Casa Filip, Sarichioi. Un nou mod de a descoperi Delta Dunarii si Dobrogea de Nord

Construita in urma cu un veac, in vatra satului Sarichioi si la cativa pasi de malul Lacului Razim, casa a fost cumparata in februarie 2018 de Alex si Alina Filip cu ambitia de a-i reda stilul traditional lipovenesc si de a o introduce in circuitul turistic romanesc de nisa.

Casa familiei Filip si-a deschis oficial portile in vara anului 2019 si pune la dispozitia oaspetilor trei mici apartamente (sase dormitoare in total): doua apartamente in casa veche si unul in mansarda casei noi. Aceasta casa de oaspeti functioneaza cu circuit inchis, deci este necesara rezervarea online si confirmarea in prealabil, iar gazde va vor fi chiar proprietarii acesteia.

Noi vom fi deosebiti de onorati de vizita voastra si va garantam ca, indiferent de durata sederii sau de sezon, veti avea parte de o experienta autentica si memorabila in Sarichioi, inima lipoveneasca a Dobrogei de Nord si una din portile de acces in paradisul Deltei Dunarii.

Casa Veche respecta detaliile stilului lipovenesc si este destinata cazarii. Peretii din chirpici au fost pastrati si consolidati, dupa care tencuiti cu var natural. Geamurile si usile din lemn au fost reconstituite si vopsite in albastrul specific rusilor lipoveni. Cerdacul si floraria contrasteaza si pun in valoare atat peretii albi, cat si acoperisul traditional si ecologic din stuf. Frontonul casei, imbracat in lambriu vopsit in aceeasi culoare a cerului senin, intoarce privirile trecatorilor.

Casa Noua a fost ridicata cu scopul de a garanta si mesele, folosind produse proaspete din ferma noastra. Livingul este locul de servit masa si de depanat amintiri si tot aici se afla si nelipsita lejanka, o soba conceputa special ca sa se poata sta si dormi pe ea. Sauna (bania), este de asemenea nelipsita dintr-o gospodarie lipoveneasca. Mansarda este destinata cazarii, iar la subsol am pregatit o crama pentru diferite degustari de vinuri dobrogene care va fi deschisa in aceasta toamna.

Un prim avantaj al satului il reprezinta iesirea directa la Razim, cel mai mare lac din tara, pana nu demult un golf al Marii Negre. Din orice unghi il veti admira, privelistea va va lasa fara cuvinte, mai ales la rasarit, in batranul port pescaresc si cu insula Popina pe fundal. Un alt avantaj este localizarea satului fix in centrul judetului Tulcea, ajungand astfel in mai putin de o ora la toate atractiile importante din Dobrogea de Nord. In Delta Dunarii se poate ajunge cu barca traversand latura nordica a lacului prin canalul Lipoveni sau direct din porturile turistice de la Tulcea, Murighiol si Dunavat.

Despre batranul port in care se odihnesc lotcile pescarilor din sat putem spune ca este unul dintre cele mai fotografiate locuri din Dobrogea. Pontoanele din lemn, barcile si luciul apei sunt ingredientele unui cadru de exceptie. Cum soarele isi face aparitie fix dinspre lac, la rasarit portul se transforma intr-unul sublim. Si ar fi pacat sa nu va bucurati si voi macar o data de spectacolul naturii din acest loc. In plus, veti putea observa si pescarii satului cum isi pregatesc ustensilele si pleaca dis de dimineata la munca.