Adrian Daniel Son, Executive Chef SunGarden Golf & Spa Resort. Bucătăria din România a fost reinventată, gastronomia incepe să devină o artă.

Provocarea SunGarden este una dintre cele mai interesante si mai apetisante provocari din cariera mea. Cea care m-a intrigat de la prima vedere si unde mi-am dorit nespus sa imi pun amprenta. 

Este o placere sa imi manifest creativitatea in ceea ce priveste reinterpretarea bucatariei, in primul rand  in functie de zona si peisaj. Am fost provocat de aceasta asociere, pe care am incercat sa o transpun in noul meniu.

Asocierea produselor din zona aceasta de padure  (diverse tipuri de ciuperci, carne de vanat), o reinterpretare mai interesanta a bucatariei romanesti, dar si preparatele internationale, toate cu un iz de eleganta si rafinament, reprezinta baza acestui meniu.

Bucataria romaneasca actuala este foarte desosebita, ar trebui insa sa oferim mai multa atentie producatorilor locali, produselor bio, de calitate, organice, caci aceasta aduce un plus de valoare extraordinar gustului din farfurie. 

Iar pe partea de reinterpretare se pot face lucruri marete cu fiecare preparat traditional, trebuie doar curaj si imaginatie!

SunGarden Golf & Spa Resort. Un ținut al liniştii și rafinamentului.

Unde îți pleacă mintea atunci când îți permiți să iei o pauză?

Te poate duce pe un vechi teren de vânătoare lângă Cluj-Napoca, un domeniu de 40 de hectare retras și, totuși, la 15 min de inima Transilvaniei.

Un loc care te învață ca intangibilul este acum tangibil. Unde pădurea autentică, pajiștea proaspătă, albastrul apei și albastrul cerului, pacea pe care o meriți și o cauți sunt ale tale, de când ai intrat.

Beneficiile oferite de SunGarden Golf & Spa Resort sunt oferite atât de camerele confortabile, cât și de sălile de conferință și de restaurantul specializat în gastronomie locala, internațională. Terasa Romană te îmbie să stai la umbră cu un pahar de vin bun sau Terasa Venice, unde există o grădină interesantă și o piscină, oferă cocktailuri și mese delicioase.

Terenul de golf, construit pe o suprafață de 12 hectare, o investiție în jur de un milion de euro, este deschis oaspeților hotelului, dar mai ales grupurilor sau persoanelor care vin special pentru competițiile de golf. Acesta are un traseu interactiv de 9 parcursuri, fiecare traseu fiind diferit ca stil și decor.

Iubitorii acestui sport au la dispoziție și o academie care le oferă lecții de golf.

Centrul Wellness & Spa garantează o experiență unică și profund relaxantă în zona Aqua Experience, ce include un bazin cu hidromasaj, saună cu infraroșu, bazin cu apă sărată, tepidarium și baia turcească.

O călătorie seculară se poate experimenta în zona Amedeea Paradise, pe marginea unei vetre antice, un vis misterios în zona de Mystic Relaxing Volcano și alte 5 saune inedite: sauna Finlandeză, considerată una dintre cele mai frumoase saune din Europa, o saună Bio relaxantă și purificatoare, saună sărată și Aroma sauna din lemn de cedru, veșnic mirositor.

SunGarden Wellness & SPA vine în întâmpinarea dorințelor, relaxării și sănătății cu tratamente importante de purificare, detoxifiere, tratamente Signature impresionante, masaje, terapii și ritualuri alese din toate colțurile lumii.

Fiind situat în centrul Transilvaniei, pachetele SunGarden Golf & Spa Resort pentru relaxare sunt inspirate de această regiune care abundă în peisaje mirifice, terenuri fertile, floră și faună bogată, tradiții vii și oameni primitori. În acest sens există câteva “Ritualuri Semnătură”, specifice zonei.

SunGarden Golf & Spa Resort, explorează legenda!

Hotel PRIVO. Un refugiu minimalist pentru business şi relaxare.

Amplasat într-o zonă retrasă și liniștită, aproape de centrul orașului Târgu Mureș, PRIVO este un concept hotelier în care istoria și modernismul se completează reciproc pentru a crea un stil distinct.

PRIVO este un refugiu minimalist pentru business și relaxare, unde designul propune un dialog cald și primitor intre hotelul modern si ansamblul istoric format din Vila Csonka și parcul cu o suprafaţă de 3.500 mp.

Hotelul isi întâmpină oaspeții cu o abordare moderna, un design simplu, aerisit și o atmosferă ce reflectă caracterul unic al locului.

Restaurantul fine dining a fost inclus in ghidul Gault & Millau 2018 la categoria Destinatii Speciale, si a fost selectat in primele 3 restaurante din Romania pentru "Best service 2018”. La PRIVO se organizeaza periodic cine gastronomice si degustari de vinuri.Restaurantul, enoteca, sălile de conferințe, spa-ul si parcul sunt câteva dintre elementele prin care hotelul caută să ofere oaspeților simbioza perfectă între muncă și relaxare. Oaspetii hotelului au parte de o experienta unica, fie ca este un team-building sau o cina a-la-carte.

36 premii nationale & internationale: Luxury Travel Guide - European Awards 2018 si 2017; Romanian TopHotel Awards 2018, 2017 si 2016; Trip Advisor, Travelers’ Choice Award 2018, 2017, 2016 si 2015 – Top Hotels din Romania; Haute Grandeur Global Hotel Awards 2017; World Travel Awards 2017; Wine Spectator, SUA - Award of Excellence 2017, 2016 si 2015; Romanian eTravel Awards 2017 si 2016; Romanian Travel Forum 2017; International Hospitality Awards 2016; World Luxury Restaurant Awards 2016; Romanian Digital Travel Awards 2015; World Luxury Hotel Awards 2016 si 2015.

Lucia Nora Morariu, Economia susține democrația în România

Fără nicio îndoială, orice companie de succes poartă în ADN-ul ei viziunea, valorile și personalitatea celor are au fondat-o și au contribuit la dezvoltarea ei. În cazul EXIMTUR, brandul companiei de călătorii este imaginea în oglindă a atributelor președintelui fondator, Lucia Nora Morariu. Este vorba de seriozitatea și rigoarea ardelenească, de competitivitatea cultivată în Banat (”Banatu-i fruncea”), de modestie și chibzuință - ca valori familiale și comunitare. 

În 1993, Lucia Nora Morariu împreună cu soțul său, sora sa și trei bune prietene au pus bazele EXIMTUR, o companie de călătorii care este astăzi una dintre cele mai importante în domeniu. În 2017, vânzările companiei de călătorii EXIMTUR au depășit 55 de milioane euro, iar în primul trimestru al anului 2018 aceestea au crescut cu 18 procente față de perioada similară a anului trecut. 
Vreme de 25 de ani, EXIMTUR a reușit să mențină un ritm de creștere constant, sănătos, și să impună standarde ridicate în domeniu.

Lucia Nora Morariu a intuit care sunt trendurile în domeniu și a deschis noi perspective pentru industria de travel oriunde s-a aflat, fie că a fost la conducerea companiei EXIMTUR, a structurii asociative de profil, ANAT, sau în guvern, ca secretar de stat în Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale. În perioada mandatului său la minister, a inițiat demersuri care au adus beneficii consistente turismului românesc, printre acestea numărându-se și inițiativa privind tichetele de vacanță, construcția de programe europene pe fonduri nerambursabile în turism sau introducerea unei noi clasificări pentru staţiuni, care include existenţa canalizării sau a iluminatului public, dar şi alte criterii sanitare pentru autorizarea staţiunilor.

În opinia președintelui-fondator al EXIMTUR, cea mai prețioasă resursă a companiei sunt oamenii. Președintele-fondator al EXIMTUR a făcut tot posibilul ca angajații companiei să atingă maximul potențial. ”Am înțeles, încă de la începuturi, că respectul față de clienți este dat, în principal, de respectul față de propriii colegi. Nu poți să oferi servicii de cea mai bună calitate clienților fără a avea, în relația cu aceștia, oameni motivați, respectați, plătiți corect, cu taxele și contribuțiile privind pensiile și sănătatea achitate integral, la zi. Toți membrii echipei EXIMTUR au criterii de performanță clare și transparente în funcție de care sunt recompensați, participă la programe de formare profesională și sunt promovați pe criterii de competență. Bineînțeles, toți colegii noștri au salariile plătite integral „la alb”, astfel că își pot face planuri de viaţă bazându-se pe EXIMTUR”, a explicat Lucia Nora Morariu. 

Pentru președintele-fondator al EXIMTUR, patriotismul are o definiție specială: ”Patriotismul, în actualul mediu de business, se poate exprima foarte simplu: să îți plătești taxele corect și la timp, să ai toate veniturile angajaților fiscalizate, să respecți legile țării și să susţii dezvoltarea valorilor în comunitatea din care faci parte”, a declarat aceeasta. În anul 2017, EXIMTUR a plătit statului român taxe şi impozite în valoare de peste 1 milion de euro, iar în anii anteriori sumele vărsate la buget au fost asemănătoare. 

Lucia Nora Morariu a crezut mereu că o parte din profitul societății trebuie să se întoarcă spre dezvoltarea comunității care a susținut această evoluție, motiv pentru care EXIMTUR s-a implicat și anul trecut în numeroase acțiuni care au promovat cultura, educația sau sportul, precum Festivalul Internaţional de Film Transilvania – TIFF, CuGet – olimpiada de cultură generală pentru tineri,   deplasarea în SUA a unei echipe de elevi români finaliști într-un concurs internațional de programare organizat de NASA sau susținerea unor echipe performante din sport.

Lucia Nora Morariu deține și calitatea de consul onorific al Sloveniei și crede că acestei țări i se potrivește proverbul ”Esențele tari se păstrează în sticluțe mici”.

Lucia Nora Morariu este un anteprenor care a dovedit, mai ales în vremuri de criză, că are viziune, că are puterea de a transforma provocările și dificultățile în oportunități, că are abilitatea de a implementa soluții care sa ducă la evoluția industriei de travel, în special, cu beneficii semnificative asupra  societății, în ansambul ei.

Grand Hotel Continental. O poveste despre eleganta si traditii nemuritoare

A fost odată ca-n povești o vreme când Calea Victoriei nu era Calea Victoriei, ci Podul Mogoșoaiei, o vreme când orașul era împodobit de miresme orientale, cu domni cu joben și doamne în rochii elegante plimbându-se pe bulevardele Micului Paris în calești frumos împodobite. Atunci, când La Belle Epoque era prezentul și nu un trecut îndepărtat.

La numărul 56 peste drum de Teatrul Naţional, călătorii secolului XIX puteau găsi Grand Hotel Broft, un mic hotel cochet construit după stilul chic al hotelurilor parisiene. Tocmai datorită acestui aer de eleganţă franţuzească atât de apreciat de societatea românească din acele vremuri, hotelul Broft a devenit unul din punctele de întâlnire ale aristocraţiei și elitei Bucureștene. Printre cei mai faimoși oaspeţi se numără și Prinţul Napoleon, vărul lui Napoleon al-III-lea, aflat într-o vizită diplomatică la Carol I de Hohenzollern.

Zilele bune se întorc la Continental în 1979, când, după îndelungi renovări, hotelul este redeschis. Ușor ușor, povestea noastră a ajuns și la finalul perioadei comuniste când, după revoluţia din 1989 clădirea este restituită proprietarului de drept, Fundaţia Menachem Elias. În anul 2005, Grand Hotel Continental se închide timp de 4 ani pentru reamenajări. S-a redeschis în decembrie 2009 cu structura actuală de 59 de camere, iar clădirea a fost încadrată în Patrimoniul de Stat, păstrându-și arhitectura originală.

La sfârșitul războiului ruso-româno-turc, odată cu învingerea trupelor otomane la Plevna în 1877, Osman Pașa, conducătorul armatei otomane, a fost reţinut în apartamentul 104 înainte de a fi deportat în Rusia. O poveste veche spune că în timpul marșului victoriei, când trupele Prinţului Carol I treceau pe Podul Mogoșoaiei, Osman Pașa l-a salutat pe Carol de la geamul apartamentului său. Acel marș avea să își lase amprenta asupra istoriei Bucureștiului schimbând numele celui mai important bulevard al său în Calea Victoriei, nume pe care îl poartă până în ziua de astăzi.

Povestea noastră își continuă călătoria pe axa timpului. În 1885 o comisie de arhitecţi anunţă închiderea Hotelului Broft, iar în 1886 pe același loc este inaugurat Grand Hotel Continental, ce avea să reziste încercărilor secolului XX până în prezent. Tot în acea perioadă hotelul trece în proprietatea bancherului Menachem Elias, moștenit apoi de fiul său Jaques Elias. La începutul secolului XX clădirea intră în cea mai glorioasă perioadă a ei, devenind locul preferat de întâlnire al aristocraţilor și elitei vremii. În restaurantul Continental se opreau George Enescu, Liviu Rebreanu, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, maestrul Constantin Tănase și multe alte personalităţi ale vremii.

Cutremurul din 1940 a cauzat daune importante clădirii, renovarea presupunând costuri mari. Hotelul a suferit pentru a doua oară în același deceniu daune serioase, iar în timpul lucrărilor de renovare s-au făcut eforturi mari pentru a menţine faţada originală din secolul XIX.

În 1954 a fost restaurat și redeschis restaurantul Continental, iar oaspeţii erau încântaţi de vocea Mariei Tănase și de orchestra ei.

Intrând în hotel, oaspetele începe o adevărată călătorie a simţurilor. Zgomotul orașului dispare, călătoria începe la recepţie unde piesa centrală este desk-ul achiziţionat de la o reşedinţă nobiliară din Bergamo, iar candelabrele, mobilierul masiv, oglinzile, sunt piese originale create în secolul XIX aduse de la faimoase case de licitaţii din Viena, Parma și Torino.

Grand Hotel Continental nu este doar un loc de cazare în timpul călătoriei, ci o experienţă aparte. Închideţi ochii, inspirati adânc și aproape că veţi auzi caleștile trecând pe Podul Mogoșoaiei, armata regelui Carol trecând victorioasă și pașii lui Osman Pașa în apartamentul 104. Relaxaţi-vă și bucuraţi-vă de liniștea și istoria ce vă înconjoară, de eleganţa și rafinamentul nemuritor al secolului XIX în mijlocul agitatului secol XXI.