Marilena Rotaru. O călătorie inițiatică "Memoria exilului românesc"

Prima și arzătoarea mea întrebare, când am ales jurnalismul într-o epocă a cenzurii pe toate planurile, era: ”Pot schimba lumea punând întrebări?” Și imediat venea alta: ”Dar eu mă pot schimba, pot evolua, punând întrebări?” Cineva de deasupra mea îmi spunea că pot. Și am început să învăț să intru în viața celui intervievat, să realizez acea empatie fără de care nu poate exista un dialog, acea identificare a unei realități spirituale, culturale, prin identificare afectivă, emoțională. Constantin Noica spunea că atunci când capeți un răspuns te luminezi, dar când pui o întrebare luminezi tu lucrurile. Iată esența filosofică a interviului.

După 90 am fugit din România, pe dos. Am fugit după români, după mințile cele mai strălucite ale românilor din exil. Visam să realizez o conectare la aceste adevărate centre de energie culturală și spirituală din exil. M-am rugat ani în șir, ascultându-i pe mulți dintre ei, la „Europa Liberă”, să fac „Memoria exilului românesc”. S-a împlinit rugăciunea. Am dăruit mult acestui proiect, făcut în mare parte pe cont propriu, dar am și primit foarte mult. Profesional, și în plan strict personal, această teribilă experiență mi-a luminat înțelegerea lumii în care m-am ivit și am trăit, și convingerea că lumea poate fi schimbată prin iubire, cunoaștere și adevăr. A fost o călătorie inițiatică. Toate biografiile exilaților conțin, dincolo de împlinirile de care în România comunistă n-ar fi avut parte, răni vii, deschise, provocate de smulgerea din pământul Țării. Cu fiecare dintre ei am trăit ce-au trăit ei. Am înțeles din toate întâlnirile și convorbirile cu Regele Mihai timp de 23 de ani că un adevărat suveran își iubește necondiționat poporul,  chiar fără să-l conducă oficial. Că fibra morală a națiunii pe timpul comunismului a fost alterată patologic. Că Paul Goma, opozantul comunismului,  și-a asumat singurătatea, cu un radicalism greu de înțeles și de acceptat pentru lumea de azi mulțumită doar cu bucăți de adevăr și de concesii. Că Ovidiu, eroul lui Vintilă Horia, deținătorul Premiului Goncourt din 1960, sunt și eu, într-o lume în care conținutul libertății devine tot mai inexistent pentru că tot căutând un moment potrivit să spui adevărul, nu dai decât de lucruri care-ţi arată că pentru adevăr nu e niciodată momentul cel mai potrivit.

Ideea exilului m-a preocupat chiar din ultimii ani ai liceului. Fiecare biografie, fiecare personalitate pe care am cunoscut-o, a avut propria ei poveste, propria jertfă. Mă obseda, mă preocupa cum poate un om crescut într-o țară, în România, în legendele unor momente istorice, precum luptele de la Codrii Cosminului sau România Mare, cum poate să-și asume Războiul de 100 de ani, luptele de Azincourt sau alte momente istorice celebre, cum poate un om care are în codul genetic mănăstirile Moldovei, Voronețul, să schimbe această percepție sau se îndepărteze de ea în preajma altor lăcașuri religioase, a marilor catedrale și a altor valori?! Am înțeles că era vorba  de altceva, mult mai subtil, de acel cod genetic, punctul vulnerabil și cel mai dureros al exilatului. Exilații sufereau  și pentru ceea ce au pierdut din viața pe care și-o construiseră în România, dar și pentru acea pecete românească pe care au luat-o cu ei și pe care, prin viața și creația lor o țineau la vedere. Exilații n-au părăsit România ci au luat-o cu ei. Așa mi s-a deslușit  taina exilului în 150 de documentare cărora, dacă ar fi să le dau un motto, n-aș putea alege altul decât aceste cuvinte ale ”Marelui Exilat”, Regele Mihai: ”Locul în care te naști are o stea a lui. Oriunde pe lume ai trăi, steaua aceea te luminează!”

APAN. O ECHIPĂ, O MISIUNE, O POVESTE

Propunerea de colaborare cu proiectul Romanian Excellence in Art, Culture and Heritage a deschis cutia cu amintiri. Au început să se deruleze prin fața ochilor noștri toate activitățile din categoria FAPTELOR BUNE în care a fost implicat Grupul de firme APAN, și mi-am dat seama că sunt multe și că am fost prezenți alături de sportivi, elevi, studenți, artiști, fizic, financiar, moral, și ne-am bucurat de fiecare moment petrecut alături de oameni minunați, care fac lucruri care să conteze, care aduc în viețile oamenilor bucurie, armonie, satisfacția unui câștig, chiar dacă, la final, primim doar o diplomă sau medalie de participare. Toate aceste amintiri cred că merită să le facem cunoscute, nu pentru orgoliul nostru, ci ca o dovadă de admirație și mulțumire celor care ne-au invitat și care au acceptat să le fim parteneri.

Ordinea de prezentare mai puțin contează, este total aleatorie, amintirea este cea care dă valoare.

Aș începe cu colaborarea de câțiva ani cu UNIVERSITATEA DUNĂREA DE JOS GALAȚI. Am fost alături de echipa DANUBE PISTONS  la concursul de KART LOW COST, pentru care APAN  a pus la dispoziție costumele complete pentru ce doi piloți și două seturi de anvelope. Este o echipa în care profesori și studenți se implică în proiectarea, construirea și participarea la aceste concursuri. Am trăit emoțiile lor, supărarea, când lucrurile nu au ieșit așa cum și-ar fi dorit, dar și bucuria participării și acel "la anul vom face mai bine".

Concursul de inventică UGAL INVENT, SALONUL INOVĂRII ȘI CERCETĂRII, organizat de Universitatea Dunărea de Jos Galați, ne-a oferit prilejul de a recompensă munca celor care și-au prezentat lucrările și am avut onoarea să oferim PREMIUL APAN uneia din echipele participante și care a reprezentat cu succes instituția de învățământ.

UGAL INVENT este primul eveniment care sprijină inovarea la nivel național și internațional, promovat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și partenerii acesteia. Au fost înscrisi peste 150 de participanţi, cercetători din universităţile şi institutele de cercetare din România şi Republica Moldova, care au adus la sediul central din Strada Domnească nr. 47 cele mai noi descoperiri din inginerie, fizică, chimie, matematică.

După  atâta efort intelectual facem și puțin sport, alături de organizația BIKE WORKS, și mergem la MĂCIN MOUNTAIN FUN, un concurs de ciclism și cross unde APAN premiază la fiecare ediție câștigătorii primelor trei locuri, la toate categoriile. Este adevărat că cei care au făcut cel mai puțîn sport suntem noi, dar, ca de fiecare dată, ne-am propus că la anul să facem parte dintre cei care concurează, și nu dintre cei care le oferă la sosire  un pahar cu apă participatilor și le spun cu satisfacție FELICITĂRI!. Numărul de participanti înscriși la toate categoriile crește an de an, și asta ne face să ne dorim să fim alături de ei. O atmosferă extraordinară, o organizare ireproșabilă, multe surprize din partea organizatorilor. După efort am fost răsfățați cu un minunat foc de tabără și ne-am relaxat într-o atmosfera de poveste, cu muzică și voie bună.

În fiecare an GRUPUL APAN încheie noi colaborări. Am fost încântați să fim alături de copiii colegiului național GHEORGHE MUNTEANU MURGOCI la celebrarea a 100 de ani de existență. Momente emoționante în care s-au întâlnit mai multe generații sub același acoperiș , oameni cu realizări remarcabile, care fac cinste orașului Brăila și liceului de unde au pornit pe  drumul succesului. Oameni de cultură, sportivi de performanță, oameni de afaceri, personalități cu recunoașteri științifice și artistice. Felicitări conducerii liceului care a adus în fața elevilor exemple vii care să-i emoționeze și să-i facă mândri că sunt elevii acestei instituții de învățământ. Ca semn de apreciere  pentru efortul și pasiunea lor, GRUPUL APAN a sponsorizat VELOCITY, echipa de robotică a  colegiului, și a pus la dipoziție resursele financiare necesare achiziționării de noi accesorii pentru echiparea robotului ce va participa la concursul de robotică organizat de BRD, FIRST TECH CHALLENGE ȘI NAȚIE PRIN EDUCAȚIE. O echipă cu experiență în acest concurs.

Și cum în Brăila sunt mulți copii buni, s-a înființat echipa de robotică HELIX, echipa ce s-a format sub protecția și îndrumarea BIBLIOTECII JUDEȚENE. Fiind la început de drum, GRUPUL APAN a achiziționat pentru această echipa dotarea necesară participării la etapa națională.

Și, spre finalul prezentării, dar fără să terminăm enumerarea activităților sponsorizate, să ne relaxăm la FESTIVALUL NAȚIONAL DE MUZICĂ FOLK. Copii talentați, muzică bună, invitați de seamă, cu toții ne-am bucurat de două seri plăcute, iar la final GRUPUL APAN a acordat premiul pentru popularitate, cea mai bună creație și virtuozitate instrumentală .

Pandemia cu care toți ne-am confruntat începand cu anul 2020 nu ne-a împiedicat să susținem activitățile culturale, sportive și sociale desfășurate în zona Brăila-Galați. Astfel, am fost alături de organizatorii concursurilor de atletism Semimaraton Brăila, desfășurat prin tradiție în luna septembrie, și Semimaraton Galați, ce se desfășoară având startul de pe Faleza Galați în lunile mai-iunie.

Din punct de vedere cultural și social, merită amintit Festivalul Lavandei din Bărăgan, unde am fost prezenți la cele mai recente 3 ediții, eveniment prietenos, consistent, civilizat, în care oaspeţii să fie în centrul atenţiei.

Începând cu anul 2021 APAN SRL Brăila a fost alături de echipa de Handbal HC Dunărea Brăila pe drumul spre performanță în campionate naționale și europene, iar din 2022 APAN SRL Galați și APAN Automobile Volkswagen – Audi și-au unit forțele pentru a susține Clubul Sportiv Municipal Galați, cel mai mare club polisportiv din municipiu, în care sunt legitimați  472 sportivi cu rezultate foarte bune în competiții naționale și internaționale la sporturile individuale dar și la cele pe echipe.

Apan Agriculture Equipments, divizia de agricultură a Grupului Apan, continuă seria faptelor bune, implicându-se în viața socială și academică a țării.

De 3 ani suntem într-un parteneriat activ cu Universitatea de Științele Vieții “Ion Ionescu de la Brad” Iași. Reușim, prin sponsorizările și evenimentele comune, să oferim studenților și cadrelor didactice imaginea actuală a mediului de business agricol, precum și posibilitatea de a fi în pas cu noile tehnologii agricole.

“România văzută din tractor” este un proiect inedit, inițiat, prezentat și realizat de Patricia Pop, jurnalist de presă agricolă. Este prima persoană care traversează țara la volanul unui tractor, un demers care promovează în principal agricultura, turismul și gastronomia locală într-un mod unic, atrăgând în această poveste diverse categorii de oameni, de la tineri care pornesc pe drumul vieții, persoane active interesate de un stil de viață sănătos, de idei de afaceri, iubitori de agricultură de toate vârstele, iubitori de aventură și gastronomie, curioși care sunt atrași de ineditul caravanei.

În anul 2021, Apan Agriculture Equipments a pus la dispoziția jurnalistei Tractorul McCormick X7.624 VT-Drive. Provocările traseului: 55 de zile, peste 2500 km parcurși cu un tractor McCormick de 240CP, 10 județe, 86 de opriri prin ferme de cultură mare, zootehnie, pomicultură, viticultură, legumicultură, apicultură, fabrici de procesare, 10 pensiuni și hoteluri pentru cazare, sesiuni de gătit cu oamenii locului, totul pentru a promova agricultură, turismul și gastronomia locală.

Alexandrina Cristea, Director Vănzări, APAN Cars

Aeroclubul României - tradiție și pasiune pentru zbor din 1920

Aeroclubul României, instituție de bază pentru aviația românească, a format mii de piloți și de parașutiști în cei peste 100 de ani de existență. Mulți dintre aceștia au transformat pasiunea în meserie, activând în toate domeniile aeronauticii.

În prezent, instituția își desfășoară activitatea în 15 aerocluburi teritoriale și deține cea mai complexă și diversificată flotă de aeronave - peste 175 de avioane și planoare și 200 de parașute. Având facilități proprii în care se realizează reparații capitale și modernizări ale aeronavelor, sunt readuse la zbor aeronave istorice precum IAR 823 sau Zlin-526 AFS.

Aeroclubul României oferă șansa unui start în aviație tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 23 de ani, organizând cursuri gratuite de zbor și salt cu parașuta în fiecare an. După finalizarea cursurilor, asigură și susține continuu pregătirea sportivilor proprii legitimaţi, componenţi ai loturilor naţionale și judeţene, aceștia reprezentând cu mândrie România la competițiile și evenimentele aeronautice internaționale.

Pentru persoanele dornice de adrenalină și senzații tari, Aeroclubul României desfășoară zboruri de agrement cu avionul sau planorul, zboruri de acrobație cu avionul și salturi cu parașuta în tandem, alături de personal aeronautic profesionist.

Toate rezultatele deosebite obținute în ultimii ani la campionatele europene și mondiale de acrobație cu avionul și planorul, zborul de distanță cu planorul precum și în parașutism sunt dovada unei instituții puternice, moderne, hotărâte să cultive performanța în sporturile aeronautice, să formeze piloți și parașutiști de elită și să ducă mai departe tradiția aripilor românești.

Radu Groza. Lumea managementului muzical din Romania

Lumea managementului muzical din Romania a inceput si continua cu Radu Groza. Este numele care iti vine imediat pe buze in momentul in care te gandesti la persoana care ghideaza, coordoneaza si promoveaza artistii de pe plaiurile mioritice la un nivel profesionist, unde exista calitate, dar, foarte important, si o parte umana.

Absolvent al Facultatatii de Jurnalism, Radu Groza nu s-a gandit ca va ajunge vreodata aici, si anume ca el va fi cel care va da tonul in management. Impatimit al muzicii, initial, a profesat ca ziarist, zona in care, asa cum spunea chiar el, a castigat multa experienta, langa oameni foarte valorosi.

In anul 2000, viata a luat o alta turnura, l-a cunoscut pe Stefan Banica Jr. , intalnire profesionala despre care a povestit ca a fost una din cele mai fericite intamplari din viata lui. Un an mai tarziu, a infiintat trupa Blondy si, mai apoi, a construit cariera muzicala a Nicolei. Lucrurile au mers din ce in ce mai bine pentru Radu Groza, care, in 2004, a infiintat Music Management, moment in care a simtit ca vrea mai mult, si a avut… daca ne gandim la cei 15 artisti din portofoliu, numai unu si unu, in plus, a organizat concerte si turnee atat la nivel national, cat si la nivel international. Din 2018, a devenit director artistic, cu un portofoliu de nume celebre precum Francesco Napoli sau Nyanda. Mai mult decat atat, apreciatul impresar a regizat spectacole grandioase, in calitate de promotor pentru artisti ca Julio Iglesias, Al Di Meola, Dulce Pontes, Mariza sau Joaquin Cortez.

Excelența profesională, piatra de temelie a relațiilor noastre comerciale. Ciucan și Asociații

Suntem o societate de avocatură românească înființată în anul 2007 de către o echipă de avocați cu experiență, care, în ultimii opt ani anterior înființării, am activat ca avocați în cadrul grupului Rompetrol. 

De-a lungul experienței noastre, în care am împărtășit același punct de vedere ca și clientul, am obținut o cunoaștere aprofundată și o înțelegere a nevoilor și așteptărilor acestuia, având ocazia să înțelegem importanța pe care clienții o acordă unor servicii de bună calitate. 

Emilia Ciucan este Managing Partner în cadrul societății Ciucan & Asociații și are o experiență considerabilă de peste 20 ani, fiind specializată în activități bancare și financiare, corporative generale, fuziuni și achiziții, concurență, privatizare și energie.

Înainte de a deveni partener al  Ciucan & Asociații, în 2007, Emilia a fost consultant juridic independent pentru grupul Rompetrol timp de aproape șapte ani, fiind în același timp avocat corporativ pentru societățile grupului și secretariat corporativ pentru The Rompetrol Group NV. În această calitate, a coordonat toate proiectele grupului Rompetrol, din domeniile financiar, piețe de capital, fuziuni și achiziții. De asemenea, experiența sa include, coordonarea principalelor proiecte corporative pentru societăți din grupul Rompetrol, fiind responsabilă pentru toată activitatea corporativă a societății The Rompetrol Group NV. 

Claudiu Florea este partener în cadrul societății Ciucan și Asociații, cu o experiență de 16 ani în domenii precum drept corporativ, privatizare, fuziuni și achiziții, imobiliare, insolvență și reorganizare, drept administrativ.

Înainte de a deveni colaborator și Partener în cadrul societății Ciucan și Asociații, Claudiu a fost avocat consultant în cadrul grupului Rompetrol timp de trei ani. În această calitate, Claudiu a fost implicat în numeroase proceduri administrative, piețe de capital, achiziții imobiliare legate în principal de dezvoltarea activităților downstream, precum și în negocierea unui număr mare de contracte referitoare la activitatea grupului Rompetrol. Claudiu a fost implicat în inițierea, organizarea și implementarea structurii organizaționale a tuturor companiilor membre ale Grupului Rompetrol. De asemenea, experiența sa include coordonarea proiectelor corporative pentru societăți din grupul Rompetrol, fiind totodată responsabil, împreună cu echipa din care a făcut parte, de toate activitățile corporative ale companiei The Rompetrol Group NV (Olanda). 

Perioada lungă în care ne-am identificat cu „clientul” ne-a permis să asistăm și să participăm la lumea reală a afacerilor. Acesta este motivul pentru care înțelegem cu ușurință industria în care clienții își desfășoară activitatea și empatizăm cu modul în care își desfășoară această activitate. Mai mult, acest lucru ne permite să oferim servicii juridice adaptate nevoilor clientului și soluții creative. În timpul furnizării serviciilor solicitate, clienții noștri beneficiază de implicarea, promptitudinea și flexibilitatea noastră totală.

Munca noastră se bazează pe principiul unei stricte confidențialități, aplicat tuturor modalităților de comunicare cu clienții noștri. Respectăm cu scrupulozitate privilegiul avocat-client în legătură cu orice informație care rezultă din relația profesională. Fiind o firmă de avocatură axată pe domeniul comercial, dorim să oferim clienților noștri tipul de parteneriat pe care l-am folosit, la rândul nostru, atunci când eram consilieri interni și ne-am identificat cu clientul, știind că aceasta este calea către susținerea în mod proactiv a obiectivelor comerciale ale clientului și găsirea soluțiilor inovatoare. Ne pasă de strategia clienților noștri, astfel încât punem nevoile acestora pe primul loc și  acordăm afacerii clientului cea mai mare importanță.

Considerăm că aceste aspecte constituie fundamentele unei relații comerciale puternice, de încredere și de succes.