Dr. Răzvan Filip. Tehnici chirurgicale moderne.

Sunt medic specialist ORL, cu interes în special în rinologie și tratamentul chirurgical al sforăitului și apneii în somn.

Facultatea și rezidențiatul le-am făcut în București, încercând să acumulez cât mai multe informații și deprinderi care să mă ajute să fiu un medic specialist ORL complet, însă, din timpul rezidențiatului, mi-am dat seama că, dacă mă concentrez în specializare pe ramura rinologiei din ORL și pe tratamentul chirurgical al unei patologii nou recunoscute la acel moment, cum era sindromul de apnee în somn, aș putea să ajut mai mult pacienții. În plus, felul în care se trata patologia nașului și sinusurilor era, în acel moment, în curs de modificare la noi în țară, în sensul adoptării unor metode mai puțin invazive, și am fost atras de aceste metode pentru că aveau potențialul de a aduce pacientului vindecare fără durere. Ca să deprind aceste noi tehnici chirurgicale am considerat că nu îmi este de ajuns pregătirea pe care o primeam în rezidențiat, așa că am început să caut cursuri dedicate acestor tehnici în clinicile cu tradiție din Europa.

Mai mult decât atât, tehnicile noi pentru tratamentul sforăitului și apneii în somn erau cvasi-necunoscute la noi. Am preluat aceste tehnici chirurgicale și le-am aplicat pacienților mei, pentru ca ulterior să predau și un curs anual în cadrul pregătirii pentru obținerea competenței de somnologie de către doctori de diverse specialități, deoarece consider că împărtășirea informației duce la îmbunătățirea ei și la îmbunătățirea calității servicilor medicale.