Mihai Şora. Fotografiat de Simion Buia

photo © ‘Romanian Actors’ by Simion Buia

Două generații distincte: unul trecut ușor de 100, altul de 50. Amândoi proaspeți în gândire și mentalitate, inspirați de valori europene.

Fotograful Simion Buia revine sporadic în România, obsedat de personalitatea actorilor, regizorilor, literaților pe care-i portretizează pentru eternitate. “Cred că ceva unic trebuie să facem fiecare dintre noi, în viață. Eu las în urmă o sumedenie de portrete fotografice și mărturii filmate, cu artiști ai momentului. Și un filosof este un artist, alfel n-ar fi filosof.” Simion Buia.

În România noțiunea de artă este încă rigid interpretată, de mulți însă aproape necunoscută sau neglijată. “Oamenii au așteptări diferite când privesc o fotografie cu un chip de om. Se așteaptă la ceva înscenat, exagerat, “artistic”… Eu în schimb caut simplitatea expresiei umane, vecină cu stilul “ciné-vérité”, fără giumbușlucuri în expresie, cu toate că nu-mi displac Rayogramele dadaistului Man Ray.” Simion Buia

Recent s-a mutat la Berlin. Dar revine, când și cum, pentru a continua proiectul cu mari și mici actori de România, vizibil pe www.romanianactors.com

Pentru cei ce doresc sa inveţe fotografie, Simion a creat ateliere pentru mici și mari la Academia de fotografie.

Cel mai mult și mai mult este preocupat de ceea ce numește “Viața mea” - Martha. Este fiica lui de 10 ani, pe care o plimbă prin lume, educând-o acolo unde tatăl-fotograf tocmai are de lucru. Acum în Germania, mâine în Asia… Neconvențional.