Conacul Polizu, Maison de Plaisance

Istorie a stilului. Oda a rasfatului.
Bine intreg.

Conacul Polizu se afla printre frumoasele dealuri moldave. A fost construit intre anii 1880 – 1887 de omul politic Constantin Ghika-Deleni, in satul Maxut, judetul Iasi.

Conacul de la Maxut este deopotriva un edificiu cu valoare arhitecturala, dar si cu valoarea memorialistica in calitatea lui de loc de intalnire al boierimii moldave si bucurestene la finele veacului al XIX-lea si sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial. Intre inaltii oaspeti ai locului, s-au numarat in anii Primului Razboi Mondial, cand se aflau la Iasi in refugiu, Regina Maria, principia Ileana si Nicolae, care au revenit ulterior in 1926, lasand marturii scrise despre trecerea lor la Maxut, ca oaspeti ai cuplului Alexandrina si Niculae Polizu Micsunesti.

Gazda desavarsita, Alexandrina Polizu isi servea oaspetii cu delicate preparate romanesti, frantuzesti ori nemtesti, gatite utilizand in principal ingrediente crescute pe domeniul conacului, sau vanate de ilustrii boieri. Respectul acordat ingredientelor, specific vremii, facea ca mesele organizate sa fie adevarate oaze de bucurii si rasfat. Meniurile erau adecvate ocaziilor, anotimpului si invitatiilor. Bunele maniere, stricte, completau cadrul elegant. La conac veti regasi Frumusetea neuitata a bucatelor veritabile.

Acum conacul este locul de intalnire al nobililor de astazi. Al turistilor insetati de istorie, de aer curat, de gradina, al mireselor inspirate si al gurmanzilor in cautarea autenticului. Domeniul Polizu si-a recapatat stralucirea de odinioara, oferind acum oaspetilor liniste, armonie si promisiunea unui loc aparte.