Doctorul Cătălin Copăescu, Fondatorul chirurgiei bariatrice laparoscopice în România

Din dorința de a îmbunătăți tratamentul pacienților care necesitau intervenții chirurgicale în România anilor ’90, Doctorul Copăescu a ajuns să fie, încă de la începutul carierei, un deschizător de drumuri.

În 1994 a realizat primele intervenții de chirurgie laparoscopică, metodă minim-invazivă care presupune incizii de doar câțiva milimetri, dureri minime după operație și timp de recuperare foarte scurt. Începând din același an, s-a implicat activ în instruirea medicilor din România pentru acest tip modern de chirurgie, activitate de training care continuă și astăzi. Experiența îndelungată în laparoscopie i-a permis ca, în 2002, să realizeze prima intervenție de chirurgie bariatrică din România, aceasta fiind cea mai eficientă metodă de tratare a obezităţii, cu¬ rezultate semnificative și durabile.

Alternând între mediul privat și cel de stat și remarcând lipsurile ambelor părți, în 2010 a inaugurat prima clinică din țară complet dedicată bariatriei: actualul Ponderas Hospital. Aici a fost lansat și primul program de tratament complex al pacientului metabolic, care include, pe lângă intervenția chirurgicală, și evaluări pre- și post-operatorii detaliate, seminarii despre obezitate si chirurgie bariatrică, precum și planuri de nutriție și monitorizare continuă, pe o perioadă nedetermiantă, a pacienților tratați.

În prezent, Dr. Cătalin Copăescu este primul și singurul Chirurg de Excelență în chirurgia metabolică și bariatrică din România, având dublă certificare, din partea Federatiei Internationala pentru Chirurgia Obezitatii și acreditarea americană (SRC). Cele două titluri au venit odată cu certificarea clinicii Ponderas în același domeniu, ca fiind singurul Centru de Excelență în chirurgia obezității din Europa de Est. Acesta este totodată și centrul cu cea mai avansată tehnologie dedicată chirurgiei laparoscopice din țara noastră, prima intervenție 3D full-HD fiind realizată tot aici, de către același chirurg pasionat de inovație.

De mai bine de 25 de ani, Doctorul Copăescu face istoria domeniului său să existe și în România.