Radu şi Bosco, Căutătorii de trufe

photo © TrufArt

Trufa este o ciupercă, crește în pămant, este timidă, se ascunde. O găsim cu ajutorul câinilor antrenați sau al porcilor. Este o rasă consacrată pentru căutatul de trufe, lagotto. Bosco al meu este un lagotto. Este un câine foarte atașat de stăpân, de familie. În casă este ca o jucărie, foarte blând, plăcut, ascultător. Întotdeauna se uită în ochii stăpanului că să afle dacă are voie să facă ceva. 

Sunt 200 de feluri de trufe, aproximativ 20 mai cunoscute și doar  zece și comerciale. 

Faptul că România este țară trufieră încă mai stupefiază lumea. În România avem trufă de vară, sezonul începe prin iulie/august, când e coaptă. Aceasta se găseste mai spre șes. Trufa de vară (Ttuber aestivum) este mai slab calitativă, deci și mai ieftină, este o trufă folosită mai mult la procesare, pentru obținerea unor produse conexe (unt, uleiuri aromatizate, salse, creme etc.). Apoi, toamna, găsim alte trufe (de exemplu, uncinatum), la o altitudine mai mare, iar târziu în iarnă (noiembrie, decembrie), în anumite zone, mult mai sus, avem chiar și magnatum pico (trufa albă). Totul depinde de condițiile climaterice (rece, umed, temperaturi nu mai mari de 6-7 grade, fără îngheț) din acea zonă, când putem găsi trufă de extraordinar de bună calitate . Este vorba despre o perioadă foarte scurtă, o săptămână, maximum două, când trufa e exact în vârful de coacere și condițiile sunt propice. 

Le recomand celor care gustă trufa pentru întâia oară să înceapă treptat: prima dată, trufa de vară, mai moale, cu un gust mai apropiat de ciupercă, mai uşor acceptabilă, după aceasta uncinatum, o trufă mai intensă, mai aromată, şi, la un moment dat, dacă îşi permit şi din punct de vedere financiar, să guste din trufa albă. Dacă ajung la ea, garantez că acolo rămân.

Dose Café, Alex Răduca și Alex Frosin

credit foto Elena Cornila / credit galeria foto Dan Gecui

credit foto Elena Cornila / credit galeria foto Dan Gecui

Înainte de a intra în business-ul cu cafea de specialitate, am profesat ca Ofițeri Maritimi Punte. Am studiat la Universitatea Maritimă din Constanța, după care ne-am obținut brevetul de ofițer și am început să ne angajăm în voiaje internaționale, pe nave comerciale. Așa am învățat să fim organizați și disciplinați în modul de lucru, datorită legilor și regulamentelor stricte, dar bine puse la punct.  
  
Pentru că este o pasiune și o plăcere pe care o avem de mult timp și care a crescut odată cu noi am decis, într-o zi de vară a anului 2015, să punem la punct un proiect prin care să putem oferi o cafea bună și accesibilă câtor mai mulți oameni, influențați fiind de modelele de business mici cu care am luat contact în diverse tări. 

Dose reprezintă răsfățul de zi cu zi pe care toți îl merităm. Cafeaua, fiind mai mult decât o simplă bautură, trebuie să vină însoțită de o experiență completă. Dose oferă această experiență în Coffee Shop-ul nostru complet, unde poți savura o cafea de specialitate alături de alte produse ce urmează aceeași linie de artizanal,  

Avem 6 tipuri de cafea pe care le deosebim după culoarea pungii și după nume, însă ceea ce se află în interior se schimbă constant. Pentru băuturile pe bază de espresso, blend-ul pe care îl folosim este cel mai apreciat, acesta fiind foarte echilibrat și care impacă o gamă foarte mare de gusturi.  

În zilele de weekend ne transformăm într-un mic wine bar, și, pe lângă cafea, oferim vinuri locale, bere artizanală și cocktailuri în ton cu anotimpul, cât și gustări de la furnizori atent selecționați. 

Nunta voastră la casele de oaspeți din Cincşor

NUNTA VOASTRĂ, așa cum v-o doriți, într-o ambianță unică și o atmosferă specială! 

Autenticitate, cultură și natură la Casele de oaspeți din Cincşor.

Casele de oaspeți din Cincşor, situate în centrul Transilvaniei (la aproximativ 70 km de Sibiu și Brașov), oferă o experiență unică tuturor celor care își doresc o ALTFEL DE NUNTĂ, un eveniment foarte special și personal în felul său, ca și nuntă în sine.

Casele de oaspeți din Cincşor fac parte din Ansamblul bisericii fortificate din Cincşor. Clădirile Caselor de oaspeți din Cincşor – fostă parohie (1624), fostă școală (1912) și fostă gospodărie țărănească (1930) – toate restaurate cu mare grijă și pricepere, introduc în atmosfera secolelor trecute, asigurând un confort modern de excepție. Ele sunt înconjurate de curți generoase, de natură bogată. Împreună cu clădirile bisericii fortificate creează o ambianță de vis. Fie că vorbim de „Nunta la șură”, într-o ambianță rustica, fie că ne referim la o nuntă în stil “Garden party”, elegantă și degajată, locațiile își pun amprenta pe eveniment.

O nuntă reușită este o nuntă unde voi doi vă regăsiți cel mai bine împreună cu familia, prietenii și oaspeții!

Noi vă susținem cu experiența echipei noastre, astfel încât evenimentul vostru să vă reprezinte din plin. Pentru că nunta voastră este o experiență foarte personală, noi nu vă oferim pachete standard. ÎMPREUNĂ CU VOI DEZVOLTĂM NUNTA VOASTRĂ, cât mai aproape de dorințele și de ideile voastre. Stabilim împreună modul cum se va desfășura nunta, alegem decorațiunile și meniul de nuntă, inspirându-ne din bucătăria regională transilvăneană, reinterpretată în stil gourmet. Împreună cu somelierul nostru alegeți vinurile care se potrivesc cel mai bine meniului, din bogata gamă de vinuri românești. Sau ne ocupăm de organizarea slujbei de cununie, a muzicii și de multe altele. Și, nu în ultimul rând, suntem alături de voi și găsim soluții pentru toate aspectele care apar pe parcursul evenimentului.

Ne dorim ca în ziua nunții voastre să vă dedicați exclusiv acestui moment special din viața voastră! 

Cât de speciale sunt nunțile oaspeților noștri, vedeți mai jos. Mai multe poze găsiți pe contul nostru de Instagram, accesând linkul următor:

instagram.com/cincsortransylvaniaguesthouses

Evenimente speciale pentru oameni speciali, la Casele de oaspeți Cincşor!

  

Domeniul Coroanei Segarcea, 30 de distincții internaționale

Vinurile Domeniului Coroanei Segarcea au câștigat în 2016 un total 30 de distincții internaționale: patru medalii de diamant, un dublu-aur, opt medalii de aur, 13 de argint, 3 de bronz și o mențiune.

Recunoașterile provin de pe toate meridianele lumii, din Canada până în Tokio, trecând prin Franța, Monaco și China.

Vedeta anului a rămas Tămâioasa roză, cu două medalii de diamant, două de aur și trei de argint.

O surpriză deosebită a venit la începutul toamnei, când Merlot-ul Prestige 2009 a câștigat nu doar medalia de aur la Concours Mondial du Merlot, ci și distincția ”Cea mai bună recoltă veche”. Pinot Noir-ul a câștigat un argint important, în concursul specializat Mondial du Pinot Noir, iar cupajul alb Principesa Margareta s-a îmbogățit cu o medalie de diamant, una de aur și două de argint.

Au mai fost bine primite și punctate ambele versiuni de Marselan, cel din gama Prestige, nematurat în butoaie de stejar, și expresia premium, Principesa Margareta roșu, Minima Moralia Speranță 2014, Feteasca Neagră Vardo ”Patima Serii”, Chardonnay Prestige 2011, Pinot Gris, Viognier și Tămâioasa românească, toate trei din gama Prestige, din recolta 2013, precum și Merlot Prestige 2011.

Clinica de Sănătate CardioMetabolică, Primul Wellness CardioMetabolic din România

Clinica de Sănătate CardioMetabolică este un wellness cardio care oferă plan de tratament personalizat pentru persoanele cu sindrom metabolic sau antecedente cardiovasculare. Planul combină exercițiul fizic și recomandări de modificare a dietei, în vederea optimizarii stilului de viata si preventiei evenimentelor cardiovasculare. Programul este destinat pacientilor stabili din punct de vedere cardiometabolic si este structurat in 3 parti principale. 

Prima este evaluarea stării de sanatate şi a factorilor de risc CardioMetabolic. Cardiologul clinicii identifică, cu ajutorul echipamentelor de ultima generatie in materie de investigatii cardiologice,  afectiunile  pacientilor și evaluează factorii de risc CardioMetabolic, astfel echipa construieste un program personalizat, sigur și eficient de menținere sau de recuperare a Sănătății CardioMetabolice.
 
Cea de-a doua este activitatea fizică, respectiv crearea şi aplicarea programului personalizat. Fiziokinetoterapeutul, impreuna cu medicul cardiolog, concep un program de exerciții ce pot fi efectuate în siguranță, ținând cont de particularitățile individuale.
 
Cea de-a treia este optimizarea stilului de viaţă si reducerea riscului cardiometabolic. Echipa interdisciplinară individualizează și supervizează activitățile zilnice, pentru  controlul optim al Sănătății CardioMetabolice.
 
Întreg programul clinicii se desfasoara într-un cadru special, într-o locație cu istorie și experiență în prevenție și recuperare, Hotel Palace 4* din Băile Govora. Modelul Govora are la bază încurajarea pacienților pentru automonitorizare și raportare a eventualelor probleme, în cadru organizat și supravegheat. Independența pacienților la finalul programului este definiția noastră că programul a fost completat cu succes.
 
Clinica de Sănătate CardioMetabolică este membra a  Forumului National de Preventie, iar Băile Govora este oraș participant in proiectului național “Promenada Inimilor”.