Claudia Florentina, Cartea L'Amour şi Brâncuşi

Constantin Brâncuşi,  sursa de inspirație.

Totul a inceput din curiozitate. Mi-am dorit să îl înțeleg mai bine pe Constantin Brâncuşi care a avut o influență asupra viziunii mele în artă. Operele sale mă inspiră, așa cum s-a întâmplat cu sculptura „Le Baiser” sau „Negresa Blondă”.

Cartea L'Amour & Brâncuşi nu reprezintă o altă bibliografie sau monografie a artistului Constantin Brâncuşi. L-am studiat foarte mult iar pe măsură ce îl descopeream, am început să îl admir din ce în ce mai mult. Sculptura Sărutul este punctul de plecare a colecția de bijuterii „Amour”. Am dorit să punctez, în maximum 200 de pagini unele momente din viața artistului într-o lectură ușoară alături de fotografii din satul natal, orașele unde s-a format, unde a lucrat, atelierele, femeile care i-au influențat opera, l-au inspirat, l-au iubit sau i-au fost aproape. 

Sculptura „Le Baiser” a fost sursă de inspirație pentru colecția de bijuterii „Amour” recent prezentată și în România și continuată prin colecția „La Familia”. 

Din sculptura „Negresa Blonda” a rezultat o stilizare „Autoportretul” sau „Femeia de azi” prin care exprim fragilitatea şi sensibilitatea unei femei, dar totodată și latura ei puternică. O versiune a acesteia în lemn și pudră de aur s-a vândut cu 7000 de franci elvețieni (echivalentul a 30.000 lei) la Gala organizată în anul 2014 de Fundația Pasteur la Geneva unde invitată de onoare a fost Françoise Barré-Sinoussi (virolog francez, Institutul Pasteur, Paris, premiată cu „Nobel Prize in Physiology or Medicine” în anul 2008, pentru descoperirea virusului HIV în 1983).

www.claudiaflorentina.com