Alikof. Povestea unei deveniri cu rădăcini în Maramureș

Cafeaua nu este o simplă băutură, este o experiență. Și acesta este businessul Alikof, companie care deservește industria ospitalității din 2008 și reflectă valorile fondatorului, Alin Șimon, care a adus din Maramureș la Cluj credința că omenia este cel mai de preț asset pe care poți să îl ai. Atât ca om, cât și ca antreprenor.  

Povestea Alikof începe cu dorința lui Alin de a avea un start mai bun în viață: a început să lucreze în vacanțe pentru a-și aduna bani cu care să meargă la facultate la Cluj și așa a ajuns să lucreze la un restaurant din Vișeu. I-a plăcut, așa că, odată ajuns la Cluj, s-a întrebat cum poate duce lucrurile mai departe.

Acel gând s-a transformat, astăzi, într-o companie cu peste 300 de clienți în Transilvania, care oferă soluții complexe și complete pentru HoReCa, dar și produse și echipamente de bar pentru birou și acasă. Portofoliul Alikof este divers, de la aparate profesionale de cafea, râșnițe și accesorii de ultimă generație, până la produse care reflectă cele mai noi tendințe din industrie: certificare de specialitate, sustenabilitate, trasabilitate.

Alikof este recunoscută în piață pentru calitatea relației pe care o stabilește cu clienții, care pornește de la aparatul profesional de cafea oferit în comodat și serviciile de service și mentenanță asigurate gratuit și ajunge până la traininguri – tot gratuite – și consultanță de business pentru alegerea celor mai potrivite soluții.

Iar dacă îi întrebi pe clienți care este cel mai important lucru pe care îl apreciază la Alikof vor răspunde probabil reacția rapidă de răspuns în situație de criză. Asta pentru că Alikof înțelege că, în ospitalitate, nu există „out of order”.

Și un fapt divers: restaurantul din Vișeu unde și-a început Alin cariera în HoReCa este client Alikof de la înființarea companiei, în 2008, și a rămas alături de Alikof până astăzi.

Dacia Romanian Dining. Singurul restaurant românesc premiat de Institutul Culinar Francez Auguste Escoffier, cu Grand Diplome

Începând cu acest an avem Pașaportul Bucătăriei Franțuzești Escoffier în Casa Dacia.

Nivelul Avansat Escoffier se obține în urma unui examen susținut în prezența comisiei desemnate de Institution Notre Dame La Riche din regiunea Tours, Franța.

Cea de-a treia grupă de cursanți absolvenți ai Nivelului Avansat Escoffier au demonstrat competențele acumulate pe parcursul programului de formare profesională în gastronomia franceză.

Examinarea a avut loc conform standardelor și procedurilor agreate de Ministerul Educației din Franța, comisia respectând cu strictețe normele prevăzute.

Diplomele obținute sunt atestate de statul francez și reprezintă “pașaportul” cursanților către cele mai bine cotate restaurante ale lumii.

Efortul depus pe parcursul celor trei nivele absolvite, practica sub atenta vigilență a trainerilor cu experiență internațională în domeniul gastronomiei, au contribuit la formarea acestor  bucătari profesioniști, care vor transmite în continuare metodele și valorile ilustrului 'rege al bucătarilor și bucătar al regilor', Auguste Escoffier, părintele gastronomiei franceze.

Cei mai renumiți bucătari ai lumii folosesc metodele și rețetele Escoffier, în cele mai renumite bucătarii ale lumii.

Bazele gastronomiei create de Auguste Escoffier au fost și vor fi aplicate în restaurantele cu stele Michelin, iar cursanții institutului au ocazia unică de a învăța prin practică toate aceste metode, fară de care nu ai cum să evoluezi și să-ți dezvolți o carieră de succes în domeniu.

Unul dintre membrii juriului Escoffier, Chef Frederic Poutet, cu 3 stele Michelin, a rămas profund impresionat de preparatele Dacia Romanian Dining, Tăiței cu Babic de Buzău,  Pitușcă și sos de brânză de Horezu cu trufe, Risotto cu cârnați de Pleșcoi, parmezan și petale de roșii uscate, Scoici Saint Jacques cu Piure de Conopidă, mazăre și Babic de Buzău, dar și Pârjoalele Haiducului cu Pitușcă de Buzău, toate asezonate cu fum.

Delegația franceză a fost uimită de modalitatea unică de a pune în valoare produsele locale tradiționale în preparatele rafinate, depășind așteptările dânșilor pentru un restaurant de provincie cu adevărat potențial de stea Michelin.

Ana Maria Mircea, CEO si Cofondator Dacia Romanian Dining

Berea Zăganu. 10 ani de la prima bere artizanală, românească, independentă

Povestea Zăganu a început acum 10 ani, când Laurențiu și Alexandru cumpărau din fonduri proprii o fabrică veche de bere din Măneciu-Ungureni, Județul Prahova, și angajau o echipă mică de localnici, în frunte cu doamna Ileana, maestrul berar, de asemenea localnică.

Amândoi lăsau în urmă cariere în corporații și decideau să-și dedice timpul, banii și energia pentru a crea și dezvolta un brand 100% românesc, autentic, independent și de a contribui la revitalizarea unei industrii pe cale de dispariție în România, berea locală, artizanală.

În 2013 se lansa și proiectul antreprenorial Zăganu, cu două beri, blondă și brună și o producție anuală de 0.0049 milioane de hectolitri.

“Azi, 10 ani mai tărziu, după multă muncă, succese și eșecuri, suntem mândri să spunem că suntem pionierii berilor artizanale în România și că am pornit o mișcare puternică într-o piață ce continuă să se dezvolte și astăzi, adunând mici producători de bere artizanală.

Misiunea noastră rămâne revitalizarea industriei berilor artizanale românești, promovarea berii artizanale ca fiind o băutură complexă din punct de vedere al aromelor și stilurilor existente, pe care merită să o experimentezi permanent.

Până în 2022 am lansat 12 sortimente de bere, am făcut colaborări cu alte micro-berării și am lansat 4 ediții speciale pe care le vindem inclusiv în barul nostru de pe Calea Victoriei 91-93, pe care l-am deschis în August 2017.

Creșterea, în toți acești ani, ne-a ajutat să îmbunătățim multe procese la fabrică, ne-a dat curaj să experimentăm rețete noi, să ne extindem distribuția în țară și să ne implicăm în proiecte și evenimente speciale dedicate industriei.

Însă un lucru nu s-a schimbat și nu se va schimba niciodată: atenția la standardele de producție artizanală: producem de 10 ani în aceeași fabrică, la Măneciu-Ungureni, fermentam berea natural, folosim doar ingrediente naturale, îmbuteliem în sticle sau butoaie, cu un termen de valabilitate limitat, astfel încât berile noastre să ajungă proaspete la clienți.

La fel ca în 2013, suntem o mică berărie artizanală, românească, care, față de 2013, acum este disponibilă nu doar în București, ci în multe dintre orașele mari ale țării, atât în baruri și restaurante, cât și în marile lanțuri de magazine pentru consumul acasă” Laurențiu Bănescu și Alexandru Geamănu, co-fondatori Zăganu.

Bucătărie românească la rang de artă. Babicul de Buzău și Cârnații de Pleşcoi fac parte din ADN-ul nostru

Dacia Romanian Dining, singurul restaurant românesc premiat de Institutul Culinar Francez Auguste Escoffier, cu Grand Diplome, denumit Most Innovative Romanian Restaurant Concept la Gala Health Beauty & Lifestyle awards, oferă o nouă savoare mâncării și este certificat de Institute of Taste Bruxelles.

Rafinăm produsele românești atestate tradițional din carmangeria proprie şi inovăm, transformându-le în preparate fine dining, specifice restaurantelor cu stele Michelin, păstrându-le totodată preţurile accesibile.

Alături de soțul meu și împreună cu o echipă de bucătari certificați, reușim, la restaurantul din Buzău, să inventăm rețete unice în lume, cum ar fi ‘tăiţei meşteşugiţi cu Babic de Buzău’, ‘pituşcă de Buzău’, ‘brânză de Horezu’, ‘trufe aromate cu fum din rumeguș de fag şi servite cu cloche de sticlă’ - preparat vedetă premiat la Chefi la cuţite, ‘risotto cu Cârnaţi de Pleşcoi, cu parmezan şi petale de roşii uscate’, ‘pârjoalele Haiducului cu Pituşcă de Buzău, cu Babic de Buzău şi creveţi’, ‘cocktail Dacia cu pălincă, piper roz, lime și castravete’.

Experienţa memorabilă de la restaurantul DACIA, localizat într-o veche casă boierească, pune orașul Buzău pe harta internațională a iubitorilor de mâncăruri fine.

Viziunea acestui business a plecat de la valorificarea tradițiilor moștenite de la bunici, părinți, împletită cu istoria locului, îmbinate într-un concept de poveste, pentru a tezauriza gusturi ce trebuie trecute nealterate  din generație în generație, adaptate la realitatea contemporană.

Am lucrat în carmangeria familiei alături de părinții mei timp de aproape 10 ani și am fost inspirată de la fiecare cu câte un HAR al personalității lor, tata a muncit cu multă trudă în a dezvolta rețete curate și gustoase ale ingredientelor sănătoase în procesul de fabricație al preparatelor afumate din carne, iar mama a avut mereu un rafinament și eleganță aparte în a găti, preferatele fiind deserturile franțuzești.

Am crescut cu aceste bunătăți tradiționale, în această zonă minunată a Buzăului, care a intrat de curând și în Patrimoniul  UNESCO cu Geoparcul ‘Ținutul Buzăului’, printre care și Peșterile Rupestre, așa zisa ‘Poartă a lui Dumnezeu’.

Deja faimosul Babic de Buzău și Cârnații de Plescoi pot să spun că fac parte din ADN-ul nostru și ne-au clădit în timp, se pare, și caracterul, și destinul.

Educația din Academia de Business Cristian Onetiu, cât și experientele gastronomice internaționale cu stele Michelin, ne-au inspirat să facem un concept deosebit pentru țara noastră, care să aibă potențial scalabil și francizabil în viitor.

Atât eu, cât și soțul meu, avem ca valori dragostea de neamul românesc, de tot ceea ce înseamnă tradițiile cu care am crescut și care definesc personalitatea unui popor, a poporului român. Așa a venit și numele business-ului, Dacia Romanian Dining, care să amintească de strămoșii noștri și bazele poporului român, cât mai aproape de vatră și hrană, în comuniune cu natura, naturală, fără aditivi ca ingrediente.

Încă de la  conceperea meniului am creat parteneriate cu producători locali, Cooperativa Agricolă Buzău, care adună împreună fermieri locali, carmangeria proprie, ingrediente bio, BIOlogistic, Life Care și apa alcalină Kangen la prepararea preparatelor și băuturilor.

Născut pe meleagurile roditoare și încărcate de istorie ale Buzăului, brandul DACIA distilează prin produsele sale valorile culturii românești.

Amfora, simbolul ales, este parte a vestitului TEZAUR DE LA PIETROASELE și reprezintă misiunea noastră de a promova cu mândrie  și de a readuce în sânul familiei zestrea culturală și gastronomică autohtonă.

Precum Tezaurul de la Pietroasele, bine ascuns, păstrat în taină, BABICUL este produsul emblematic al Buzăului, parte din comorile contemporane ale regiunii.

Ritualul de preparare a fost păstrat nealterat de-a lungul timpului, produsul fiind presat atent timp de mai multe zile, afumat lent cu lemn de esență tare, uscat, verificat moment de moment. Babicul își desăvârșește aroma mai bine de 30 de zile, pregătindu-se pentru a fi servit, acompaniat de vinul înmiresmat al zonei.

În vremuri de mult apuse, însuși Napoleon, fiind găzduit de boierul Vernescu, a fost impresionat de gustul Babicului.

Asta facem noi la Buzău.

Babic de Buzău. Legendar.    

Forest Retreat & Spa. O semnătură a naturii

Plai străvechi, cu un trecut bogat, încărcat cu date și fapte, comuna Măciuca este situată în sudul județului Vâlcea, pe malul stâng al râului Cerna, într-un cadru pitoresc, mărginit de 7 coline. Plasată la intersecția unor drumuri care o leagă de orașe importante - Craiova, Slatina, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Drăgășani, Horezu, comuna Măciuca a constituit dintotdeauna un important centru economic, istoric și cultural, de care se leagă multe tradiții care intră în patrimoniul Olteniei.

Aflat în mijlocul naturii, Forest Retreat & Spa din Măciuca este destinaţia care îţi revitalizează mintea, corpul şi spiritul. Poţi beneficia de o detensionare a întregului organism în fiecare zi a anului. Nutriţie, relaxare, fitness, terapie, toate cu amprenta Forest.

Forest Retreat & Spa are ca punct de atracție centrul spa, întins pe o suprafață de 2500 mp. Amprenta Forest o găsim încă de la intrare, în elementele naturii prezente în design-ul interior din piatră și lemn masiv, împletite în tonuri primitoare de ocru, ce creează o perfectă armonie ambientală.

Indiferent că optezi pentru 'Magic Garden', colţul de rai care te reîncarcă cu energie, sau pentru camere de terapie individuală sau de cuplu, te vei bucura de aceeaşi amprentă Forest. Aici te aşteaptă masaje, tratamente corporale şi faciale care detoxifică, hrănesc şi hidratează pielea, duşuri emoţionale cu cromoterapie şi aromaterapie, fântâna cu gheaţă, saune finlandeze şi umede cu aromă de mentă, salina cu sare de Himalaya ale cărei efecte includ curăţarea tractului respirator.

Piscina exterioară și cea interioară, dușurile emoționale, sauna umedă și uscată, precum și salina, sunt parte a serviciilor oferite de Forest Retreat & Spa.

Restaurantul complexului oferă un meniu international bazat pe ingrediente naturale și un meniu adaptat unui stil sănătos de viață, cu preparate vegetariene și vegane.

Forest Retreat & Spa este destinația potrivită pentru o evadare din urbanul aglomerat spre sănătate și liniște, fiind gazda ideală pentru oaspeți de toate vârstele, familii cu copii, evenimente corporate, teambuilding, petreceri și escapade romantice, degustare de vinuri sau expoziție, totul fiind personalizat.

Cu o capacitate de cazare de 70 de locuri în 21 camere duble și 3 apartamente, Forest Retreat & Spa beneficiază de o arhitectură modernă și cochetă. Camerele sunt spațioase, cu un design modern și un ambient perfect al lemnului masiv, cu dotări de ultima generație.

Retreat House, căsuța ce dispune de 3 camere duble, este o locație perfectă pentru odihnă și relaxare. Arhitectura cu specific tradițional cuprinde elemente din lemn masiv, aerul curat, precum și magia locului.

Căsuța Călușarilor, un conac vechi de 150 de ani, amplasată chiar lângă un stejar pomenit în istorie ca loc de popas pentru oastea lui Tudor Vladimirescu, este locația perfectă pentru cei ce iubesc tradiția, dar și confortul de acasă. Fiind amplasată în mijlocul naturii, această căsuță, prin modul unic în care a fost denumită fiecare cameră (Drăgaica, Vătaf și Stejarul), înglobează povești ce ne vorbesc despre frumusețea și noblețea sufletului tradițional, despre tradiție și despre copilărie. Un loc destinat regăsirii de sine, în care se împletesc simplitatea, bunul gust, armonia și echilibrul.

La Forest Retreat & Spa oaspeții pot să descopere frumusețea naturală a zonei prin activitățile în aer liber, alegând echitația, explorarea dealurilor joase și a râului Cerna cu bicicletele sau cu atv-ul, poligonul de tragere, terenul multifuncțional, terenul de tenis și cel de fotbal.

La Măciuca, la Forest Retreat & Spa, se află singura statuie ecvestră a unei regine a României, creație a sculptorului şi restauratorului Viorel Enache, măciunean plecat la Paris în urmă cu 28 de ani. ‘Putem rămâne în istorie, pentru că ecvestra de la Măciuca e unică. Pentru a ajunge la fineţea Reginei Maria, trecem prin toată istoria României de 5.000 de ani.’