Doctor Bogdan Florea, Telemedicina pentru epilepsie

foto credit Ştefan Socaciu

foto credit Ştefan Socaciu

Proiectul rețelei de telemedicină pentru epilepsie a fost inițiat de neurologul Bogdan Florea si Cluburile Lions din Cluj-Napoca, cu scopul dotării pentru inceput a cinci centre din țară cu aparate video-EEG performante, crearea unei baze de date naționale a pacienților cu epilepsie și instruirea personalului medical și a asistenților, in perioada 2016 - 2018. Sistemul nou creat de diagnostic si monitorizare inovativă va permite locuitorilor din regiuni indepărtate  sa beneficieze de expertiza medicală a specialistilor din centrele universitare din tară sau din strainătate, fără a se deplasa din localitătile de domiciliu.

Epilepsia este o afecțiune a creierului care se manifestă prin apariția unor crize de descărcări electrice paroxistice, anormale în creierul unei persoane, la intervale variabile de timp. Poate apărea la orice vârstă adultă, iar cauza declansării este deseori necunoscută.

Diagnosticul corect al formei de epilepsie se pune doar în urma efectuării unei electroencefalograme (EEG) și a examenelor imagistice specifice. Epilepsia nu este o boală total vindecabilă, însă crizele epileptice pot fi controlate cu ajutorul medicamentației, iar pacientul poate avea o viață normală.

La nivel global, la fiecare 4 minute apare un nou pacient diagnosticat cu epilepsie, ceea ce face ca numărul persoanelor diagnosticate cu această suferință să fie de aproximativ 65 de milioane. Pentru România, numărul total al persoanelor cu epilepsie rămâne incert din cauza lipsei unui registru național, iar monitorizarea este dificil de realizat deoarece multi considera afectiunea un stigmat social si nu vorbesc despre suferinta lor. Specialiștii români aproximează 400.000 de pacienți, iar dintre aceștia, doar 150.000 sunt înregistrați și urmează tratament medicamentos.

Investițiile legate de acest proiect al Cluburilor Lions se realizeaza prin strângerile de fonduri , iar primul pas a fost organizarea in luna mai 2016 a turneului caritabil World Doctors Orchestra in Romania. World Doctors Orchestra (WDO) este un ansamblu din care fac parte aproximativ o mie de medici din peste 50 de țări din întreaga lume, scopul acestei orchestre fiind acela de a aminti că dreptul la sănătate, îngrijire și condiții medicale egale nu depinde de granițe geografice sau de interese politice și economice. 

"Dorim să mulțumim World Doctors Orchestra și tuturor partenerilor care au făcut posibile cele trei concerte din România: Cluj-Napoca, Brasov si Bucuresti. Înființarea rețelei de telemedicină a pornit din nevoia de a aduce în atenția societății o problemă neurologică de importanță majoră. 

Concertele susținute de World Doctors Orchestra sunt doar o primă manifestare de atragere a atenției asupra epilepsiei și a importanței creării rețelei naționale de telemedicină pentru epilepsie, urmând ca pe in perioada 2016-2018 să demarăm și alte activități dedicate. Dacă epilepsia nu este identificată timpuriu si corect, tratamentul nu are rezultatele așteptate, iar asta presupune irosirea de resurse materiale și timp atât pentru pacienți, cât și pentru medici. Înființarea unei rețele naționale de telemedicină pentru epilepsie este primul pas către rezolvarea problemelor legate de această afecțiune și ușurarea vieții pacienților. 

Epilepsia este a treia afecțiune dintre bolile neurologice ca incidență, după accidentul vascular cerebral și demența Alzheimer. Mai mult decât atât, epilepsia afectează mai multe persoane decât scleroza multiplă, paralizia cerebrală, distrofia musculară și boala Parkinson la un loc”, a declarat Bogdan Florea, medic neurolog la Centrul de Epilepsie si Monitorizare EEG din Cluj-Napoca, unul dintre cei trei semnatari în studiul descoperirii complexului niu în EEG și organizator al concertelor World Doctors Orchestra în România.

Mai multe detalii despre concertele World Doctors Orchestra, cauzele și tratamentul epilepsiei și modalitățile de susținere a rețelei de telemedicină pentru epilepsie puteți găsi pe www.epilepsy.ro