Anca Alungulesei, RawCoCo

Preocupata de spiritualitate, stil de viata sanatos si alimentatie cruda, Anca Alungulesei a deschis RawCoco, prima cofetarie-ceainarie din Romania, in aprilie 2014, din pasiune si convingere. Dincolo de dulciurile delicioase si sanatoase oferite de RawCoco si concepute de cel mai respectat bucatar raw-vegan din tara, Anca Alungulesei si-a asumat o misiune grea, dar vitala pentru viitorul romanilor. 
 
Fondatoarea RawCoco isi doreste ca cei din jurul ei sa constientizeze ca o mare parte din alimentele pe care le consuma zilnic din inertie nu reprezinta hrana si ca o alimentatie vie determina un corp sanatos, o minte mai clara, putere de munca si bucuria de a face cat mai multe lucruri intr-o singura zi. In cautarile ei, Anca a descoperit o reteta simpla si la indemana pentru detoxifierea organismului si a creat un program original de detox din sucuri naturale de legume si fructe, Detox Happy Body, care hraneste organismul cu vitamine, minerale si enzyme, dar ii si da, in acelasi timp, ragazul de a se odihni din procesul greoi de digestie. 
 
Anca Alungulesei este expert in nutritie, trainer in alimentatie raw-vegan, fondatoarea RawCoco, prima cofetarie-ceainarie raw-vegana din Romania, specialist in deserturi raw-vegane si in programe de detox si terapeutice cu sucuri naturale din legume si fructe.

"M-am născut în Piatra-Neamt, acum 38 de ani în mijlocul unei familii deosebite. La vârsta de 27 de ani, am lăsat Piatra Neamţul pentru Bucureşti, insa nici o clipa nu am  uitat locul in care mi-am petrecut prima parte a vietii. 

Parcursul vieţii mele profesionale s-a împletit mereu cu cel al creşterii şi dezvoltării personale, trecand, pana acum, prin 3 etape esenţiale. Sunt 3 etape care m-au format şi m-au transformat în ceea ce reprezint astăzi ca fiinţa umană: a educa/a face/a fi.

A educa: După ce mi-am primit o parte din porţia de educaţie de la familie şi societate, am întors-o la rândul meu înapoi. Am lucrat ca învăţătoare într-un sat la 35 de km de Piatra-Neamt. Acolo am pus stiloul în mâna celor mai frumoase suflete pe care le-am cunoscut în viaţa mea. Şi sunt recunoscătoare pentru asta.

A face: în următoarea etapă a vieţii mele am trecut la a face. Am trecut la mediul privat, am cunoscut lumea corporaţiilor, am fost parte din ea şi mi-am făcut şcoala vieţii acolo.

A fi: de 2 ani am renunţat la a face pentru alţii şi am vrut să ştiu cum e “a fi” pentru mine şi sufletul meu. Mi-am redescoperit fiinţa şi infinitul pe care Dumnezeu l-a presărat în mine. Astfel, am creat RawCoco, prima cofetărie-ceainărie raw vegan din România, din dragoste si pasiune pentru o viaţă cât mai sănătoasă a tuturor românilor. Simt ca misiunea mea in acest moment este aceea de a-i invata pe oameni ca hrana sanatoasa (deserturi raw vegan, programe terapeutice de sucuri si hrana cruda) este cea care ne schimba viata si ne va transforma corpul si starea de bine. Astfel, putem face trecerea de la "starea de bine" la "bunastarea organismului".

Niciodată nu m-am gândit să părăsesc România mea. N-aş fi putut trăi nicicând pe alte meleaguri pentru că nu aş fi putut să mă exprim pe mine ca fiinţă umană într-o altă limbă decât limba românească. Nu aş fi putut să iubesc în altă limbă decât cea romană. Pentru mine, niciodată “I love you” nu ar fi avut semnificaţia iubirii adevărate. Aşa că trăiesc în România, ca să pot spune de câte ori simt “te iubesc”,  "mi-e dor" , “iarta-ma”, “multumesc” Din suflet. Fiecărui suflet în parte." 

Dorobanti 140, Prajituri 100% naturale

"Prima intalnire cu prajiturile a fost cand aveam cativa anisori.  Prin ceea ce am inceput acum 5 ani si jumatate, pe 10 decembrie 2010, am incercat sa reinviu traditia, sa arat oamenilor  ce inseamna o prajitura de casa, sa le arat ce inseamna gustul prajiturilor de altadata pe care le mancam si le faceam acasa cand eram mica. Pun accent pe calitatea ingredientelor, folosind unt de casa, oua, lapte proaspat, faina naturala si frisca din smantana, 100% naturala.
 
Totul este facut manual, cu creme fierte si produse naturale. Evident, am inceput ca orice patron novice, cu doua vanzatoare si un cofetar care au plecat intr-o saptamana. Asadar, urmatorii trei ani nu am avut nici un ajutor, facand  totul singura de la vanzare la pregatit prajiturile. Puterea mi-au dat-o clientii, care au apreciat si m-au incurajat sa continui sa fac ceea ce-mi place. Am inceput povestea in locatia din Dorobanti 140, care este locatia de suflet, si am reusit anul acesta sa deschid si locatia din Calea Floreasca 71, unde produc si paine cu maia, care necesita aceeasi dragoste.

 

Pura Vida Sky Bar, Smârdan 7

photo © Dragoş Lapadatu

photo © Dragoş Lapadatu

Sunt multe lucruri pentru care noi, românii, ar trebui să fim mândri. Destinațiile de vis din România și oamenii capabili care au dezvoltat proiecte de success, ce au adus un plus de valoare imaginii tării noastre, sunt primele motive pentru care merită să ne mândrim. Trebuie doar să ne luăm un mic răgaz și să le observăm. Centrul Vechi al Bucureștiului, de exemplu, arată din ce în ce mai bine și nu trece o săptămană fără să aibă loc vreun eveniment, vreun târg al artiștilor handmade, vreun concert sau vreo expoziție foto.  

Un loc bun din care să privești Centrul Vechi și să te bucuri de el este pe acoperișul clădirii de pe Smârdan nr. 7, la Pura Vida Sky Bar. In fiecare seară, soarele apune peste acoperișul impunător al clădirii Băncii Naționale, iar priveliștea te lasă pur și simplu fără cuvinte. Unii aleg să lucreze de acolo, alții pur și simplu să se relaxeze.  

Din când în când au loc acolo concerte de vioară, chitară, ori ale unor mici trupe locale, iar lumânările și luminițele ambientale completează armonios intreaga atmosferă.  

Localnici și călători din lumea intreagă se adună laolaltă fie pentru evenimente, fie pentru seri liniștite, fac schimb de povești, de impresii, și ajută, fără să-și dea seama, la imbunătățirea imaginii României.  

De fiecare dată când membrii staff-ului îi intreabă pe oaspeții străini care este părerea lor despre România, primesc același răspuns: “It's way better than I expected! I will definitely come back!” 

photo © Dragoş Lapadatu

photo © Dragoş Lapadatu

Tucano Coffee, Love.Peace.Coffee

photo credit Chumash Maxim

photo credit Chumash Maxim

Tucano Coffee reprezintă o rețea internațională de cafenele, care promovează în lumea întreagă filosofia sa Love.Peace.Coffee: dragostea ca sentiment, pacea ca stare și cafeaua în calitate de băutură preferată.

Love – reprezintă dragostea și respectul pentru oaspeții noștri, discuțiile interesante, schimbul de experiență, prietenia și înțelegerea.

Peace – se referă la ambianța caldă, plăcută, unică, care permite oricui să-și petreacă timpul citind o carte preferată, să lucreze pe laptop sau să se vadă cu prietenii. Totodată aici fiecare se va regăsi într-una din multiplele activități care au loc: seminarii, ateliere, proiecții de filme, expoziții și festivaluri de muzică.

Coffee – în inima Tucano Coffee trăiește dragostea pentru cafeaua gustoasă și de înaltă calitate, proaspăt prăjită și aromată, pentru țările exotice în care se cultivă cafeaua, pentru cultura bogată și tradițiile acestor țări. Lucrăm doar cu Specialty Arabica veritabilă 100%, pe care o prăjim săptămânal în Tucano Coffee Roastery, iar bariștii noștri sunt adevărați maeștri ai cafelei, instruiți după toate standardele și tehnologiile SCAE.

Primul Tucano Coffee din România, Tucano Coffee Guatemala, a fost deschis în aprilie 2014 la București (str.Calea Dorobanților, 18), al doilea, Tucano Coffee El Salvador, urmând în iulie 2015, chiar în inima Bucureștiului pe str. Lipscani, 79. Sunt două cafenele cu ambianțe și interior deosebite, dar la fel de agreabile, unde fiecare își poate găsi un refugiu în compania unei cărți și să simtă căldura celor din jur, sau, dimpotrivă, să-și petreacă timpul vesel și interesant împreună cu prietenii.

French Bakery, Proiect autentic românesc

French Bakery este o poveste frumoasă care a început în 2004 și a apărut din dorința de a oferi plăcere, deoarece patiseria franceză exact asta face - oferă plăcere. Rețeta tradițională, produsul autentic și preparatul artizanal au fost punctele de plecare ale acestui demers culinar francez realizat în România, cu resurse 100% românești. 

Autenticitatea acestui proiect românesc de gastronomie franceză cu nume americanizat stă tocmai în respectarea rigorilor patiseriei franceze, realizată însă cu toată dragostea, talentul și priceperea unor patiseri români, ce utilizează înainte de toate “produsele și roadele locului”. Este o patiserie franceză autentică revizuită și reinterpretată după tradițiile și cutumele locale - “française”,  dar făcută de români în România. 
 
Prietenii noștri “chefs patissiers” francezi, Lionel, Gontrand și, în ultimii ani, Bernard, ne-au învățat și ne-au explicat de ce “la grande patisserie française” autentică este în fapt artă și creație, și ne-au arătat cum talentul chef-ului patissier și dragostea înglobată  în realizarea fiecărui croissant sau éclair face diferența.

În galantarul magazinelor French Bakery conviețuiesc în perfectă armonie “les pains au chocolat” cu tortul krantz, cozonacul cu nucă ca la bunica, “les petits pains”, “les baguettes rustiques” și pâinea țărănească, quiche-urile, muffins-urile, “les macarons” sau “les éclairs au café”, toate realizate în fiecare dimineață din cele mai bune produse autohtone. 

Lângă croissant sau “pain au chocolat” poți primi un “café crème” sau o orangeada făcută pe loc, un “chocolat chaud” sau un suc de fructe proaspăt. A mânca bun, proaspăt si sănătos – aceasta ar putea fi deviza acestui loc plăcut și primitor. 

Cafenelele French Bakery au adus un plus de rafinament în peisajul bucureștean, au adus ceva din farmecul cafenelelor și restaurantelor de pe malul Senei.