Simona Miculescu, Piruete diplomatice pe scena lumii

photo credit UN Photo / Cia Pak

In diplomatie, mandria de a fi roman este motorul perpetuu, apararea si promovarea interesului national fiind esenta acestei profesii.  

Calatoria mea prin viata, plina de momente unice, transformationale, a fost mereu potentata de mandria de a fi roman, incercand sa (re)construiesc imaginea tarii. De la postura de prima femeie purtator de cuvant din istoria MAE, la primul meu post diplomatic la Washington, ca atasat de presa al Ambasadei Romaniei, creator al primului site oficial al Romaniei pe Internet. Sau de la pasionantele “aventuri” profesionale in Kosovo si Irak, la cei patru ani extraordinari petrecuti la Cotroceni, ca si consilier prezidential de politica externa, si prima femeie cu rang diplomatic de ambasador. 

Sunt un pasionat colectionar de experiente speciale, dar exista un moment solemn trait adesea cand eram ambasador extraordinar si plenipotentiar, reprezentant permanent pe langa Natiunile Unite: momentul in care ridicam placuta cu numele Romaniei, in acest for universal, cerand cuvantul pentru a exprima pozitia tarii mele! Simt si azi mandria aceea!

Acum, in calitate de reprezentant al Secretarului general ONU si director la Oficiului ONU de la Belgrad, slujesc 193 de tari, nu doar Romania. Mi-e greu sa ma obisnuiesc cu acest lucru, dar ea continua sa fie miezul fierbinte al eforturilor mele de fiecare zi, de fiecare clipa.

Tot ce stiu este ca cel mai profund mod de a-mi exprima mandria de a fi roman este sa fac totul ca Romania si romanii sa fie mandri de mine!