Hotel Palace, Băile Govora - Istorie și prezent

Istoria Băilor Govora este legată de numele a două personalități – I.C.Brătianu, fost Prim Ministru al României și Generalul N. Popescu Zorileanu, care, cu 130 de ani în urmă, a înființat prima clinică specializată în tratamentul bolilor respiratorii  și a reumatismului. 

Dezvoltarea stațiunii se datorează cercetărilor medicale ale Ing. Anghel Saligny și A. Bernard, ca și gelogului francez, Bochet. 

Parcul balnear, creat de arhitectul peisagist Emil Pinard, este unic prin arhitectura sa, caracteristică tranziției către secolul 20. 

În mijlocul parcului balnear a fost construit Hotelul Palace, monument istoric inaugurat în anul 1914, hotel de lux la acea vreme și primul cu bază de tratament din România, conform planurilor arhitectului francez Ernest Doneaud, lucrările fiind coordonate de inginerul român Bratescu și italianul Pukliky. Arhitectura clădirii este eclectică, cu influențe de art nouveau și elemente de arhitectură neoromâneasca. Pentru ca greutatea construcției să fie cât mai mică, pereții despărțitori au fost confecționați din plută.  

Clădirea are 365 de goluri (uși, ferestre), cifra simbolizând numărul de zile dintr-un an. 

Hotelul Palace, astăzi hotel de patru stele, a trecut printr-un proces de restaurare amplu - au fost refăcute fațadele pentru redarea aspectului inițial, a fost înființat un Business Club și au fost amenajate săli de conferință. Baza de tratament a fost dotată cu aparatură pentru terapia cu laser, magnetoterapie, electroterapie, aerosoli, și au fost construite piscine cu apă minerală și spații pentru băi cu iod și sulf.