Andrei Macesanu, "Design the illy can"

photo © arhivă personală  Andrei Măceşanu

photo © arhivă personală Andrei Măceşanu

Pasiunea pentru artele vizuale m-a însoțit pe tot parcursul adolescenței, iar după terminarea liceului am intrat la Facultatea de Arte Decorative și Design din cadrul Universității de Arte din București. La 19 ani, în anul I, ești plin de entuziasm încă nefructificat, așa că simți nevoia să cauți intens o portiță de intrare în lume. 

Concursurile îți dau ocazia să te expui unor priviri critice mult mai experimentate decât tine, iar curiozitatea m-a făcut să particip la competiția ‘Design the illy can’. Am vrut să văd ce se întâmplă atunci când o pagină din caietul de schițe ajunge în fața unui juriu, iar lucrarea prin care am câștigat este o prelucrare digitală a unui desen de mână.

Pornind de la rolul cafelei în viața de zi cu zi,  mi-am dorit să creez un design care să îndemne la socializare, la interacțiune - e deja un adevăr universal că boabele de cafea dezleagă limba și deschid noi orizonturi. Ilustrația mea tocmai asta exprimă: felul în care cafeaua unește oamenii, încurajează dialogul și acțiunea. 

Am conturat așadar o rețea a conexiunilor dintre mai multe siluete umane - personajele se întrepătrund, având mereu împreună o trăsătură comună ce activează întregul grup și îi pune pe toți în mișcare - cafeaua de dimineață. 

Dar partea frumoasă este că, prin cutia illy, ilustrația mea va circula și va interacționa cu toate aceste personaje imaginate de mine și fiecare dintre ele va avea propria interpretare a desenului.