Munții Carpați, un fenomen unic pentru apele minerale

România este o țară unică, cu peisaje care îți taie răsuflarea și comori de neprețuit. Printre acestea, se numără și apele minerale naturale carbogazoase. Avem izvoare apărute în urma unor fenomene naturale, care au început în adâncurile munților vulcanici și continuă până la izvoarele din poienile Țării Dornelor, de unde sunt colectate și aduse pe masa ta în fiecare zi. Și pentru că o apă pură este o resursă neprețuită pentru sănătate, în urma unei perioade îndelungate de prospectare au fost descoperite încă două surse de apă minerală carbogazoasă fără nitrați detectabili, AQUA 2 și AQUA 3.

Munții Carpați reprezintă un fenomen special hidrogeologic pentru apele minerale. Rocile magmatice constituie o structură geologică în care, după un parcurs îndelungat, apa de origine meteorică se purifică natural. Din adâncurile structurilor vulcanice ale Munților Călimani, dioxidul de carbon parcurge un traseu ascendent, impregnând zonele de circulație profundă ale apei filtrate natural, iar zonele mai puternic fisurate permit descărcarea zăcământului de apă minerală carbogazoasă. Astfel, prin foraje se poate pătrunde în inima zăcământului hidromineral și se extrage o apă pură, fără nitrați.  

Zăcământul de apă minerală naturală carbogazoasă este rezultatul unui proces hidrogeologic complex. Acest proces implică o filtrare naturală de lungă durată, de peste 40 de ani, care are loc în profunzimea Carpaților Orientali (pe bordura estică a Munților Călimani). În rocile andezitice de natură vulcanică, datând de peste 10 milioane de ani, la mare adâncime, se produce amestecul apei meteorice cu dioxidul de carbon.   

La calitățile speciale ale apelor minerale contribuie și structura geologică a Munților Carpați, unde se află ultimele păduri de pe continent neafectate de intervenția omului, iar un loc aparte îl ocupă plaiurile Bucovinei. Munții, pădurile seculare ce adăpostesc o faună unică în Europa, văile neatinse de agricultura intensivă sau activitatea industrială, precum și structură geologică specifică munților vulcanici reprezintă condițiile primordiale pentru existența unor asemenea zăcăminte de apa minerală de o calitate superioară.  

Aceste noi zăcăminte descoperite certifică faptul că Munții Carpați sunt un fenomen unic și special la nivel mondial, unde ecosistemul și structură geologică specifică conferă o puritate extraordinară a surselor de apă! Iar această puritate se reflectă în mod cert în gust!” – declară Jean Valvis – Președinte, Director General Carpathian Springs SA. 

Și Jean Valvis nu este singurul care este convins de calitățile speciale ale apelor minerale din Munții Carpați, ci și Martin Riese, singurul somelier de apă acreditat din Statele Unite ale Americii și cel mai renumit din lume. El declară în nenumărate interviuri date în reviste de prestigiu din întreagă lume: “Am fost mereu fascinat de faptul că apa are un impact asupra  gustului altor băuturi și alimente. Sunt zilnic înconjurat de apă, lucrez la Restaurantul Patina, în Los Angeles, un restaurant cu stele Michelin, unde am creat un meniu special de apă.

Acesta a ales să folosească în restaurantul său apa minerală românească și își explică alegerea: "În fiecare an îmi actualizez meniul de apă, de aceea caut mereu noi ape interesante. Mi-a plăcut foarte mult designul sticlelor AQUA Carpatica, apoi am gustat apa și am fost imediat un mare fan al acesteia. Apa provine din Munții Carpați, dintr-o zonă străveche și neatinsă de civilizație, de agricultură sau industrie. Apa are un gust bogat și foarte curat, perfect pentru a fi băută ca atare sau pentru a se combina cu vinuri albe sau roșii bune. Pentru mine cea mai mare surpriză e că apa minerală carbogazoasă e fără nitrați detectabili, un semn al unui izvor foarte rar și incredibil.” 

ianuarie 2018
 

Teracota Mediaş, 111 ani de tradiţie

Povestea ultimei fabrici de sobe manuale pictate din Romania

Despre cuptorul de cahle se spune ca este unul dintre cele mai reprezentative artefacte din civilizatia romaneasca si, cu precadere, in cea ardeleana, un artefact capabil sa redea evenimente si schimbari petrecute la nivelul societatii din punct de vedere etnic, politic, social, economic.

Cu toate acestea, mestesugul fabricarii manuale a cahlelor de teracota a fost aproape uitat la inceputul sec xx cand, sobele find considerate demodate dupa aparitia unor noi sisteme de incalzire.

Cu toate beneficiile pe care le ofera noile sisteme de incalzire, acestea nu au reusit sa inlocuiasca frumusetea sobelor sau a semineelor de teracota pictata si atmosfera speciala emanata de acestea.

Fabrica de teracota din Mediaş a fost infiintata in anul 1906 de catre sasul Gref Iulius. Timp de aproape 80 de ani (1938 - 2015) a schimbat mai multi proprietari, inclusiv a Statului Roman.
În arhiva fabricii este adunata o colectie ampla de cahle si mulaje de cahle transilvanene, inclusiv reproduceri dupa sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.

Dupa 111 ani si o multime de schimbari sociale, politice si economice, Teracota Medias produce aceleasi cahle pictate, folosind cuptoarele vechi, reteta originala de amestecuri de pamant, acelasi numar de muncitori si aceeasi tehnologie de glazurare si pictare manuala.

Din 2015, fabrica este din nou in proprietatea unui antreprenor sas, domnul Uwe Draser.

Din 1906, la Teracota Mediaş, fiecare cahla este turnata, finisata, glazurata si pictata manual.

Prin traditia breslelor de mestesugari, la fabrica de Teracota Mediaş s-a transmis generatii la rand procedeul tehnologic de producere manuala a cahlelor de teracota.

Teracota Mediaş ester singura fabrica din Romania care are permanent printre membrii echipei sculptori absolventi ai Unarte Bucuresti si pictori de cahle. Prin intermediul lor, fabrica are capacitatea de a reproduce orice model si de a asigura tiparele necesare productiei in serie, fiind astfel posibile proiecte de restaurari pornind de la piese vechi sau in stare avansata de degradare.

De asemenea lucreaza constant cu restauratori, fundatii si investitori in patromoniu cultural. Printre acestia se numara Muzeul Astra din Sibiu, Fundatia Mihai Eminescu, o serie de case de oaspeti din satele Unesco Viscri, Saschiz si Biertan, conacul Apafi din Malancrav, conacul Banfy, Copsa Mare Guesthouses, Fundatia Michael Schmidt, contele Mikes de la Ozun.

Intermedicas, Concierge Medical

Fondată în 2011, clinica Intermedicas oferă servicii integrate de investigații și tratament, fiind, totodată, singura din România care ajută pacienții români să obțină o a doua opinie medicală (second opinion), la medici renumiți, din țară și din străinătate. 

"SECOND OPINION înseamnă siguranţa diagnosticului corect şi accesul la cea mai bună soluţie de tratament pe care o oferă practica medicală la nivel internaţional. Pacienţii care aleg să solicite a doua opinie medicală au multiple beneficii: certitudinea diagnosticului, obţinerea unor alternative la planul actual de tratament sau accesul la servicii medicale, tehnici şi tehnologii avansate din străinătate”, explică Ana Maria Marian, Director General al Intermedicas.

Lansat la începutul anului 2015, programul Visiting Professors completează serviciile de Second Opinion oferite de Intermedicas, prin crearea unui context în care pacienții pot beneficia de consultații la medici de renume internațional. Lunar, peste 100 de  pacienți apelează la acest program, la specializări precum cardiologie – Dr. Dr. Youssef Tammam (Italia), urologie – Prof. Dr. Bob Djavan, Președintele Asociației Regionale Europene de Urologie, gastroenterologie - Dr. Roxana Sauer (Germania), ortopedie și medicină sportivă - Dr. Mircea Schmidt (Germania) sau chiropractică - Dr. Lou Jabobs (SUA) și Dr. Soheil Keynejad (Anglia).

La începutul acestui an, Intermedicas a lansat și abonamentul Concierge Medical, care propune o abordare modernă a relației medic-pacient: un medic  dedicat (Concierge Doctor) coordonează pacientul pe parcursul întregului proces de soluționare a problemei medicale. 
Abonații Concierge Medical beneficiază de acces nelimitat și prioritar la medici și clinici de top, doctor integrator de caz, second opinion medical, dar și de sute de investigații imagistice și servicii de laborator. 
 
 

Doctor Lorelei Nassar DMD, 24/7 Dental

Doctor Lorelei Nassar, CEO și chirurgul principal al clinicii 24/7 Dental, s-a născut în România și a trăit 15 ani în Israel. Educația sa medicală include un program de 10 ani în spitalul Poryia din Israel, cu patru ani în Unitatea de Risc Major și alți 6 ca rezident Buco –Maxilo-Facial, numeroase seminarii în Manageriat Feminin, Antreprenoriat în companii autorizate mici și milocii din Israel, precum și pregătire în domeniul hipnozei medicale și diplomă în psihologie și doctorat în implantologie. 
  
Acum zece ani a înființat o companie națională de distribuție de implanturi dentare în România, AB Dental, în același timp cu procesul de re-acomodare într-un București în plină criză economică, cu clădirea unei faime științifice prin pregătirea altor doctori în domeniul implantologiei, cu susținerea unor cursuri în România și la congrese internaționale, realizarea de operații în câteva clinici dentare din țara. 
  
Ca o evoluție naturală în cadrul clinicii 24/7 Dental, ea nu este doar chirurgul faimos ce tratează pacienții cu căldură și profesionalism, ci, de asemenea, un mentor pentru numeroși alți stomatologi, ce vin să învețe noi tehnici chirurgicale și cum să utilizeze cele mai bune tehnologii din domeniu. Pentru că acesta este, de asemenea, un atu al clinicii – cele mai noi dispozitive chirurgicale, ca și abordarea exactă și ergonomică. 
  
Locația – Centrul Vechi, chiar la începutul străzii Lipscani, și disponibilitatea permanentă a clinicii, ca și nivelul profesional și mediul prietenos, au fost de la început indicatori puternici ai succesului, evident acum.   
 

Poem Caffe, Pasiune pentru artă şi frumos

Poem Caffe este un loc creat din pasiunea Verei Maxim, pasiune pentru ciocolata, prietenie, conversatie, pentru aromele minunate ale cafelei si ceaiului, pentru tot ceea ce este arta si frumos.

Nascuta in Braila, tanara antreprenoare a urmat cursurile ASE, dar, pasiunea pentru dulce si frumos au indreptat-o catre cursurile Ecole et ateliers de cuisine - Lenotre, Paris. Aici a deprins tehnicile speciale de preparare a painii, cozonacului, in special a celui cunoscut sub denumirea de Panetone, a branzoaicelor si a altor preparate cu aluat dospit

Prajiturile din ciocolata sunt specialitatea casei. Ciocolata amaruie cu lapte, sau alba, combinate cu creme fine de mango, pere, vanilie, migdala sau, pur si simplu, doar ciocolata sub forma de mousse sau ganache, fac din Poem Caffe puncul de atractie al iubitorilor celei mai consumate dulciuri din lume care, chiar si la mii de ani de la aparitia ei, naste pasiuni printre pofticiosi.

Checurile, o alta specialitate a casei, sunt excelente, originale, cu fructe si dulceata, cu ciocolata, cu portocale sau cu lamâie. La capitolul cozonaci, Poem Caffe este cunoscuta pentru învârtitul cu nuca, un cozonac cu umplutura generoasa de nuca. 

Poem Caffe este cunoscuta si pentru cele doua game de prajituri, cea moderna, cu prajituri originale, create în laboratorul propriu, sau pentru retetele aduse din târgurile si seminariile internationale, din copilarie sau tinerete, unde sunt pastrate întocmai retetele originale.

Pentru candy bar, Poem Caffe realizeaza produse rafinate, obtinute din ingrediente de exceptie, precum cake pops, macarons, cup cakes, acadele, ciocolaterie, mouse au chocolat, lollypops marshmallows. 

Experienta Poem Caffe  intareste ideea ca un candy bar bine facut, construit pe tematica si culorile evenimentului, reprezinta un punct de atractie, un loc unde invitatii revin, pentru a incerca ceva nou, ingenios si de calitate. 

Serile de poezie si literatura de la Poem Caffe, precum si atelierele de ciocolata si cursurile de zahar, fac din acest loc o oaza minunata de intalnire a pasionatilor de pasiune si frumos.