5 to go, Smile there's coffee

Conceptul 5TOGO a luat naștere atât din pasiunea și din dorința fondatorului, Radu Savopol, de a oferi cafea de calitate la un preț corect, cât și în urma unor analize tehnice, de piață, prin care s-a reliefat necesitate de cafenele "to go" datorită cererii în creștere, mai ales pe segmentul corporate și academic. 

Am studiat destul de mult piaţa şi chiar cred că industria de «coffee to go» este abia la început. Este o piaţă emergenta in Romania, despre care trebuie să ai cunoştinţe, să ştii cum funcţionează, si, foarte important, sa stii cum să prepari băutura.Nu mai poți vinde orice fel de băutură pe bază de cafea, ci trebuie să oferi o băutură de calitate, așa cum nu mai este suficient să avem doar o cafenea de tipul acesta, ci să venim şi cu ceva nou, de aceea am ales conceptul orice produs la cinci lei, primul concept de fix price din zona de Horeca”, Radu Savopol.

5TOGO a luat naștere în 2015, odată cu lansarea primei cafenele în zona Piața Lahovari, o cafenea cu concept inedit pentru România, mai ales pentru un antreprenor român, cu un design simplu, urban cu influențe scandinave și o atmosferă caldă, cozy, redată prin folosirea cu preponderență a lemnului natur.

Mai apoi, conceptul s-a extins, bucurându-se de succes și aprecierea clientilor încă de la început, iar în prezent 5TOGO atinge un număr de 20 de cafenele, dintre care 18 în București, una la Iași și una la Ploiesti. Conceptul 5TOGO s-a extins in doua directii, atat printr-o retea cu operare directa 5TOGO Concept, cat si prin franciza.

În centrul atenției tuturor cafenelelor se află, bineințeles, cafeaua și implicit băuturile pe bază de cafea. Aroma și textura băuturilorsunt foarte importante și sunt redate cu ajutorul unor tehnici exacte, concepute de către bariști profesioniști, având ca element de baza o cafea premium. Fiecare locație nouă beneficiază de training profesionist pentru realizarea retetelor de cafea, iar fiecare trainer in parte a fost promovat din cadrul cafenelelor si format in house in urma unor cursuri constante de perfectionare oferite de catre companie.

In urma acestor cursuri, am format echipa de traineri in cadrul grupului Opening Team 5TOGO. Acesti baristi priceputi tin cursuri cu fiecare noua echipa infiintata in urma deschiderii unei noi cafenele. 

Un alt element foarte important pentru succesul business-ului este designul interior al spațiului, gândit și implementat de către Radu Savopol, designer și fondator al firmei de design no.9. Poate că nu ar fi avut același succes dacă ideea de la care a început totul nu ar fi fost pusă în practică exact asa cum a imaginat-o inițiatorul ei, poate că dacă Radu Savopol nu ar fi fost designer, nu ar fi reușit să transmită ideea sa mai departe unui alt designer de interior, si s-ar fi pierdut din elementele cheie, de susținere, ale acestui business inovativ.

Privesc acest aspect ca pe un privilegiu și sunt bucuros că am reușit să implementez conceptul 5TOGO cu minim de aport din exterior și toate etapele pentru dezvoltarea acestul business au fost realizat direct de către mine. De la plan de business și concept de cafenea și până la design de locație, toate au luat contur frumos în mintea mea. Cu ajutorul echipei ce a fost alaturi de mine din primul moment in care conceptul a luat nastere si prin prisma experientei acumulate in domeniul de horreca, am avut expertiza necesară să transform o sclipire în realitate. Totodata tin sa amintesc si sa multumesc partenerilor ce au fost langa noi inca de la inceput si au crezut in proiectul 5TOGO” Radu Savopol

Cât despre meniu, și el are o mică poveste. O dată cu ideea unui concept inovativ pentru o cafenea - pret unic pentru orice produs -  au început și prospecțiile de piață pentru a afla care ar fi prețul optimi, mai apoi calculele amănunțite pentru realizarea un meniului fezabil din punct de vedere financiar și în cele din urmă, cea mai plăcută etapă, crearea și testarea rețetelor atât de băuturi pe bază de cafea cât și a minuturi-lor ( sandwichuri, croisante, cookies, s.a. ) aflate în completarea unei gustări de zi. Aceste preparate au fost concepute și selecționate cu grijă dintr-o lungă listă de preparate dulci și sărate, pentru ca atenția noastră pentru gust și arome este una dintre cele mai de urmat reguli în cadrul echipei noastre iar in fiecare perioada din an creem preparate si arome noi, specifice fiecarui sezon atat pentru gama de gustari cat si pentru cea de bauturi.

Pentru alcatuirea meniului am dorit sa folosim produse proaspete, cumparate zilnic exclusiv de la producatori locali iar in ceea ce priveste parte de patiserie avem doi parteneri principali, Hyper Ambrosia si Artisan Bread Factory. 

Pentru că cifra 5 reprezintă elementul de structură a business-ului 5TOGO clienții au 5 motive să revină în una dintre cafenelele noastre :  gustul, profesionalismul, rapiditatea, diversitatea și stilul de viață.

 

 

Franke România la majorat, 18 ani de activitate în România

Subsidiara a companiei multinationale Franke Group din Elvetia, lider mondial in productia si comercializarea de chiuvete, care a implinit anul acesta 105 ani de existenta. Herman Franke a fost un pionier in industria inoxului, fiind cel care a inventat chiuveta de inox si cuptorul incorporabil la dimensiunile standard folosite si in ziua de azi, si, de asemenea, a fost inventatorul primelor echipamente de bucatarie profesionala standardizata si a primei chicinete.

In Romania, Franke si-a inceput activitatea in anul 1998, anul acesta sarbatorind majoratul, implinind astfel 18 ani de activitate pusa in slujba servirii clientilor nostri, cu pasiune si dedicatie, pentru oferirea de solutii complete customizate. 

Ne-am propus inca de la inceput sa fim cei care dau tonul in piata romaneasca, fiind primii care am introdus solutia completa pentru bucatarie, sistemul Franke cu zona de pregătire a mâncării, chiuveta si baterie, zona de gatit,  compusa din cuptor, plita, hota, cuptor cu microunde si zona de pastrare a alimentelor, respectiv combine frigorifice, care sa fie perfect integrate din punct de vedere estetic şi funcţional , pentru a crea o armonie perfectă în bucătăria devenita veritabil centru al casei, locul în care se petrece cel mai mult timp alături de cei dragi.

Printre inovatiile Franke se numara: sistemul complet de echipamente incorporabile armonizate estetic si functional, cuptorul a carui capacitate permite prepararea concomitenta a 4 feluri de mancare, Franke fiind prima companie care a lansat pe piata romaneasca acest model de cuptor, tehnologia cuptorului myMenu, un produs unic in lume, care poate fi actionat de catre utilizator prin intermediul unui smartphone sau a unei tablete de oriunde s-ar afla, tehnologia DCT : Dynamic Cooking Technology, care permite eliminarea necesitatii preincalzirii si reducerea timpului de gatit cu pana la 20%, comparativ cu cuptoarele conventionale.

Suntem primii care am introdus pe piata romaneasca chiuvetele colorate din materiale compozite: Fragranite, Tectonite, si Solid Surface, cu proprietăți antibacteriene, rezistență la temperatură, rezistență la zgârieturi, rezistență la șoc, toate intr-o gamă bogata de culori, bateria dotata cu 3 cai Atlas Clear, care permite obtinerea apei filtrate direct de la robinet pe un canal dedicate (3  canale apa rece, apa calda si apa filtrata), suprafetele Franke - pentru a completa sistemul complet cu blaturi si suprafete de lucru pentru masa sau insula de bucatarie.

Suntem de asemenea promotorii si sustinatorii gatittului sanatos, a mancarii preparate in casa, prin modalitati de coacere Wellness.

In Romania suntem principalii promotori ai cooking show-rilor prin promovarea valorilor si principiilor Masterchef-ilor din Romania.

Suntem mandri ca putem ajuta si sprijini scolile de gatit din Romania, si prin eforturile noastre putem contribui la educatia romanilor pentru o hrana sanatoasa si transformarea gatitului intr-o experienta cat mai placuta si ridicarea lui la rangul de arta.  

 

Sabrina Marinescu, Panacea Urban Apothecary & The FOOD Project

A studiat la Paris si New York ,dar a hotarat apoi sa se intoarca in Romania. 

De ce? Cat se poate de simplu. 

Pentru ca este “Proud to be Romanian”. 

Ghidata de dorinta de a schimba Romania, de a incuraja tinerii ce au studiat afara sa se intoarca si sa aplice toate lucrurile invatate in strainatate, in folosul tarii, a considerat ca cel mai puternic imbold este exemplul personal. Asa a aparut Panacea Urban Apothecary pe piata din Romania, un brand de produse de ingrijire a tenului formulate pe baza studiilor ce arata ca peste 50% din ceea ce se aplica pe piele, este absorbit in sange, si deci astfel, propunand o dieta a pielii 100% naturala, ce contine doar fructe, plante si legume. 

Complementar acestor produse de ingrijire a pielii, alaturi de partenerele sale, Irina Culetu si Maria Ianus, Sabrina a lansat si The FOOD Project, o noua linie de suplimente alimentare naturale, ce intregeste conceptul de “Beauty Inside Out”. 

Aceste produse Romanesti se vand deja pe piata internationala iar in comunicarea lor, sintagma “proud to be Romanian” se poate intalni cat se poate des. “Mandria de a iti putea ajuta si promova tara prin intermediul unor produse de calitate ce contin si ingrediente romanesti faimoase pentru proprietatile lor curative, este motivatia suprema pentru noi”, ne spune Sabrina. 

Castle Hotel Daniel, Spiritul autentic al Transilvaniei

Castelele și conacele reprezintă cea mai importantă moștenire culturală a Transilvaniei, doar în județul Covasna existand peste 100. Castelul Daniel este printre puținele castele renovate, unde oaspeții au ocazia să trăiască spiritul autentic al Transilvaniei din acele vremuri, să guste bucatele tradiționale și să experimenteze armonia vieții simple din satele transilvănene, totul la cele mai înalte standarde de confort și calitate ale prezentului.

“În anul 2009, am aflat despre existența castelului și despre faptul că este de vânzare, dintr-un album intitulat Ținutul Conacelor, și am hotărât să-l cumpărăm. Au urmat 5 ani de cercetări și restaurări, pentru ca, în august 2014, să deschidem porțile Castle Hotel Daniel.” Rácz Lilla, proprietara a Castle Hotel Daniel.

Construcția Castelului Daniel din Tălișoara a început în perioada renașterii târzii din Transilvania, când familia de nobili Daniel, ocupând deja un loc important în viața publică a Transilvaniei, a luat decizia întemeierii unei noi rezidențe nobiliare la Tălișoara.

Odată cu construcțiile efectuate între anii 1669–1680, clădirea a devenit o veritabilă reședință nobiliară, demnă de rangul familiei și de exigențele epocii. În timpul acestor lucrări, clădirea a fost îmbogățită cu o serie de elemente sculptate din piatră, cum ar fi blazonul cu lebădă. Tot atunci s-a finalizat și construcția sălii mari a castelului, care ocupa întregul etaj, fiind potrivită pentru organizarea unor evenimente festive de anvergură. S-a pus un accent deosebit pe decorarea acestei săli, pereții fiind pictați cu scene diferite, o serie de asemenea picturi fiind dezvăluite cu ocazia restaurării clădirii. Aceste picturi murale, databile în jurul anului 1680, constituie ansamblul patrimonial cel mai important al castelului. 

”Pereți seculari și arcade grațioase, saloane intime și apartamente spațioase – oaspeții noștri vor savura atmosfera autentică a unui castel renascentist. Opt camere cu design unicat, savoarea elegantă a bucatelor tradiționale, excursii tematice și răsfăț nobiliar vă așteaptă la Castle Hotel Daniel.” Incepând cu luna august 2014, astfel  își întâmpină Castelul Daniel oaspeții.

Pensiunea este amenajată după un concept de boutique hotel. Castle Hotel Daniel păstrează atmosfera și toate elementele arhitecturale ale unui monument istoric , printre care blazonul sculptat al familiei din 1669, sau picturile murale din 1680, oferind în același timp cel mai înalt confort al timpurilor noastre.

Cele opt camere unic amenajate, păstrează și ele istoria castelului prin povestea și denumirea lor. Astfel, într-una din camere se regăsește o scenă cu plata birurilor la Poarta Otomană de către Principatul Transilvaniei, solie la care însuși contele Daniel a fost trimis principal, scenă după care și camera respectivă  și-a căpătat denumirea de Camera Constantinopol.

Apartamentul cu Lebăda, o cameră spațioasă cu șemineu, și pat cu baldachin, și-a căpătat denumirea după blazonul familiei, care se află pe peretele dinspre exterior al camerei.
O altă cameră cu o atmosferă aparte este Camera Poarta Castelului, care este amenajată în încăperea boltită care înainte servea ca și intrarea în castel. Dacă până la sfârșit de secol 19. portarul castelului obișnuia să se încălzească la sobă în asteptarea musafirilor sosiți la castel cu caleașca, astăzi oaspeții pot savura o cină romantică la flăcările șemineului.

Și mobilierul castelului este unul deosebit, fiind confecționat reutilizând material lemons de sute de ani recuperat din castel, combinat cu materiale naturale finisate cu iz de  high-tech: lemn lăcuit, piatră tăiată, cupru, sticlă și țesuturi fine din catifea, obținând astfel o armonie perfectă intre autentic, vechi și nou.

Conceptul gastronomic urmărit la castel este același cu conceptul de design interior, și anume reinterpretarea unor bucate tradiționale, conform exigențelor culinare moderne.

Castelul Daniel se situează la aproximativ o oră de Brașov, Miercurea Ciuc sau Odorheiu Secuiesc.

ANNETTE Tea, Cake & More

Când pasiunea pentru design întâlnește creativitatea și dorința arzătoare de a trăi frumos și sănătos, apar lucruri de suflet, așa cum este fară nici o îndoiala Ceainăria Annette – tea, cake & more. Un loc elegant, intim, plin de energie pozitivă și preparate delicioase.

Ana Aioanei, femeia din spatele poveștii despre ceai, a dorit să creeze un spațiu cald în care să te simți ca acasă, o ambianță plăcută și cu mult bun gust, unde să te relaxezi împreună cu cei dragi și să-ți faci noi prieteni.

“De când mă știu fac design de interior, însă acum 3 ani îmi exprimam, pentru prima oară, dorința de a avea o cafenea deosebită. Dorința avea să se împlinească la începutul lui 2015 când, în centrul Bucureștiului am descoperit o casă veche cu o arhitectură deosebită și o grădină plină de verdeată. Atunci am lansat acest proiect ambiţios ce este dedicat amintirii unui om foarte special pentru mine, mama mea Aneta. Prepar cu drag “Tortul casei” deoarece îmi amintește de copilărie când în fiecare sâmbătă mama ne pregătea ceva dulce.”

La Ceainăria Annette te întâmpină aromele misterioase de ceai și tort facut în casă. Aici puteti servi atât un prânz delicios cât și o cină romantică. Pe lângă cele 50 de sortimente de ceai, în meniu veți găsi și preparate culinare raw vegane, vegane dar și cu carne sau pește.