Domeniul Coroanei Segarcea, Furnizor al Casei Regale a Romaniei

În anul 1884, Parlamentul României lua o măsură extrem de modernă pentru acele vremuri: pentru a nu mai suporta cheltuielile Casei Regale din bugetul de Stat, Regelui Carol I i s-au acordat – în administrare, nu în proprietate – douăsprezece dintre cele 12.000 de domenii ale statului. Până după cel de-al doilea război mondial, aceste Domenii ale Coroanei au reprezentat adevărate centre de performanţă în agricultură, contribuind decisiv la alinierea României la standardele epocii industriale.
 
Domeniul din Segarcea, evaluat de către  cei mai importanţi specialişti ai momentului, a fost considerat singurul potrivit pentru cultura viţei-de-vie. În primii ani, mai exact până la construcţia cramei (1906-1908), aici a funcţionat prima şcoală de viţă-de-vie, dedicată înmulţirii butaşilor de vie nobilă, cu o contribuţie importantă la repopularea podgoriilor româneşti afectate de atacurile repetate ale filoxerei.

După mai bine de jumătate de veac de exploatare necorespunzătoare, Domeniul Coroanei Segarcea şi-a reînceput drumul spre statutul de odinioară: suprafaţa, fărâmiţată în urma retrocedărilor, a fost recoagulată, întreaga vie a fost replantată cu vie de calitate, după specificaţiile iniţiale din secolul al XIX-lea (70% soiuri roşii, 30% soiuri albe), iar crama a fost extinsă şi modernizată. 

Vinurile născute aici au crescut în calitate de la an la an, fapt dovedit de sutele de medalii obţinute la concursurile internaţionale. Mai important de atât, însă, creşterea constantă în calitate a atras aprecierea Casei Regale a României, căreia Domeniul Coroanei Segarcea i-a redevenit furnizor oficial în septembrie 2010, reluându-şi astfel rolul istoric predestinat.

La scurt timp după intrarea în noul mileniu, gama Prestige atrăgea pentru prima oară atenţia consumatorilor de vin de calitate din România, cu o Tâmâioasă Românească vinificată sec, într-o piaţă monopolizată de variante demiseci şi demidulci ale acestui soi. 

Alături de ea Feteasca Albă, care redefinea drept elegant şi rafinat un soi cunoscut mai degrabă drept “popular”. Au urmat Feteasca Neagră 2008, produs al unui an excepţional, care a contribuit semnificativ la înţelegerea potenţialului acestui strugure.

După revenirea în matca istorică, la sfârşitul anului 2011, Domeniul Coroanei Segarcea lansa oficial colecţia Principesa Margareta, creată la sugestia Alteţei Sale.  Un experiment în care s-au strâns istorie,  adaptare, poezie, evoluţie.

Am ales doi struguri – Marselan şi Viognier – care deveniseră “de-ai locului” cu o viteză incredibilă, pentru a surprinde imaginea Principesei Margareta, care a ajuns în România, pentru prima oară, în primele zile de după 1989, devenind imediat unul dintre cele mai importante modele ale ţării.

Din vinurile excepţionale  născute între 2008 şi 2011 s-a născut apoi colecţia Minima Moralia, lansată oficial pe piaţă în decembrie 2012. Cele şase etichete – Onoare, Sinceritate, Speranţă, Dăruire, Respect şi Recunoştinţă – au apărut în ediţii limitate.

Ca o întoarcere la spiritul ludic, la pofta de viaţă şi la tradiţia dionisiacă, a fost lansată recent gama Vardo – un simbol al călătoriei şi al învăţării, al spiritului explorator, reunind struguri-simbol al marilor regiuni viticole din Europa, alături de strugurele-fanion al României, Feteasca Neagră.