Dacia Romanian Dining. Singurul restaurant românesc premiat de Institutul Culinar Francez Auguste Escoffier, cu Grand Diplome

Începând cu acest an avem Pașaportul Bucătăriei Franțuzești Escoffier în Casa Dacia.

Nivelul Avansat Escoffier se obține în urma unui examen susținut în prezența comisiei desemnate de Institution Notre Dame La Riche din regiunea Tours, Franța.

Cea de-a treia grupă de cursanți absolvenți ai Nivelului Avansat Escoffier au demonstrat competențele acumulate pe parcursul programului de formare profesională în gastronomia franceză.

Examinarea a avut loc conform standardelor și procedurilor agreate de Ministerul Educației din Franța, comisia respectând cu strictețe normele prevăzute.

Diplomele obținute sunt atestate de statul francez și reprezintă “pașaportul” cursanților către cele mai bine cotate restaurante ale lumii.

Efortul depus pe parcursul celor trei nivele absolvite, practica sub atenta vigilență a trainerilor cu experiență internațională în domeniul gastronomiei, au contribuit la formarea acestor  bucătari profesioniști, care vor transmite în continuare metodele și valorile ilustrului 'rege al bucătarilor și bucătar al regilor', Auguste Escoffier, părintele gastronomiei franceze.

Cei mai renumiți bucătari ai lumii folosesc metodele și rețetele Escoffier, în cele mai renumite bucătarii ale lumii.

Bazele gastronomiei create de Auguste Escoffier au fost și vor fi aplicate în restaurantele cu stele Michelin, iar cursanții institutului au ocazia unică de a învăța prin practică toate aceste metode, fară de care nu ai cum să evoluezi și să-ți dezvolți o carieră de succes în domeniu.

Unul dintre membrii juriului Escoffier, Chef Frederic Poutet, cu 3 stele Michelin, a rămas profund impresionat de preparatele Dacia Romanian Dining, Tăiței cu Babic de Buzău,  Pitușcă și sos de brânză de Horezu cu trufe, Risotto cu cârnați de Pleșcoi, parmezan și petale de roșii uscate, Scoici Saint Jacques cu Piure de Conopidă, mazăre și Babic de Buzău, dar și Pârjoalele Haiducului cu Pitușcă de Buzău, toate asezonate cu fum.

Delegația franceză a fost uimită de modalitatea unică de a pune în valoare produsele locale tradiționale în preparatele rafinate, depășind așteptările dânșilor pentru un restaurant de provincie cu adevărat potențial de stea Michelin.

Ana Maria Mircea, CEO si Cofondator Dacia Romanian Dining

Berea Zăganu. 10 ani de la prima bere artizanală, românească, independentă

Povestea Zăganu a început acum 10 ani, când Laurențiu și Alexandru cumpărau din fonduri proprii o fabrică veche de bere din Măneciu-Ungureni, Județul Prahova, și angajau o echipă mică de localnici, în frunte cu doamna Ileana, maestrul berar, de asemenea localnică.

Amândoi lăsau în urmă cariere în corporații și decideau să-și dedice timpul, banii și energia pentru a crea și dezvolta un brand 100% românesc, autentic, independent și de a contribui la revitalizarea unei industrii pe cale de dispariție în România, berea locală, artizanală.

În 2013 se lansa și proiectul antreprenorial Zăganu, cu două beri, blondă și brună și o producție anuală de 0.0049 milioane de hectolitri.

“Azi, 10 ani mai tărziu, după multă muncă, succese și eșecuri, suntem mândri să spunem că suntem pionierii berilor artizanale în România și că am pornit o mișcare puternică într-o piață ce continuă să se dezvolte și astăzi, adunând mici producători de bere artizanală.

Misiunea noastră rămâne revitalizarea industriei berilor artizanale românești, promovarea berii artizanale ca fiind o băutură complexă din punct de vedere al aromelor și stilurilor existente, pe care merită să o experimentezi permanent.

Până în 2022 am lansat 12 sortimente de bere, am făcut colaborări cu alte micro-berării și am lansat 4 ediții speciale pe care le vindem inclusiv în barul nostru de pe Calea Victoriei 91-93, pe care l-am deschis în August 2017.

Creșterea, în toți acești ani, ne-a ajutat să îmbunătățim multe procese la fabrică, ne-a dat curaj să experimentăm rețete noi, să ne extindem distribuția în țară și să ne implicăm în proiecte și evenimente speciale dedicate industriei.

Însă un lucru nu s-a schimbat și nu se va schimba niciodată: atenția la standardele de producție artizanală: producem de 10 ani în aceeași fabrică, la Măneciu-Ungureni, fermentam berea natural, folosim doar ingrediente naturale, îmbuteliem în sticle sau butoaie, cu un termen de valabilitate limitat, astfel încât berile noastre să ajungă proaspete la clienți.

La fel ca în 2013, suntem o mică berărie artizanală, românească, care, față de 2013, acum este disponibilă nu doar în București, ci în multe dintre orașele mari ale țării, atât în baruri și restaurante, cât și în marile lanțuri de magazine pentru consumul acasă” Laurențiu Bănescu și Alexandru Geamănu, co-fondatori Zăganu.

Bucătărie românească la rang de artă. Babicul de Buzău și Cârnații de Pleşcoi fac parte din ADN-ul nostru

Dacia Romanian Dining, singurul restaurant românesc premiat de Institutul Culinar Francez Auguste Escoffier, cu Grand Diplome, denumit Most Innovative Romanian Restaurant Concept la Gala Health Beauty & Lifestyle awards, oferă o nouă savoare mâncării și este certificat de Institute of Taste Bruxelles.

Rafinăm produsele românești atestate tradițional din carmangeria proprie şi inovăm, transformându-le în preparate fine dining, specifice restaurantelor cu stele Michelin, păstrându-le totodată preţurile accesibile.

Alături de soțul meu și împreună cu o echipă de bucătari certificați, reușim, la restaurantul din Buzău, să inventăm rețete unice în lume, cum ar fi ‘tăiţei meşteşugiţi cu Babic de Buzău’, ‘pituşcă de Buzău’, ‘brânză de Horezu’, ‘trufe aromate cu fum din rumeguș de fag şi servite cu cloche de sticlă’ - preparat vedetă premiat la Chefi la cuţite, ‘risotto cu Cârnaţi de Pleşcoi, cu parmezan şi petale de roşii uscate’, ‘pârjoalele Haiducului cu Pituşcă de Buzău, cu Babic de Buzău şi creveţi’, ‘cocktail Dacia cu pălincă, piper roz, lime și castravete’.

Experienţa memorabilă de la restaurantul DACIA, localizat într-o veche casă boierească, pune orașul Buzău pe harta internațională a iubitorilor de mâncăruri fine.

Viziunea acestui business a plecat de la valorificarea tradițiilor moștenite de la bunici, părinți, împletită cu istoria locului, îmbinate într-un concept de poveste, pentru a tezauriza gusturi ce trebuie trecute nealterate  din generație în generație, adaptate la realitatea contemporană.

Am lucrat în carmangeria familiei alături de părinții mei timp de aproape 10 ani și am fost inspirată de la fiecare cu câte un HAR al personalității lor, tata a muncit cu multă trudă în a dezvolta rețete curate și gustoase ale ingredientelor sănătoase în procesul de fabricație al preparatelor afumate din carne, iar mama a avut mereu un rafinament și eleganță aparte în a găti, preferatele fiind deserturile franțuzești.

Am crescut cu aceste bunătăți tradiționale, în această zonă minunată a Buzăului, care a intrat de curând și în Patrimoniul  UNESCO cu Geoparcul ‘Ținutul Buzăului’, printre care și Peșterile Rupestre, așa zisa ‘Poartă a lui Dumnezeu’.

Deja faimosul Babic de Buzău și Cârnații de Plescoi pot să spun că fac parte din ADN-ul nostru și ne-au clădit în timp, se pare, și caracterul, și destinul.

Educația din Academia de Business Cristian Onetiu, cât și experientele gastronomice internaționale cu stele Michelin, ne-au inspirat să facem un concept deosebit pentru țara noastră, care să aibă potențial scalabil și francizabil în viitor.

Atât eu, cât și soțul meu, avem ca valori dragostea de neamul românesc, de tot ceea ce înseamnă tradițiile cu care am crescut și care definesc personalitatea unui popor, a poporului român. Așa a venit și numele business-ului, Dacia Romanian Dining, care să amintească de strămoșii noștri și bazele poporului român, cât mai aproape de vatră și hrană, în comuniune cu natura, naturală, fără aditivi ca ingrediente.

Încă de la  conceperea meniului am creat parteneriate cu producători locali, Cooperativa Agricolă Buzău, care adună împreună fermieri locali, carmangeria proprie, ingrediente bio, BIOlogistic, Life Care și apa alcalină Kangen la prepararea preparatelor și băuturilor.

Născut pe meleagurile roditoare și încărcate de istorie ale Buzăului, brandul DACIA distilează prin produsele sale valorile culturii românești.

Amfora, simbolul ales, este parte a vestitului TEZAUR DE LA PIETROASELE și reprezintă misiunea noastră de a promova cu mândrie  și de a readuce în sânul familiei zestrea culturală și gastronomică autohtonă.

Precum Tezaurul de la Pietroasele, bine ascuns, păstrat în taină, BABICUL este produsul emblematic al Buzăului, parte din comorile contemporane ale regiunii.

Ritualul de preparare a fost păstrat nealterat de-a lungul timpului, produsul fiind presat atent timp de mai multe zile, afumat lent cu lemn de esență tare, uscat, verificat moment de moment. Babicul își desăvârșește aroma mai bine de 30 de zile, pregătindu-se pentru a fi servit, acompaniat de vinul înmiresmat al zonei.

În vremuri de mult apuse, însuși Napoleon, fiind găzduit de boierul Vernescu, a fost impresionat de gustul Babicului.

Asta facem noi la Buzău.

Babic de Buzău. Legendar.    

Forest Retreat & Spa. O semnătură a naturii

Plai străvechi, cu un trecut bogat, încărcat cu date și fapte, comuna Măciuca este situată în sudul județului Vâlcea, pe malul stâng al râului Cerna, într-un cadru pitoresc, mărginit de 7 coline. Plasată la intersecția unor drumuri care o leagă de orașe importante - Craiova, Slatina, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Drăgășani, Horezu, comuna Măciuca a constituit dintotdeauna un important centru economic, istoric și cultural, de care se leagă multe tradiții care intră în patrimoniul Olteniei.

Aflat în mijlocul naturii, Forest Retreat & Spa din Măciuca este destinaţia care îţi revitalizează mintea, corpul şi spiritul. Poţi beneficia de o detensionare a întregului organism în fiecare zi a anului. Nutriţie, relaxare, fitness, terapie, toate cu amprenta Forest.

Forest Retreat & Spa are ca punct de atracție centrul spa, întins pe o suprafață de 2500 mp. Amprenta Forest o găsim încă de la intrare, în elementele naturii prezente în design-ul interior din piatră și lemn masiv, împletite în tonuri primitoare de ocru, ce creează o perfectă armonie ambientală.

Indiferent că optezi pentru 'Magic Garden', colţul de rai care te reîncarcă cu energie, sau pentru camere de terapie individuală sau de cuplu, te vei bucura de aceeaşi amprentă Forest. Aici te aşteaptă masaje, tratamente corporale şi faciale care detoxifică, hrănesc şi hidratează pielea, duşuri emoţionale cu cromoterapie şi aromaterapie, fântâna cu gheaţă, saune finlandeze şi umede cu aromă de mentă, salina cu sare de Himalaya ale cărei efecte includ curăţarea tractului respirator.

Piscina exterioară și cea interioară, dușurile emoționale, sauna umedă și uscată, precum și salina, sunt parte a serviciilor oferite de Forest Retreat & Spa.

Restaurantul complexului oferă un meniu international bazat pe ingrediente naturale și un meniu adaptat unui stil sănătos de viață, cu preparate vegetariene și vegane.

Forest Retreat & Spa este destinația potrivită pentru o evadare din urbanul aglomerat spre sănătate și liniște, fiind gazda ideală pentru oaspeți de toate vârstele, familii cu copii, evenimente corporate, teambuilding, petreceri și escapade romantice, degustare de vinuri sau expoziție, totul fiind personalizat.

Cu o capacitate de cazare de 70 de locuri în 21 camere duble și 3 apartamente, Forest Retreat & Spa beneficiază de o arhitectură modernă și cochetă. Camerele sunt spațioase, cu un design modern și un ambient perfect al lemnului masiv, cu dotări de ultima generație.

Retreat House, căsuța ce dispune de 3 camere duble, este o locație perfectă pentru odihnă și relaxare. Arhitectura cu specific tradițional cuprinde elemente din lemn masiv, aerul curat, precum și magia locului.

Căsuța Călușarilor, un conac vechi de 150 de ani, amplasată chiar lângă un stejar pomenit în istorie ca loc de popas pentru oastea lui Tudor Vladimirescu, este locația perfectă pentru cei ce iubesc tradiția, dar și confortul de acasă. Fiind amplasată în mijlocul naturii, această căsuță, prin modul unic în care a fost denumită fiecare cameră (Drăgaica, Vătaf și Stejarul), înglobează povești ce ne vorbesc despre frumusețea și noblețea sufletului tradițional, despre tradiție și despre copilărie. Un loc destinat regăsirii de sine, în care se împletesc simplitatea, bunul gust, armonia și echilibrul.

La Forest Retreat & Spa oaspeții pot să descopere frumusețea naturală a zonei prin activitățile în aer liber, alegând echitația, explorarea dealurilor joase și a râului Cerna cu bicicletele sau cu atv-ul, poligonul de tragere, terenul multifuncțional, terenul de tenis și cel de fotbal.

La Măciuca, la Forest Retreat & Spa, se află singura statuie ecvestră a unei regine a României, creație a sculptorului şi restauratorului Viorel Enache, măciunean plecat la Paris în urmă cu 28 de ani. ‘Putem rămâne în istorie, pentru că ecvestra de la Măciuca e unică. Pentru a ajunge la fineţea Reginei Maria, trecem prin toată istoria României de 5.000 de ani.’

Gelato D'Amore Nice. Pasiunea pentru viață și înghețată

Patricia și George Bălan sunt doi pasionați de viață, dragoste și gelato. Ei au venit pe Riviera Franceză pentru a-și îndeplini visul pe acest pământ mediteranean. Povestea lor este plină de pasiune și fiecare cuvânt este rostit cu multă dăruire.

George Bălan este unul dintre antreprenorii români care au încercat să-și găsească drumul în business trecând prin momente extrem de dificile, dar țintind mereu propriul vis.

‘Am lucrat, mai întâi, într-o multinațională importantă. În 2006 aveam venituri de 22.000 de euro pe lună, dar am dorit ceva făcut de mine, pentru mine.’

Visul lor se cristalizează la 125 Rue de France, Nisa, o gelaterie care are deja o aură fermecătoare, care trebuie descoperită de fiecare dintre voi.

Povestea proiectului nostru de la Nisa a început acum aproximativ doi ani, când căutam o piață în afara României natale și exploram foarte mult oportunitățile din partea de sud a Europei. Era ceva între Italia, Franța și Spania.

Am făcut o excursie în sudul Italiei, ne-am îndrăgostit de Sicilia și am decis că va fi un loc bun pentru produsele noastre și pentru conceptul Gelato D'Amore. Dar încercând să descoperim și să înțelegem piața, cliențîi și nevoile acestora, ne-a venit și mai mult să căutăm locuri noi.

A două variantă era Riviera Franceză. Noi, mai întâi, am ajuns la Menton, care a fost un loc foarte drăguț pentru noi și ne-am îndrăgostit imediat de atmosferă. Am început să venim de câteva ori aici, am început să cunoaștem piața, oamenii. Am încercat să înțelegem puțîn cum funcționează și, în cele din urmă, am găsit aici o oportunitate reală. Ne-am simțit bineveniți aici. Ne-a plăcut ospitalitatea și generozitatea din sudul Franței. Asta ne-a dat încredere să mergem mai departe și să ne urmărim visul aici.

Originea poveștii începe cu studiul conceptului nostru aici, discutând cu furnizorii noștri care ne-au consiliat pentru Nisa.

Principala provocare a fost să înțelegem cum funcționează piața. Am fost încântați să descoperim părți plăcute precum joie de vivre franceză, care s-a potrivit exact cu conceptul nostru. Dorim să arătăm clienților creativitatea noastră și versatilitatea produselor.

Timpul a fost o altă provocare. Aveam nevoie de mai mult timp decât ne așteptam.

În cele din urmă, anul trecut a devenit principala provocare. Am încercat să o abordăm cu încredere, gândindu-ne că va fi o poveste utilă de spus, până la urmă. Planul nostru a durat mai mult decât ne așteptam, totul a fost amânat, dar am rămas optimiști și loiali proiectului nostru.

Din prima zi, în această afacere, am oferit un produs perfect. Ca și în ultimii douăzeci de ani, avem un feedback foarte bun din partea clienților noștri. În afară de asta, ceea ce cred că este de bază pentru orice profesionist din această afacere, sau orice altă afacere, atunci când fabricăm un produs, este experiența pe care o oferim. Eu și buna mea soție, în calitate de proprietari, suntem permanent aici pentru a primi și servi cliențîi. La Gelato D'Amore avem Ladies and Gentleman care servesc Ladies and Gentleman, pentru a aduce bucurie și fericire, pasiune și dragoste și o experiență minunată nu numai cu degustarea acestor produse uimitoare. Au fost livrate lumii, probabil, în cele mai bune vremuri ale umanității.

Pe piața noastră de origine, acesta este ceva în care suntem specializați.

Avem, de asemenea, atelierul unde oamenii pot veni și își pot face singuri gelato, pot pune întrebări și pot afla despre acest produs minunat.

Avem de asemenea o mulțime de evenimente pentru a aduce oamenii la magazin. Am văzut că nimeni nu face asta și am făcut-o din prima zi. Avem evenimentul All You Can Eat, care este un eveniment de o zi la care poți să vii, să deguști produsele noastre la un preț foarte democratic.

De asemenea Gelato Outlet, eveniment la care poți veni și servi produsul la magazin sau la pachet, și ai un preț special, în ziua respectivă.

Ne dorim, de asemenea, să abordăm Clubul de Fotbal de aici cu un program adresat tinerilor. Am fost influențați de o poveste spusă de un fotbalist care ne-a povestit vremurile când era tânăr și erau acele goluri de înghețată. Când aveau ziua de antrenament, aveau meciul de fotbal la finalul secțiunii de antrenament. Fotbalistul, care a marcat ultimul apel al jocului, a primit o înghețată. Pentru acest tip și coechipierii lui, acesta a fost ceva foarte special. Pentru noi, a fost o poveste foarte emoționantă!

Există o mulțime de povești care leagă România de Riviera Franceză precum cea de la Negresco, Capșa.

Negresco era ucenic la cunoscuta Casă Capșa din România și făcea, de asemenea, înghețată. De fapt, acolo era un profesionist italian care făcea înghețata și Negresco îl ajuta.

De asemenea, avem această poveste minunată cu această casă, Casă Capșa, și proeminentul militar francez Joffre. Într-o zi, a vizitat România pentru că sistemul militar românesc este ‘copy paste’ al sistemului militar francez. În cinstea lui, frațîi Capșa au realizat minunata bucată de cofetărie, o pralină care poartă numele acestei persoane. L-am dezvoltat înainte de a veni aici și îl avem în magazinul nostru permanent.

Am creat aceste arome, care este practic minunata noastră ciocolată din Italia și lichior francez de portocale cu bucăți din această pralină.

Provocarea pe care am avut-o venind aici a fost legată de sincronizare. Chiar dacă pare că nu este momentul potrivit, cu această problemă sanitară, pe de altă parte, aceasta a fost o provocare. Deschidem în afara sezonului principal, dar, pe de altă parte, spunem, în ultimii douăzeci de ani, că gelato nu are sezon. Este un an plin, îl poți avea în orice zi, în orice moment al anului, în orice împrejurare.

O altă provocare este că, aici, sunt niște profesioniști foarte buni, chiar artiști. Nu se pare că acestei piețe îi lipsea ceva! Aceasta este o adevărată provocare! Desigur, livrăm noilor veniți și această legătură franco-română care este foarte puternică. Felul în care vedem noi în România este că suntem aceeași familie. Prin toate acestea, le arătam oamenilor că noi, cu adevărat, iubim Nisa.

Ca întotdeauna, fiecare persoană din această lume merită, măcar, o șansă. Le rugăm să ne ofere, măcar, o șansă. Asta înseamnă că ar trebui să vină la noi, măcar o dată, să încerce produsul și să fie sinceri cu ei și cu noi și să spună dacă le place sau nu. O șansă și vor decide dacă experiența lor cu produsele, ofertele și evenimentele noastre este ceva ce le place sau nu.

D'Amore înseamnă că o facem prin iubire. Suntem oameni de afaceri, dar, în primul rând, suntem profesioniști. Ne iubim meșteșugurile noastre, afacerea noastră, cliențîi noștri, furnizorii noștri, locurile în care operăm.

Nu putem decât să-i asigurăm de dăruirea noastră față de acest loc minunat și de tot ceea ce dorim să împărtășim.

Fără ele și feedback-ul sincer nu suntem nimic!

Pentru un cuplu venit din partea Europei de Est, am depășit acest an special! De asemenea, să ai 54 de ani ca mine sau 40 de ani ca Patricia, să faci o schimbare atât de dramatică de la propria ta țara natală, unde ești binecunoscut, la a nu fi nimeni aici, asta este o provocare! Sper ca oamenii să înțeleagă acest curaj!

Începem de aici și vrem să continuăm în sudul Franței și, peste zece-cincisprezece ani, să avem, poate, prezență națională.

Suntem foarte norocoși, nu doar pentru că suntem în Franța, ci și pentru că facem un gelato care este foarte versatil. Un produs care nu are sezon, fără restricțîi.

Și o vom face pas cu pas pentru că suntem aici pentru totdeauna.

Există un singur loc în care să te îndrăgostești de gelato și de proprietarii săi, care îți vor arăta pasiunea prin tot ceea ce fac. Gelato D'Amore Nice.