Ligia Pop. Minte, trup și suflet sănătos

Ligia Pop este jumătate româncă, jumătate grecoaică, cetățean român și american, însă, pe lângă toate, este un nume recunoscut în domeniul alimentației sănătoase, național și internațional, din 2009 fiind liderul în materie de raw food din România.

Este autorul a nouă cărți publicate în România, printre care opt cărți de specialitate și o metodă de pian.

Despre Ligia Pop mai știm că este consultant în nutriție raw chef, și singurul raw chef din lume care a primit, în anul 2011, distincția mondială YouTube Next Chef. 

Cărțile scrise de Ligia sunt: Rețete vegane fără foc (care a câștigat, în 2014, cel mai prestigios premiu la etapa națională Gourmand World Cookbook Awards, categoria „Best Vegan Cookbook“), Germeni și vlăstari: surse de sănătate și energie, Deserturi raw pentru copii și părinți sănătoși, Jurnal de sarcină, Diversificarea raw și vegană: sfaturi și rețete pentru bebeluși și copii mai mari, Sfaturi pentru o viață mai sănătoasă, Un ghid al detoxifierii în 15 zile, Jurnalul unei mame și Pași în lumea muzicii. 

Prin promovarea intensă a acestui stil de viață, prin evenimente naționale de amploare și peste 1000 de apariții în mass media, a reușit să readucă aminte publicului importanța crudităților din alimentația zilnică, indiferent dacă aceștia consumă o alimentație tradițională sau vegetariană. Astfel, curentul a luat o amploare foarte mare prin intermediul acțiunilor susținute de ea, iar la ora actuală, un rezultat indirect al activității ei este creerea unei piețe în acest domeniu, existența multor magazine bio, restaurante/cofetarii raw food și centre de sănătate.

Pe lângă numeroasele sale activități, ea organizează în toată țara ediții anuale ale evenimentelor Raw Generation Conference, eveniment care are ca motto: "Minte, trup și suflet sănătos".

ligiapop.com
 

Cutia cu Poze, Drumul de la un simplu job la un business de success

Cutia cu Poze a inceput in anul 2014, astazi aflandu-se printre primele trei companii din domeniu cu o cifra de afaceri in 2016 de 100.000 de euro si deja 8 cabine foto. Dar lucrurile nu au inceput chiar asa, totul a fost cladit cu multa munca si pasiune.

Catalin Melinte, owner-ul business-ului Cutia cu Poze, a lucrat inainte in telecomunicatii, iar in paralel cu job-ul de zi, s-a apucat de antreprenoriat. A inceput, cu un job de noapte in facea fotografii in cluburi si apoi oferea oamenilor magneti de frigider, drept amintire. Treptat, a vrut sa transforme totul intr-un business de fotografie pentru evenimente corporate sau pentru evenimente personale. Si chiar i-a iesit!

Astfel, Catalin Melinte a dezvoltat o cabina foto personalizata ce realizeaza fotografii care pot fi modificate si printate pe loc pentru a fi pastrate ca amintire.

Cutia cu Poze poate fi folosita in orice loc e rost de distractie: party-uri, nunti, botezuri, onomastici, evenimente de corporate – targuri, lansari, etc. Cu siguranta, cu un astfel de dispozitiv, orice eveniment are sansa sa ramana in amintirea participantilor multa vreme. Se pot crea diferite sabloane pentru a marca momentul de fotografie, in functie de tematica evenimentului. De exemplu, in cazul unei nunti, se poate adauga pe fotografie o urare din partea mirilor.

Exista mai multe categorii de a tarifa acest serviciu, insa cea mai des intalnita si ceruta de catre organizatorii de evenimente este cea platita la ora, pentru faptul ca nu exista nicio limita la numarul de fotografii printate. Respectiv, daca in fotografie apar 8 persoane, toata lumea va primi cate o fotografie.

In acest moment exista colaborari in desfasurare cu mai multe firme si agentii, iar in trecut au reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor urmatoarelor agentii de evenimente: Conviv media, BBTR (Best Business Travel), Eventika, Koon, Innovation experience, Rainbow Idea, CV30, de asemenea au colaborat cu clienti importanti precum: Samsung, Microsoft, HP, ING, Vodafone, Auchan, Siemens, DB Schenker, Intessa Sao Paolo, etc.

Anul 2017 va aduce pentru Cutia cu Poze o extindere cu noi servicii.  In acest moment detin 8 cabine foto, toate dotate cu imprimante foto, profesionale, ultrabook-uri si camere foto profesionale. De asemenea, echipa e formata din trei oameni in echipa de management si 5-6 fotografi cu care colaboreaza pe partea de evenimente.

Totodata in acest moment exista trei tipuri de servicii de fotografie neconventionala: cabine foto pentru evenimente, magneti de frigider si un serviciu ce permite printarea pozelor uploadate pe Instagram cu un anumit hashtag.

In plus, pentru ca au devenit deja un brand printre companiile care au nevoie de servicii de fotografie, cei de la Cutia cu Poze vor lansa si sistemul de francizare - un model de afacere la cheie cu know-how complet si cu toate intrumentele necesare.
 

Fetal Care, Medicină materno-fetală și reproducere umană asistată

Povestea centrului de medicină materno-fetală și reproducere umană asistată, Fetal Care, începe în 2015, atunci când Dr. Adela Șerban, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în medicina materno-fetală, a identificat necesitatea de a ridica standardul de abordare al pacienților, în conformitate cu practicile internaționale. 

Supraspecializările urmate de Dr. Adela Șerban la Londra, Paris și Tel Aviv precum și colaborarea cu medici de renume, cum este și profesorul israelian Dr. Amit Ami, au determinat înființarea unui centru cu o nouă viziune pentru comunitatea de pacienți din România. În prezent, Fetal Care oferă servicii premium integrate, prin intermediul unei echipe multidisciplinare, formată din 15 medici cu 10 supraspecializări diferite, care au misiunea de a împărtăși experiența și expertiza profesională în beneficiul sănătății pacienților. 

Fetal Care este mai mult decât o clinică destinată viitoarelor mămici. Pe lângă urmărimea pre și post-natală a mamei și a fătului din perspectiva medicinii materno-fetale, centrul oferă sprijin cuplurilor odată cu procesul de fertilizare in vitro, preocupându-se și de problemele partenerului. Totodată, în cadrul clinicii, cuplurile beneficiază de consiliere pshihologică de specialitate în situațiile patologice, o premieră pentru România.

O altă noutate absolută implementată de clinica Fetal Care este tehnologia 3D, o tehnică inovatoare prin care ecografiile de sarcină pot fi însoțite de imaginea 3D a bebelușului.

Alături de grija față de pacienți, clinica acordă o importanță deosebită și comunității medicale. Din dorința de a împărtăși experiențele, Fetal Care organiează cursuri de cunoaștere hands-on, care se bucură de un real succes în rândul colegilor de breaslă. 
 

French Bakery, Proiect autentic românesc

French Bakery este o poveste frumoasă care a început în 2004 și a apărut din dorința de a oferi plăcere, deoarece patiseria franceză exact asta face - oferă plăcere. Rețeta tradițională, produsul autentic și preparatul artizanal au fost punctele de plecare ale acestui demers culinar francez realizat în România, cu resurse 100% românești. 

Autenticitatea acestui proiect românesc de gastronomie franceză cu nume americanizat stă tocmai în respectarea rigorilor patiseriei franceze, realizată însă cu toată dragostea, talentul și priceperea unor patiseri români, ce utilizează înainte de toate “produsele și roadele locului”. Este o patiserie franceză autentică revizuită și reinterpretată după tradițiile și cutumele locale - “française”,  dar făcută de români în România. 
 
Prietenii noștri “chefs patissiers” francezi, Lionel, Gontrand și, în ultimii ani, Bernard, ne-au învățat și ne-au explicat de ce “la grande patisserie française” autentică este în fapt artă și creație, și ne-au arătat cum talentul chef-ului patissier și dragostea înglobată  în realizarea fiecărui croissant sau éclair face diferența.

În galantarul magazinelor French Bakery conviețuiesc în perfectă armonie “les pains au chocolat” cu tortul krantz, cozonacul cu nucă ca la bunica, “les petits pains”, “les baguettes rustiques” și pâinea țărănească, quiche-urile, muffins-urile, “les macarons” sau “les éclairs au café”, toate realizate în fiecare dimineață din cele mai bune produse autohtone. 

Lângă croissant sau “pain au chocolat” poți primi un “café crème” sau o orangeada făcută pe loc, un “chocolat chaud” sau un suc de fructe proaspăt. A mânca bun, proaspăt si sănătos – aceasta ar putea fi deviza acestui loc plăcut și primitor. 

Cafenelele French Bakery au adus un plus de rafinament în peisajul bucureștean, au adus ceva din farmecul cafenelelor și restaurantelor de pe malul Senei. 

Proiectul MERITO, Profesorii luminoși ai României

Era la mijlocul lunii februarie 2015, când participanții la Romanian Business Leaders (RBL) Summit au primit la înregistrare o bucată de cretă albă. Voluntarii RBL i-au rugat să o păstreze și să o folosească când va veni momentul. În prima pauză de cafea, o tablă neagră, mare, proaspăt ștearsă cu buretele, îți întâmpina privirea, cum ieșeai din sala principală a evenimentului.

Zeci de antreprenori și executivi au fost invitați pe rând să-și amintească de profesorii care le-au marcat drumul în viață. Și le-au scris numele pe tablă. Mulți dintre ei sunt acum parte din echipa MERITO - proiectul RBL care pune reflectorul pe profesorii cu vocație din România.

Profesorii MERITO sunt oameni luminoși, entuziaști și modele pentru colegii lor prin măiestria cu care transferă tinerilor pasiunea și bucuria să descopere și să învețe.

În 2015, am descoperit zeci de astfel de profesori. Am primit recomandări și informații de la colegii profesorilor, de la elevi, părinți și foști elevi. Am analizat atent informațiile și am discutat direct cu profesorii recomandați pentru a ne convinge că pun responsabilitate, profesionalism și creativitate în munca lor.

Am ales zece, le-am scris poveștile împreună cu jurnaliștii publicației Decât o Revistă și i-am cunoscut, recunoscut și premiat la ediția din 2016 a RBL Summit, pentru determinarea și iubirea cu care mișcă România înainte.

De la publicarea poveștilor, am primit numeroase propuneri noi de profesori din întreaga țară, de la elevii de astăzi și de ieri și de la părinți. Astfel că, în martie 2017, la a doua ediție a Galei MERITO, zece noi profesori au urcat pe scenă, în lumina reflectoarelor, în aplauzele a 200 de antreprenori și șefi de companii din România.

Profesorii MERITO au un alt fel de a face lucrurile. Sunt oameni ca Dan Solcan, care merge la ore cu inima deschisă și se întoarce acasă cu același sentiment de bucurie. Sunt oameni ca Daniela Ceredeev, care trece notele în catalog după mult timp de observare și evaluare pentru că fiecare elev este îndreptățit să fie evaluat în momentele sale cele mai bune. Sunt oameni ca Genelia Petrescu, care inventează povești în care termenii din biologie devin personaje care vorbesc și au haz.  Sunt oameni ca Vasile Solcanu, care, în vacanță, de luni până vineri, timp de patru ore, își pregătește elevii din satul sucevean Bogdănești pentru concursuri de matematică. O face în timpul lui liber și din suflet. Sunt oameni precum Daniela Lica, profesoară din Ploiești care pregătește olimpici la informatică și care a refuzat oferte de angajare din Canada sau din mediul universitar din România. Sunt oameni ca Mariana Rusu, care își înregistrează orele, ca să le spicuiască la pensie. Sunt oameni ca Adriana Berindeie, care trece natural de la o dictare cu o fetiță din clasa I, la ecuații simple cu doi băieți din clasa a II-a și la împărțiri mai complicate cu elevii din clasa a IV-a. Toate în același timp, fără să piardă șirul. Sunt oameni precum Cătălina Cocan, care își ferește elevii de plictiseală prin joc. Sunt oameni ca Simona Ivaşcu, profesoară de fizică şi chimie, care le transferă copiilor pasiunea ei pentru astronomie. Sunt oameni precum Dumitrel Toma, profesorul de filosofie din Călăraşi care nu încearcă să-și convingă elevii că merită să învețe filozofia, dar îi provoacă să vorbească despre ei înșiși și despre de ce cred ei că există.

Poveştile complete ale celor 20 de profesori MERITO le poți citi pe www.proiectulmerito.ro.

Tu ce nume ai scrie cu cretă albă pe o tablă neagră, într-o dimineață de martie?