'Romanian Actors' by Simion Buia, Proiect cultural românesc

photo © 'Simion Buia' by Simion Buia 

photo © 'Simion Buia' by Simion Buia 

RomanianActors.com este un proiect fotografic și videografic unic și necesar, care pune în lumină, la propriu, actorii profesioniști din România. În țara despre care se presupune că ar trebui să fim mândri – România - nu există respect pentru nimic și nimeni, evident nici pentru actori. Chiar dacă oamenii merg la teatru, că e de "bon ton", iar la sfârșitul oricărui spectacol, fie bun sau ne-bun, se ridică brusc în picioare și aplaudă frenetic, actorul tot singur rămâne, în contextul socio-cultural al țării noastre. 
   
La ce m-am gândit eu? Să-mi folosesc experiența fotografică și videografică, harul, timpul - și să încep proiectul vieții mele, numit Romanian Actors by Simion Buia, portretizând, în condiții de studio, sute și mii de actori profesioniști din România, inclusiv actori evrei, germani, maghiari, de la teatrele de stat sau cele independente. Rând pe rând, voi poposi cu aparatul meu de fotografiat în toate teatrele țării. 

Romanian Actors by Simion Buia este un proiect cultural bine gândit și absolut necesar în contextul românesc și european. Cele două componente - foto și video - oferă actorului posibilitatea de a se prezenta pe sine marelui public din World Wide Web. Mă gândesc și la o variantă printată sub forma unei cărți, care să conțină portrete și informații despre actori, cum ar fi data și locul nașterii, facultatea absolvită, la clasa cărui actor sau pedagog, ce premii a obținut, ce roluri importante a jucat în teatru și cinematografie. 

www.romanianactors.com este bilingv, română și engleză, pentru a facilita "întâlnirea" actorilor cu reprezentanți ai artei și industriei cinematografice sau artistice din străinătate, care intenționează să realizeze filme, ori să monteze teatru în România - și doresc să facă un casting profesional.

În 2015 vor fi portretizați și filmați în total 44 actori români, în 2016 vor fi 100! Mi-am propus să "lansez" în fiecare zi de luni, în care nu se joacă teatru, fiind ziua liberă a actorilor, câte un actor în portofoliul Romanian Actors. Sunt 52 de săptămâni într-un an, așa că voi fotografia 52 de actori profesioniști în 2016.    

Mor de plăcere să lucrez la acest proiect de anvergură, unic în peisajul autohton, și sunt deja mândru că atunci când voi muri cu adevărat, voi lăsa în urmă o mărturie artistică de durată, care va trăi mult peste viețile noastre și ale actorilor eternizați. 

Şi mai sunt mândru de ceva! Cu mai mulți ani în urmă, proaspăt revenit în România din Germania, unde am lucrat ca jurnalist la postul de Radio Deutsche Welle , am pornit un proiect fotografic unic, numit “Actorii și fotograful”, vizibil pe www.actoriisifotograful.ro

Am portretizat în studioul meu din Ecaterina Teodoroiu peste 80 de actori din "generația de aur", pe care i-am printat pe Fine Art Canvas și vernisat în nenumărate expoziții din țară. Acest demers artistic a fost premiat la Gala Societății Civile.

Mândru? Da, sunt!