Diverse reţete. Un Volum Ilustrat de Reţete şi Amintiri Româneşti

Din pasiunea lor pentru găteală, Ana și Constantin Arabolu au strâns această colecție de rețete dulci scrise de mână în caietul lor, din anii 30 până în anii 90. Părinți, bunici și apoi străbunici, rețetele au ajuns să le fie ilustrate de strănepoata lor într-un album de artă cu rețete, amintiri și fotografii de familie.

‘Nimic nu m-a bucurat mai tare decât să scriu câteva rânduri la o carte de bucate culeasă și splendid gândită, ilustrată meșteșugit și ispititor, de o fată tânără, de o arhitectă, care a construit volumul, ca pe un proiect sofisticat și minunat. O călătorie în timp, dulce, gastronomică. Voi încerca la rândul meu să dau o altfel de rețetă de familie.

Se ia o strănepoată pasionată, designer de produs, foarte rafinată, Ilinca, o străbunică, așa ca pe vremuri, casnică, dar strălucită gospodină, secondată de un soț căruia îi plăcea să bucătărească și se ajunge la o moștenire pentru cei ce vor să vină, ca să descopere cum se împrumuta câte o invenție culinară, din vecini sau de pe la rude, ce se făcea cu vânatul, cum se juca pocher și musai trebuia și o tratație, sau cum se pofteau musafirii la o dulceață ori un șerbet cu apă rece, alături de o cafea turcească, neapărat cu caimac, în ambele sensuri, din laptele pus la prins sau fața comercială, turnată cu grijă din ibric, (înainte de cea cu inimioare de le expresor), care dacă avea și ceva perle negre pe marginea ceșcuței, era semn că intră niște bani, și, cu puțin noroc, apărea și cineva cu har, care ghicea, mai în glumă mai în serios, viitorul, în zațul potrivit!

Manualul ideal, căci, nu-i așa, dragostea trece, atemporal, prin stomac!’ Irina-Margareta Nistor.

www.diverseretete.ro