Manolo Manufaktura. Plăcuțe decorative din ciment colorat

Vanzarea placutelor am inceput-o in 2012, dupa un an si jumatate de pregatiri. Intai a aparut ideea, in 2010, dupa ce am vazut intr-un restaurant din Centrul Istoric o pardoseala din placute de ciment colorat, ce fusesera aduse din Franta.

La inceput am gandit-o ca o afacere cu bani europeni, dar am abandonat aceasta idee, deoarece utilajele noi (cerinta pentru accesarea fondurilor europene) erau prea costisitoare. Asa ca am imprumutat bani de la familie si am realizat utilajele pe comanda, iar pe unele le-am achizitionat second-hand.

La inceput provocarea cea mai mare a fost aflarea retetelor de productie, care nea consumat mult timp si resurse financiare, deoarece aveam pierderi foarte mari. Aveam zile cand la sfarsitul orelor de munca, aveam o hala plina cu moloz, dar nici o placuta buna. Dupa inceperea productiei, cea mai mare provocare a fost gasirea si pregatirea artizanilor, pentru ca asa ii numim noi pe muncitorii care realizeaza aceste placute. Producerea placutelor de ciment este o meserie rara, care necesita daruire, atentie si talent.

Pe langa modelele din catalog, putem realiza si modele personalizate. Placutele de ciment se manufactureaza prin procedee traditionale si cu materialele originale, ceea ce le recomanda pentru utilizarea lor in proiectele de restaurare si amenajare a cladirilor vechi. Aceasta tehnologie bazata pe lucru manual confera o frumusete si un farmec aparte acestui tip de finisaj, iar odata cu trecerea anilor, placutele devin mai frumoase, capătănd o patina minunata.

Dupa un an 2018 plin de provocari, a existat o perioada de 6 luni in care am realizat productia simultan in Romania si in Maroc. In acest moment, toata productia o realizam in Maroc.

Pe langa placutele de ciment, realizam cuptoare traditionale de pizza sau paine, bucatarii de vara, bucatarii mexicane inzidite.

Artesana. Aventura singurului lapte artizanal românesc

Povestea singurului lapte artizanal românesc începe la Tecuci, într-o cochetă fabrică pe care Alina și Daniel Donici au construit-o din pasiunea pentru mâncare sănătoasă și grija pentru mediul înconjurător.

Grija pentru un lapte curat și sănătos.

Laptele Artesana vine doar din ferme mici, autorizate, neindustrializate. Alina și Daniel le-au preferat în detrimentul fermelor mari, care practică o agricultură intensivă. Fiecare fermier răspunde personal de calitatea laptelui, dar, chiar și așa, acesta trece printr-un proces riguros și strict de verificare. Doar cu cisterne autorizate de Direcția Sanitar Veterinară, lichidul alb ajunge în fabrică și începe să își caute drumul spre sticle și borcane. Toate alese cu dragoste de natură. Aceste măsuri fac iaurturile și brânzeturile de la raft să fie fără cusur, perfecte mai ales pentru copii.

‘Familia este nucleul în care copilul va deprinde obiceiurile alimentare corecte, pe care le va avea și ca adult, de aceea este foarte important ca părinții să ofere educația necesară și în această privință. Pentru că o familie echilibrată și armonioasă va crește copii echilibrați. Linia de producție a iaurtului este locul unde se întâmplă magia - așa ar spune cei care iubesc produsele noastre nostru. Fanii înrăiți se laudă că ar recunoaște iaurtul Artesana din 100 de iaurturi neetichetate, dacă ar fi puși să guste.’ Alina Donici.

Pentru pasteurizare, Artesana a ales temperatura optimă. La 72 de grade, germenii periculoși sunt distruși, dar laptele își păstrează toate calitățile. Prin comparație, brânza tradițională de stână se face cu lapte nepasteurizat, iar, în producția industrială, acesta este pasteurizat la peste 100 de grade distrugând-se o parte din vitaminele și antioxidanții prezenți în mod natural în lapte.

”Dacă ești la fel de pasionat cum suntem noi de mancarea curată, fără pesticide și aditivi, iaurtul ecologic Artesana este baza de plecare. Aceleași calități specifice iaurturilor Artesana sunt acum completate de laptele provenit din agricultura ecologică românească de calitate.” se mândrește Alina cu produsele de top din portofoliu.

Brânzeturi cu dichis

Brânzeturile Artesana se obțin prin scurgerea în voie a zerului, fără folosirea greutăților de presare sau a altor procese mecanice. În acest fel, produsul finit își păstrează proprietățile care îi dau un gust unic. Sunt preparate doar cu lapte, fermenți lactici, cheag și sare.

Într-o societate fără cultura și tradiția brânzeturilor, Artesana a adus în România o parte din caracterul puternic al brânzeturilor din Pirineii spanioli combinat cu fragilitatea și rafinamentul brânzeturilor franțuzești. Așa s-au născut specialitățile Artesana maturate cu trufe negre, nuci sau peperoncino, atent selecționate și dozate de artizanii noștri.

Brânza mató, o altă bunătate din portofoliul Artesana, face parte din dieta mediteraneană de mai bine de 700 ani, putând fi consumată ca atare, în salate sau ca desert cu miere și nuci.

“Noi am preluat rețeta ibericilor și am îmbunătățit-o cu laptele nostru românesc și ecologic, de la Vatra Dornei, pentru un gust desăvârșit, dincolo de orice timp și spațiu geografic. Nu are sare adăugată, fiind astfel potrivită pentru copii de orice vârstă.” povestește Alina Donici odiseea brânzei mató.

Ambalaje ecologice, din dragoste de natură

Iar brânza mató a mai venit cu ceva inovator în portofoliul Artesana: noul ambalaj din biopolimer, 100% compostabil și biodegradabil. Reciclarea, grija față de natură, alimentația sănătoasă, înțelegerea societății sunt doar câteva dintre subiectele preferate ale Alinei și ale lui Daniel, antreprenori, dar și părinți cu normă întreagă pentru 3 copii.

"Pe lângă dificultăţile legate de alimentaţia copiilor, trebuie să fim foarte atenţi la educaţia lor, trebuie să îi educăm cu bun simţ şi să îi învăţăm să citească etichetele, să se descurce singuri, pentru că nu ştim ce se va întâmpla în viitor.“ spune Alina Donici.

De altfel, Artesana a fost primul brand românesc producător de brânzeturi și lactate care a ales ambalajele din sticlă pentru produsele sale. În 2019, la șapte ani de la lansare. laptele, iaurturile și brânzeturile proaspete și maturate, de vacă, oaie sau capră, au ajuns să fie distribuite de marile lanțuri de magazine din întreaga Românie și se pregătesc să ducă povestea românească și la export.

Centrul de Excelență Terapeutică. Active Life Therapy

Povestea noastră a început în 2005 de la o viziune profund umană, aceea de a-i ajuta pe oameni să fie fericiți, prin îndepărtarea durerii fizice din viața lor, în orice formă de manifestare, acută sau cronică, prin metode specializate de prevenție sau de recuperare.

Visul devine realitate atunci când crezi și muncești pentru el, dar îi inspiră și pe ceilalți, astfel că o echipă de specialiști dedicați și-au asumat misiunea de a reda cea mai bună formă fizică oamenilor, oriunde s-ar afla ei – la serviciu, acasă sau în deplasare.

Vino să ne cunoști! Suntem tineri, activi, entuziaști, empatici, de încredere, ne bucurăm de ceea ce facem în fiecare zi și dăruim și celorlalți ceea ce cunoaștem. Valorile noastre nu sunt doar cuvinte, ci modul autentic în care ne manifestăm clipă de clipă în cadrul echipei sau în relația cu fiecare pacient.

Suntem aici pentru tine, pentru a te ajuta să descoperi și să trăiești din plin ENERGIA PENTRU FERICIRE, în fiecare zi.

Suntem un centru de excelență terapeutică care oferă soluții individuale personalizate de prevenție, recuperare și wellness, dar și cursuri și ateliere specializate pentru certificarea viitorilor terapeuți sau pentru instruirea și inițierea tuturor celor care doresc să adopte un stil de viață sănătos, care să le aducă energie pentru fericire.

POVESTE LEMNeria-bijuterii migalite

Povestea LEMNeria a luat nastere prin plantarea unei mici samante de dragoste pentru traditiile romanesti, obiceiurile rurale si straiele populare, inca din copilarie.

Pe parcurs, daca acea samanta a tot fost alimentata cu dragoste, s-a materializat sub forma acestui proiect de suflet.

Am ales lemnul pentru ca toata copilaria mea si vacantele au fost in zona de deal si am fost inconjurata de paduri. Dragostea mea pentru verde, pentru liniste si lemn este datorata acestui fapt.

Lemnul natural are o culoare minunata, are fibra diferita de la pisa la pisa, ceea ce confera fiecarei piese unicitate.

Consider ca fiecare bucata de lemn spune povestea sa din natura si avem nevoie de o bucata de natura in tot tumultul acesta urban. In tot acest gri, culoarea lemnului este ca o raza de soare.

Iubesc lemnul. Mi se pare un material rar intalnit in zona bijuteriilor, deoarece nu este cunoscut ca fiind un material pretios, precum aurul, argintul, platina. Aceasta cutuma sociala pentru mine nu are nici o insemnatate, deoarece, sa nu uitam, un copac are viata, el simte, este in mijlocul furtunilor, este alinat de razele soarelui, miresmele florilor, cantecul pasarilor si strigatul animalelor.

In plus, un copac este atat de maret, iar sa porti un accesoriu dintr-un material care a trecut printre atatea, mi se pare sublim.

Consider ca trebuie sa privim si minunile lumii care ne inconjoara, nu doar ceea ce ne-a fost transmis a fi pretios, iar eu am ales sa lucrez pe nepretuitul lemn de stejar cu grosimea de 4 mm , grosime ideala pentru o brosa sau un colier, tinand cont ca bijuteria este confectionata doar din lemn.

Motivele traditionale pentru mine sunt divine. Atat de multa creativitate si ingeniozitate intalnita in motivele populare, foarte rar am vazut. Culorile au semnificatie, fiecare simbol are o semnificatie si, daca formeaza un ansamblu, acestea sunt combinate in asa mod incat sa transmita un mesaj.

Si dragostea pentru ele s-a nascut tot in copilarie, crescand in zona rurala, am adormit ascultand povestile bunicului, am participat la muncile campului, la activitatile gospodaresti, am vazut femeile in straie de sarbatoare mergand la biserica sau la sarbatorile satesti, am vazut-o pe bunica cosand, aratandu-mi mereu zestrea primita de generatii la rand si, fiind fata, m-am indragostit iremediabil de aceasta arta a cusutului straielor populare.

Dar eu doresc sa introduc in tinuta urbana motivele traditionale, preluate de pe costumele populare prin accesorii contemporane.

Conturul bijuteriilor reprezinta forme geometrice, deoarece consider ca liniile, unghiurile ce se regasesc in acestea reprezinta povestea vietii noastre.

Roxana Dan. O fire visatoare. Lucruri frumoase. Fapte bune.

La o prima interactiune Roxana pare un copil, apoi, pe masura ce intri in vorba cu ea, afli ca e arhitect, designer, antreprenor, mama si nu in ultimul rand OM.

Pasiunea pentru frumos au condus-o spre faculatea de arhitectura, unde – fiindu-i apreciat talentul - a obtinut burse de studiu la Stuttgart, Berlin si Beijing. Astfel, a strabatut lumea in lung si in lat si a avut oportunitatea de a fi implicata in proiecte sociale in Europa si Asia. Spune ca revenit in Romania pentru ca simte ca aici, acasa, sunt foarte multe lucruri de facut si aici isi gaseste locul.

Pretenii Roxanei stiu ca are mereu un telemetru si un mouse in geanta si ca nu are rabdare sa bea o cafea fara sa schiteze ceva. Roxana spune despre ea ca ii place munca, ca activitatea creativa ii hraneste creierul si sufletul si ca rareori reuseste sa se deconecteze de la proiectele ei.

A lucrat pana in ultima zi inainte sa vina baietelul pe lume si povesteste ca a fost cea mai productiva perioada din viata ei - stia ca urmeaza o pauza lunga si voia sa lase lucrurile finalizate. In acel moment a pus pe picioare brandul Lisa&Co., un brand apreciat pentru originalitate si delicatete, atat pe plan local cat si pe plan international.

Lisa&Co. este continuarea unei pasiuni din copilarie, pe care cu dedicare a transformat-o intr-un business. Demarat impreuna cu sora ei, proiectul a fost inca de la inceput gandit ca din momentul in care devine sustenabil sa reinvesteasca in oameni, prin proiecte sociale. Dimensiunea sociala s-a concretizat prin infiintarea asociatiei Educalise care, printre alte proiecte directionate catre comunitate, doneaza o carte pentru fiecare bijuterie vanduta unui copil din mediul defavorizat.