Conacul Polizu, Maison de Plaisance

Istorie a stilului. Oda a rasfatului.
Bine intreg.

Conacul Polizu se afla printre frumoasele dealuri moldave. A fost construit intre anii 1880 – 1887 de omul politic Constantin Ghika-Deleni, in satul Maxut, judetul Iasi.

Conacul de la Maxut este deopotriva un edificiu cu valoare arhitecturala, dar si cu valoarea memorialistica in calitatea lui de loc de intalnire al boierimii moldave si bucurestene la finele veacului al XIX-lea si sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial. Intre inaltii oaspeti ai locului, s-au numarat in anii Primului Razboi Mondial, cand se aflau la Iasi in refugiu, Regina Maria, principia Ileana si Nicolae, care au revenit ulterior in 1926, lasand marturii scrise despre trecerea lor la Maxut, ca oaspeti ai cuplului Alexandrina si Niculae Polizu Micsunesti.

Gazda desavarsita, Alexandrina Polizu isi servea oaspetii cu delicate preparate romanesti, frantuzesti ori nemtesti, gatite utilizand in principal ingrediente crescute pe domeniul conacului, sau vanate de ilustrii boieri. Respectul acordat ingredientelor, specific vremii, facea ca mesele organizate sa fie adevarate oaze de bucurii si rasfat. Meniurile erau adecvate ocaziilor, anotimpului si invitatiilor. Bunele maniere, stricte, completau cadrul elegant. La conac veti regasi Frumusetea neuitata a bucatelor veritabile.

Acum conacul este locul de intalnire al nobililor de astazi. Al turistilor insetati de istorie, de aer curat, de gradina, al mireselor inspirate si al gurmanzilor in cautarea autenticului. Domeniul Polizu si-a recapatat stralucirea de odinioara, oferind acum oaspetilor liniste, armonie si promisiunea unui loc aparte.

Arenele Romane, Cel mai important teatru de vara în aer liber din România

Arenele Romane sunt cel mai important teatru de vară în aer liber din România, un loc unic în Sud-Estul Europei. Situate în Parcul Carol, au o capacitate de maximum 8000 de locuri pe scaune și în picioare. 

Teatrul a fost construit în anul 1906 după model roman și inaugurat la deschiderea “Expoziției generale române” din același an. Între anii 1966 și 1968, teatrul de vară Arenele Romane a fost renovat complet, adăugându-i-se două sectoare noi de tribune, cabine pentru artiști, birouri administrative, săli de repetiție și pregătire a diverselor spectacole, iar scena a fost complet acoperită. 

Între anii 1980 și 2001, Arenele Romane au intrat în uitare, fiind scoase complet din circuitul artistic bucureștean. 

Din anul 2001, grupul de firme Sfinx Experience, ce administrează Arenele Romane, beneficiind de experiența de aproximativ 50 de ani în showbussines și a notorietății lui Mișu Cernea, fost membru al formațiilor Mondial, Sfinx și Sfinx Experience, a reușit ca, în câțiva ani, să îl facă cel mai important loc de concerte rock, pop rock, house din România.  Pe scena Arenelor Romane au cântat în ultimii ani unii dintre cei mai mari artiști ai lumii. 

În timpul iernii, platforma din interiorul Arenelor Romane este acoperită cu o sală de spectacol încălzită și izolată fonic, cu o capacitate de aproximativ 2.500 de spectatori. În această sală au loc în perioada rece a anului spectacole foarte variate din toate genurile muzicale. 

Atât vara, cât și iarna, Arenele Romane dispun de o dotare tehnică excepțională, care poate acoperi orice cerințe tehnice ale artiștilor care concertează aici.

Domeniul Coroanei Segarcea, Tratament de suflet

Printre miile de site-uri care recomandă fructe-minune, cărnuri fără  colesterol, diete fantasmagorice sau restricţii draconice, toate în numele unei vieţi lungi şi pline de energie, paradoxul francez îi lasă încă pe mulţi în stare de perplexitate. Făinoase, grăsimi şi carne, totul stropit cu vin roşu, şi o medie de viaţă peste aşteptări, cu o calitate generală a vieţii mult peste medie.

De la constatarea acestui paradox, vinul a încetat (pentru câţiva) să mai fie vreo licoare a zeilor, vreun acompaniament rafinat al mâncărurilor sau vreo invocaţie a muzelor conversaţiei sclipitoare, devenind obiect de studiu al chimiei şi farmacologiei anilor `80 - `90. Astfel am descoperit că, dincolo de aromele de fructe de pădure, cafea şi piele, se află şi resveratrolul, alături de alţi polifenoli antioxidanţi cu un rol important în combaterea colesterolului “rău”. Şi mai recent, vinului roşu au început să îi fie atribuite virtuţi în prevenirea depresiei, a demenţei senile sau a cancerului, însă studiile sunt încă departe de a fi elocvente.

Din acest punct de vedere, Domeniul Coroanei Segarcea, amplasat în zona cu cel mai mult soare dintre podgoriile româneşti, pare să fie locul ideal pentru cultura acestor soiuri de viţă-de-vie, drept dovadă stând colecţiile de vinuri roşii dense, grele, extractive provenite din acest areal. Însă nu vă lăsaţi păcăliţi - Segarcea nu înseamnă doar vin, înseamnă şi biodiversitate, istorie, arhitectură, tradiţie, toate lucrurile care fac ca “tratamentul” numit vin să funcţioneze cu adevărat, pentru că un tratament bun se adresează în egală măsură sufletului, nu numai trupului.

Castle Hotel Daniel, Răsfăț nobiliar

"Pereți seculari și arcade grațioase, saloane intime și apartamente spațioase – oaspeții noștri vor savura atmosfera autentică a unui castel renascentist. Opt camere cu design unicat, savoarea elegantă a bucatelor tradiționale, excursii tematice și răsfăț nobiliar vă așteaptă la Castle Hotel Daniel.” – începând de August 2014 așa își întâmpină Castelul Daniel oaspeții. Pensiunea este amenajată într-un castel renascentist din secolul al 17.-lea, după un concept de boutique hotel. Castle Hotel Daniel păstrează atmosfera și toate elementele arhitecturale ale unui monument istoric , printre care blazonul sculptat al familiei din 1669, sau picturile murale din 1680, oferind în același timp cel mai înalt confort al timpurilor noastre.

“În 2009, am aflat despre existența castelului și despre faptul că este de vânzare dintr-un album intitulat Ținutul Conacelor, și am hotărât să-l cumpărăm. Au urmat 5 ani de cercetări și restaurări, pentru ca în August 2014 să deschidem porțile Castle Hotel Daniel.” – povestește Rácz Lilla, proprietara".
 
Cele opt camere unic amenajate, păstrează și ele istoria castelului prin povestea și denumirea lor. Astfel, într-una din camere se regăsește o scenă cu plata birurilor la Poarta Otomană de către Principatul Transilvaniei, solie la care însuși contele Daniel a fost trimis principal, scenă după care și camera respectivă  și-a căpătat denumirea de Camera Constantinopol. 
 
Apartamentul cu Lebăda, o cameră spațioasă cu șemineu, și pat cu baldachin, și-a căpătat denumirea după blazonul familiei, care se află pe peretele dinspre exterior al camerei.

O altă cameră cu o atmosferă aparte este Camera Poarta Castelului, care este amenajată în încăperea boltită care înainte servea ca și intrarea în castel. Dacă până la sfârșit de secol 19. portarul castelului obișnuia să se încălzească la sobă în asteptarea musafirilor sosiți la castel cu caleașca, astăzi oaspeții pot savura o cină romantică la flăcările șemineului.
Conceptul gastronomic urmărit la castel este același cu conceptul de design interior, și anume reinterpretarea unor bucate tradiționale conform exigențelor culinare moderne. Astfel, oaspeții cazați la castel pot să încerce o supă gulaș reinterpretată, bazată pe aceleași ingrediente ca și gulașul tradițional, însă mult mai ușoară și cu o concentrație intensă de gusturi, sau o reinterpretare cremoasă de mămăligă cu brânză.  
 
“În toate serviciile pe care le oferim de la cazare, masă și activități punem un accent foarte mare pe experiența deosebită oferită oaspeților. Pe partea culinară de exemplu, organizăm și cine tematice, cum ar fi Festinul Renascentist cu acompaniament de muzică veche, Cină Vânătorească la ceaun cu foc de tabără, sau Cină Gourmet de 5 feluri cu degustare de vinuri”.
 
Pensiunea se situează în Transilvania, la 50 de km de Brașov, în Depresiunea Baraoltului.  Zona denumită de către localnici Ținutul Pădurilor, este una nedescoperită încă, dar care ascunde adevărate comori pentru turistul în căutare de natură neatinsă, cultură și experiențe autentice.

Cum la Castle Hotel Daniel toate au o poveste, proprietarii au grupat numeroasele obiective turistice ale zonei  în excursii tematice. În Ziua de Meșteșuguri Tradiționale de exemplu, oaspeții vor afla secretele transmise din generație în generație a unor meșteșuguri caracteristice zonei, ca și pictatul mobilei, sau fierăritul tradițional. Participând la Ziua Preistorică, ei pot descoperi cel mai întreg schelet de mastodon din întreaga lume, iar cei care preferă natura neatinsă de om, se pot îndrepta cu bicicletele către Rezervația Naturală Cheile Vârghișului.

Castelul Cantacuzino, Bijuteria arhitecturala incarcata de istorie

photo © arhivă personală Castelul Cantacuzino

photo © arhivă personală Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino din Buşteni, de o mare valoare arhitectonică, istorică, documentară şi artistică, a fost construit în 1911 la cererea prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României între 1899-1900, 1904-1907.

Castelul Cantacuzino este amplasat pe locul unei vechi case de vânătoare, ce dăinuia încă din sec. XVIII şi care servea ca popas familiei Cantacuzino în drumul său spre Braşov şi este înconjurat de un parc ale cărui alei te poartă spre grotă, cascade şi fântâni arteziene.

Castelul este construit în stil neoromânesc, singurul stil din istoria arhitecturii româneşti care a reînviat tradiţia, a întărit originile şi le-a conectat la prezent.

Sala de primire adăposteşte o colecţie de heraldică unică în România. Edificiul realizat în piatră şi cărămidă după planurile arhitectului Grigore Cerchez, se întindepe o suprafaţă de 3148 mp.

Castelul Cantacuzino, cu împrejurimile sale unice şi farmecul aristocratic , este locul ideal pentru orice tip de eveniment, atât pe terasă cât şi în interior.

Mai multe saloane sunt disponibile la parterul castelului şi la etaj, iar în lunile de vară corturile montate în grădina castelului pot găzdui evenimente fastuoase.