Hotelul IAKI, Un reper al turismului de la Marea Neagra

În centrul stațiunii apărea, în 1957, după circa doi ani de lucrări, primul hotel din Mamaia construit la inițiativa autorităților comuniste. Acesta trebuia să rivalizeze cu „monarhicul“ Hotel Rex, în care își petrecuse vacanțele Regele Carol al II-lea, și care fusese dedicat clasei muncitoare și țăranilor cooperativizați. Denumit inițial Yalta (după faimoasa stațiune din Crimeea, pe atunci sovietică), și ulterior București, noul hotel a fost conceput mai degrabă pentru conducătorii politici, decât pentru turismul de masă. 

Spațiile sunt generoase la interior, iar fațadele dinspre lacul Siutghiol și strada de acces, respectiv dinspre plajă, sunt puse în valoare datorită perspectivelor largi, nefiind obturate de nici o altă construcție. Se poate remarca echilibrul acestor fațade, obținut cu ajutorul succesiunii de arce și forme dreptunghiulare ale logiilor și ferestrelor, a teraselor, coloanelor și cornișelor, nu lipsite de monumentalitate. Este o construcție care continuă, de fapt, tradiția interbelică, fără o conexiune directă cu ideologia momentului. 

Până în anul 1989, Hotelul București a rămas o locație exclusivistă, iar situația s-a păstrat și după 1999, când a fost cumpărat de celebrul fotbalist Gheorghe Hagi și supus unui amplu proces de renovare, preluând denumirea  Iaki. Astfel, în anul 2001, hotelul a fost redeschis  cu noi facilități și finisaje, iar în anul 2009 s-au încheiat alte lucrări de extindere și modernizare, în urma cărora s-a mărit capacitatea de cazare. 

Situat la doar 10 metri de plajă, Hotelul Iaki oferă plajă privată, piscină în aer liber, trei restaurante, baruri, teren de fotbal, SPA Center modern cu piscină acoperită și încălzită, loc de joacă pentru copii, parcare, cofetărie. 

Centrul de conferințe cuprinde 4 săli cu o capacitate totală de 400 de locuri și include toate dotările necesare unui eveniment reușit. Sala de recepții poate găzdui un număr de 150 de persoane. 

Deschis în 2002, IAKI Spa este primul spa de pe litoralul românesc. 

După reamenajarea și modernizarea din 2012, finanțate din fonduri europene, IAKI Spa a devenit unul din reperele turismului de la Marea Neagră.  

Desfășurat pe 1600 mp, Iaki Spa pune la dispoziție o suprafață  destinată exclusiv relaxării și stării de bine, printr-o întreagă gamă de experiențe ce ajută mușchii să se elibereze de tensiune, îndepărtează stresul, îmbunătățesc circulația și sistemul imunitar: piscine, sauna umedă sau uscată, dus emoțional sau cervical, jacuzzi, dus Vichy sau dus subacval. 

Heat Experience & Pool este sanctuarul conceput pentru relaxare, pentru recăpătarea echilibrului și calmarea minții, în piscina cu apa încălzită la 29 grade Celsius se pot lua lecții de înot, se poate participa la ședințele de aqua gym, Wellness Spa-ul oferă o atmosferă intimă și fascinantă, generată de aromele seducătoare ale uleiurilor orientale și de căldură și magia mâinilor terapeuților, iar IAKI Gym este dotat cu aparatură performanță Technogym, eficientă și ușor de folosit, dar și cu antrenori și kinetoterapeuți bine pregătiți. 

Poziția privilegiată a hotelului, deschiderea spre mare sau spre lac, atmosfera relaxanta și exclusivistă , distanța față de Aeroportul Mihail Kogălniceanu (28 km) și de Aeroportul Otopeni (250 km), sunt doar câteva dintre elementele ce transformă Hotelul IAKI într-o locație specială a litoralului românesc.