specialişti ai momentului, a fost considerat singurul potrivit pentru cultura viţei-de-vie. În primii ani, mai exact până la construcţia cramei (1906-1908), aici a funcţionat prima şcoală de viţă-de-vie, dedicată înmulţirii butaşilor de vie nobilă, cu o contribuţie importantă la repopularea podgoriilor româneşti afectate de atacurile repetate ale filoxerei.

După mai bine de jumătate de veac de exploatare necorespunzătoare, Domeniul Coroanei Segarcea şi-a reînceput drumul spre statutul de odinioară: suprafaţa, fărâmiţată în urma retrocedărilor, a fost recoagulată, întreaga vie a fost replantată cu vie de calitate, după specificaţiile iniţiale din secolul al XIX-lea (70% soiuri roşii, 30% soiuri albe), iar crama a fost extinsă şi modernizată. 

Vinurile născute aici au crescut în calitate de la an la an, fapt dovedit de sutele de medalii obţinute la concursurile internaţionale. Mai important de atât, însă, creşterea constantă în calitate a atras aprecierea Casei Regale a României, căreia Domeniul Coroanei Segarcea i-a redevenit furnizor oficial în septembrie 2010, reluându-şi astfel rolul istoric predestinat.

La scurt timp după intrarea în noul mileniu, gama Prestige atrăgea pentru prima oară atenţia consumatorilor de vin de calitate din România, cu o Tâmâioasă Românească vinificată sec, într-o piaţă monopolizată de variante demiseci şi demidulci ale acestui soi. 

Alături de ea Feteasca Albă, care redefinea drept elegant şi rafinat un soi cunoscut mai degrabă drept “popular”. Au urmat Feteasca Neagră 2008, produs al unui an excepţional, care a contribuit semnificativ la înţelegerea potenţialului acestui strugure.

După revenirea în matca istorică, la sfârşitul anului 2011, Domeniul Coroanei Segarcea lansa oficial colecţia Principesa Margareta, creată la sugestia Alteţei Sale.  Un experiment în care s-au strâns istorie,  adaptare, poezie, evoluţie.

Am ales doi struguri – Marselan şi Viognier – care deveniseră “de-ai locului” cu o viteză incredibilă, pentru a surprinde imaginea Principesei Margareta, care a ajuns în România, pentru prima oară, în primele zile de după 1989, devenind imediat unul dintre cele mai importante modele ale ţării.

Din vinurile excepţionale  născute între 2008 şi 2011 s-a născut apoi colecţia Minima Moralia, lansată oficial pe piaţă în decembrie 2012. Cele şase etichete – Onoare, Sinceritate, Speranţă, Dăruire, Respect şi Recunoştinţă – au apărut în ediţii limitate.

Ca o întoarcere la spiritul ludic, la pofta de viaţă şi la tradiţia dionisiacă, a fost lansată recent gama Vardo – un simbol al călătoriei şi al învăţării, al spiritului explorator, reunind struguri-simbol al marilor regiuni viticole din Europa, alături de strugurele-fanion al României, Feteasca Neagră.

 

Leonidas Ciocolată Belgiană, o afacere de familie

Leonidas este un business de familie. N-ai cum să gândești momentan altfel acest business în România decât ca pe o afacere de familie și-mi doresc să-l las moștenire copiilor mei”, este ideea cu care Ion Codreanu, românul care a adus pralinele belgiene în țară, a pornit la drum. În acest mod a început povestea Leonidas în 1913, și așa s-a dezvoltat și în România.

În primăvara anului 2009, Ion Codreanu a deschis Leonidas Ciocolată Belgiană în București, pe strada Puțul lui Zamfir. Ciocolateria, care astăzi primește zilnic pasionați de ciocolată de calitate, este parte dintr-o rețea prezentă în București (zonele Piața Dorobanți și Calea Victoriei), Brașov și Iași. Iar în curând ne vom bucura de pralinele belgiene și în Cluj-Napoca, sub conceptul Leonidas Chocolate&Coffee. 

Toate ciocolateriile se aprovizionează de la singura fabrică din Belgia- Bruxelles, garantând astfel aceeași calitate și prospețime peste tot în lume.

Bucuria degustării unei ciocolate de calitate este accesibilă tuturor în Ciocolateriile Leonidas, iar o cutie de praline belgiene este un cadou perfect cu orice ocazie. De cele mai multe ori, acestea sunt mult mai apreciate decât florile.

Peste 80 de sortimente de praline belgiene Leonidas pot fi găsite în minunatele vitrine din ciocolaterii. Ele sunt făcute după o rețetă tradițională și sunt mereu proaspete, iar pentru fabricarea lor sunt folosite doar materii prime naturale și numai cele mai bune ingrediente. 100% unt de cacao pur, atât pentru înveliș cât și pentru umpluturi, și delicatese precum alune din Turcia, cireșe Morello din Périgord, migdale din Italia și nuci din Grenoble.

Valea cu Pești, o locație unică în România

Amplasat la o altitudine de 875 m pe malul Lacului Vidraru, la numai 7 km de Barajul Vidraru, la doar 30 de minute de Bălea Lac, la 12 km de Cetatea Poienari și la mai puțin de 38 km de Curtea de Argeș, pe celebrul drum Transfăgărășan, Valea cu Pești este o locație unică în România. 

Unicitatea este dată și de multitudinea de facilități create în mijlocul naturii, ideale pentru vacanțe de vis, team-building-uri, seminarii și conferințe, evenimente – piscină interioară, saună, jacuzzi, bowling, biliard, ping-pong, teren de tenis, organizarea de drumeții montane sau plimbări cu barca pe lacul Vidraru. 

Transfăgărăsanul, cea mai înaltă șosea din România, construită între anii 1970 – 1974, este situată la 2055 m altitudine și străpunge creasta Munților Făgăraș printr-un tunel lung de 850m. 

Cetatea Poienari, situată la 12 km de Hotelul Valea cu Pești, a fost fortificată de Vlad Tepeș în secolul XV și se află în vârful Muntelui Cetățuia, la o altitudine de 850 m, protejată de pante abrupte. Pentru a ajunge la cetate, “cuib de vulturi al vitejilor de demult”, se urcă 1480 de trepte din beton, care șerpuiesc printr-o pădure deasă de fag.

Barajul Vidraru, situat la 7 km de Hotelul Valea cu Pești, este o construcție gigantică, primul din țară de acest gen, al șaselea în Europa și al nouălea în lume ca înălțime (165 m) la momentul inaugurării, care formează Lacul Vidraru, cu o suprafață de aproape 900 de hectare.. 

Alt Shift, Reinvierea vechiului restaurant Berlin

Alt Shift este situat într-o casă veche de pe strada Constantin Mille şi reînvie vechiul restaurant Berlin, un loc celebru în perioada socialistă, care avea însă să moară rapid după Revoluţie.  

Alt Shift se joacă cu identităţi şi convenţii - este însă şi o amenajare care şi-a propus să crească valoarea arhitecturală a casei care o adăposteşte. 

Identitatea veche este recuperată prin stenciluri care reproduc imagini celebre legate de zidul Berlinului şi printr-un aer teatral ce duce cu gândul la cabaretul anilor de aur.  Holul de acces este un foier, etajul, un ansamblu de scene, loje şi culise, o pendulare permanentă între expunere şi intimitate. Tot de teatru ţin cumva şi inversări ale rezolvărilor obişnuite sau materiale care sunt altceva decât par. Clanţele nu ies în afară, ci sunt săpate în metal. Barul aparent din onyx este, de fapt, din plăci subţiri de marmură. Un loc dificil din punct de vedere arhitectural, casa scării către restaurantul propriu-zis este placată cu ceea ce pare la prima vedere piatră şi care se dovedeşte, la o privire mai apropiată, şi, mai ales la atingere, a fi plută. 

Tâmplăria constituită din geamlâcuri este unul dintre cele mai importante elemente ale amenajării, reinterpretând soluţiile secolului XIX şi ale modernităţii interbelice. Ramele subţiri din metal, utilizate atât la compartimentările interioare, cât şi pe faţadă, atenuează diferenţele dintre interior şi exterior, aducând o plusvaloare arhitecturală modestei  faţade existente. Amenajarea are astfel implicaţii arhitecturale pentru clădire, un exemplu despre cum respectul faţă de loc generează calitate.  

Peste două secole de îmbuteliere industrială pentru Regina Apelor Minerale Borsec

Borsec este una dintre cele mai longevive şi mai prestigioase mărci din lume, fiind îmbuteliată de peste 200 de ani. Cunoaşterea acestor izvoare datează încă de pe vremea romanilor, care le-au descoperit după cucerirea Daciei. 

Istoria industrială a brandului începe în anul 1803, când vienezul Valentin Gunther bea din apa Borsecului şi se vindecă de o boală considerată la acea vreme incurabilă. El decide să ia în arendă Borsecul de la localnici şi să comercializeze apa minerală, fiind ajutat de Anton Zimmethausen, rudă apropiată şi consilier municipal la Viena. 

În 1805, Zimmethausen îşi muta reşedinţa la Borsec şi începea o amplă campanie de construire de drumuri, clădiri şi a unei fabrici de sticlă. Astfel, în 1806, Zimmethausen şi Eisner încep îmbutelierea industrială a apei Borsec. Toată istoria apei minerale naturale Borsec este presărată cu distincţii, medalii şi recunoaşteri la cel mai înalt nivel. 

În 1873, Împăratul Franz Josef îi acordă apei minerale naturale Borsec Medalia de Aur şi o încoronează cu titlul de “Regină a Apelor Minerale”, pe care îl poartă cu mândrie şi astăzi. Borsec e colecţionar de inimi şi de titluri. Şi, pentru că ţâşneşte din pământ românesc, pentru că se lasă colectată, îmbuteliată de oamenii locului, pentru că aduce un strop de sănătate, puritate şi plusvaloare ţinuturilor din care izvorăşte, apa minerală naturală Borsec se oferă aproape integral românilor.