Proiectul Ştiinţă & Tehnică. 135 de ani.

Proiectul Ştiinţă & Tehnică are o tradiţie de 135 de ani, începută odată cu publicarea de către Luigi Cazzavillan a Ziarului călătoriilor şi al întâmplărilor de pe mare şi uscat - prima publicație românească de popularizare a științelor (iunie, 1884).  

Gazeta conținea articole, comentarii științifice, biografii și rețete practice, fiind considerată  „cea mai veche și mai apreciată revistă scrisă pe înțelesul tuturor pentru răspîndirea științei și cunoașterea lumii prin călătorii”.  

În 1954 prin contopirea revistelor Ştiinţă şi Tehnică pentru Tineret şi Ştiinţă şi Cultură se naşte cel mai cunoscut şi apreciat brand al presei ştiinţifice din România, Ştiinţă și Tehnică, care va avea o apariţie neîntreruptă până în anul 2008.  

Din 1977 până în prezent la revista a lucrat profesorul Alexandru Mironov – unul dintre cei mai cunoscuți  animatori al științei. Începând cu 4 aprilie 2011, Fundația Dinu Patriciu împreună cu Adevărul Holding relansează pe print și în online Știință & Tehnică.   

În cele peste 600 de numere de revistă și în cele câteva mii de articolele, cititorii au regăsit în paginile revistei noutăți despre spațiul cosmic, dar și despre cel interior, al corpului omenesc; despre viitor, dar și despre istorie. Cu fiecare știre, un grăunte de adevăr a fost sădit în mințile cititorilor.  

Pentru mulți dintre cititorii S&T, revista a fost mașina ce a fabricat visul de a deveni cercetător, inginer, chimist, programator. Pentru mulți, a fost posibilitatea de a proiecta Viitorul.

Din ianuarie 2015, revista Știință&Tehnică este editată de Science&Technology Press, companie de publishing specializată în mass media și evenimente de popular science și îi numără în continuare printre senior editori pe Alexandru Mironov, Cristian Român și Andrei Dorobanțu.

 

SunGarden Golf & Spa Resort. Un ținut al liniştii și rafinamentului

Unde îți pleacă mintea atunci când îți permiți să iei o pauză?

Te poate duce pe un vechi teren de vânătoare lângă Cluj-Napoca, un domeniu de 40 de hectare retras și, totuși, la 15 min de inima Transilvaniei.

Un loc care te învață ca intangibilul este acum tangibil. Unde pădurea autentică, pajiștea proaspătă, albastrul apei și albastrul cerului, pacea pe care o meriți și o cauți sunt ale tale, de când ai intrat.

Beneficiile oferite de SunGarden Golf & Spa Resort sunt oferite atât de camerele confortabile, cât și de sălile de conferință și de restaurantul specializat în gastronomie locala, internațională. Terasa Romană te îmbie să stai la umbră cu un pahar de vin bun sau Terasa Venice, unde există o grădină interesantă și o piscină, oferă cocktailuri și mese delicioase.

Terenul de golf, construit pe o suprafață de 12 hectare, o investiție în jur de un milion de euro, este deschis oaspeților hotelului, dar mai ales grupurilor sau persoanelor care vin special pentru competițiile de golf. Acesta are un traseu interactiv de 9 parcursuri, fiecare traseu fiind diferit ca stil și decor.

Iubitorii acestui sport au la dispoziție și o academie care le oferă lecții de golf.

Centrul Wellness & Spa garantează o experiență unică și profund relaxantă în zona Aqua Experience, ce include un bazin cu hidromasaj, saună cu infraroșu, bazin cu apă sărată, tepidarium și baia turcească.

O călătorie seculară se poate experimenta în zona Amedeea Paradise, pe marginea unei vetre antice, un vis misterios în zona de Mystic Relaxing Volcano și alte 5 saune inedite: sauna Finlandeză, considerată una dintre cele mai frumoase saune din Europa, o saună Bio relaxantă și purificatoare, saună sărată și Aroma sauna din lemn de cedru, veșnic mirositor.

SunGarden Wellness & SPA vine în întâmpinarea dorințelor, relaxării și sănătății cu tratamente importante de purificare, detoxifiere, tratamente Signature impresionante, masaje, terapii și ritualuri alese din toate colțurile lumii.

Fiind situat în centrul Transilvaniei, pachetele SunGarden Golf & Spa Resort pentru relaxare sunt inspirate de această regiune care abundă în peisaje mirifice, terenuri fertile, floră și faună bogată, tradiții vii și oameni primitori. În acest sens există câteva “Ritualuri Semnătură”, specifice zonei.

SunGarden Golf & Spa Resort, explorează legenda!

Dr. Răzvan Filip. Tehnici chirurgicale moderne.

Sunt medic specialist ORL, cu interes în special în rinologie și tratamentul chirurgical al sforăitului și apneii în somn.

Facultatea și rezidențiatul le-am făcut în București, încercând să acumulez cât mai multe informații și deprinderi care să mă ajute să fiu un medic specialist ORL complet, însă, din timpul rezidențiatului, mi-am dat seama că, dacă mă concentrez în specializare pe ramura rinologiei din ORL și pe tratamentul chirurgical al unei patologii nou recunoscute la acel moment, cum era sindromul de apnee în somn, aș putea să ajut mai mult pacienții. În plus, felul în care se trata patologia nașului și sinusurilor era, în acel moment, în curs de modificare la noi în țară, în sensul adoptării unor metode mai puțin invazive, și am fost atras de aceste metode pentru că aveau potențialul de a aduce pacientului vindecare fără durere. Ca să deprind aceste noi tehnici chirurgicale am considerat că nu îmi este de ajuns pregătirea pe care o primeam în rezidențiat, așa că am început să caut cursuri dedicate acestor tehnici în clinicile cu tradiție din Europa.

Mai mult decât atât, tehnicile noi pentru tratamentul sforăitului și apneii în somn erau cvasi-necunoscute la noi. Am preluat aceste tehnici chirurgicale și le-am aplicat pacienților mei, pentru ca ulterior să predau și un curs anual în cadrul pregătirii pentru obținerea competenței de somnologie de către doctori de diverse specialități, deoarece consider că împărtășirea informației duce la îmbunătățirea ei și la îmbunătățirea calității servicilor medicale.

Muzeul Național al Literaturii Române. Un autentic tezaur literar

photo © Muzeul Naţional al Literaturii Române

Muzeul Național al Literaturii Române adăpostește un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărți, obiecte personale, obiecte de artă, fotografii, înregistrări audio-video care redau într-o imagine metaforică profunzimea și complexitatea întregii arte a cuvântului în literatura română.

În prezent, Muzeul Național al Literaturii Române deține peste 300.000 de piese, organizate în aproximativ 300 de colecții, cuprinzând manuscrise ale celor mai mulți scriitori importanți, precum Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, I. L. Caragiale, Ion Creangă, Lucian Blaga, Ion Vinea și mulți alții.

Clădirea din str. Nicolae Crețulescu nr. 8, în saloanele căreia Muzeul Național al Literaturii Române expune o parte din colecții, a aparținut generalului de divizie Leon Mavrocordat. Pe harta Bucureștiului din 1899 este reprezentat grafic un imobil, dar amprenta e un pic diferită de casa actuală. Intrarea, de pildă, se făcea pe latura sudică a casei. În Anuarul Bucurescilor editat de Carol Göble în 1904, generalul, pe atunci colonel, nu figurează ca locatar la nr. 8 din strada Umbrei, cum se numea atunci strada Nicolae Crețulescu. În schimb, în Anuarul din 1906 îl regăsim la această adresă.

Editura Muzeului Literaturii Române a fost înfiinţată cu scopul de a împărtăşi cititorilor rezultatele muncii cercetătorilor care studiau manuscrisele aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Literaturii Române, în 1994.

Pe lângă expoziția de bază și patrimoniul deținut în arhivele și depozitele sale, Muzeul Național al Literaturii Române are în custodie patru case memoriale și o expoziție, organizate într-o rețea proprie- Casa memorială “Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa memorială “George și Agatha Bacovia”, Casa memorială “Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa memorială “Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”.

Eduard Geapana, Edy Creative. 5 ani de curaj.

Au trecut mai bine de 5 ani de când am lansat proiectul Edy Creative, dar sunt aproape 9 ani de când visam să fiu pe picioarele mele.

Se întâmpla prin liceu, când pasiunea pentru web și în special pentru construcția din spatele unui site imi părea o provocare extraordinară, o provocare descoperită în câteva cursuri făcute undeva aproape de Piața 1 Mai. A fost o introducere, un abecedar ce îți oferea posibilități noi și devenea complex de la an la an. Din acel moment învăț ceva nou în fiecare zi și continui acest proces deoarece în web design nu existe barieri, evoluția este continuă.

Începusem să scriu aceste rânduri anul trecut când mă întorceam de la conferința TECOMM din Cluj. Îmi aduc aminte de acea seară rece de octombrie, mă aflam într-un tren aglomerat care abia se mișca, cu o lumină slabă în interior, doar lumina ecranului de la tabletă oferea un pic de culoare în acel spațiu. Așteptam să scriu pe blog încă de atunci și știam că va urma să-l lansez, speram eu spre sfârșitul anului 2015, dar proiectele noi care au apărut m-au facut să amân actualizarea online (site-ul meu a fost până acum cel mai greu și mai lung proiect).

Când mă gândesc la drumul din ultimii ani, îmi dau seama că nu a fost ușor să ajung astăzi în acest punct. Am pornit o firmă fără să am prea multe resurse, am învățat totul din mers, am căutat soluții la probleme neașteptate și am învățat ceva nou în fiecare zi, de la bătaia de cap pe care o ai când apare lipsa de cashflow, până la modul de a negocia în proiecte, de a pune întrebări, de a dezvolta cu adevărat un marketing online pentru clienți.

Am simțit întotdeauna că acesta este drumul meu, deși am avut multe zile când am spus “Gata, mâine mă opresc”. Din astfel de momente se nasc idei noi prin care găsești soluții și chiar implementezi servicii noi.

Consider că acesta trebuie să fie drumul oricărui tânăr care începe o afacere, să treacă printr-un proces sănătos, care nu este ușor, dar care îl va ajuta să se dezvolte, să învețe și să contribuie în economie cu o afacere de succes.