Norina Alinta Gâvan, Podiatria în România

Progresul înseamnă mișcare. Progresul este susținut de inovație. Mișcarea este susținută de picioare sănătoase.

În România, rata amputațiilor la persoanele cu diabet, care au dezvoltat picior diabetic, se află la un nivel care ar trebui să îngrijoreze, în situația în care cea mai mare parte dintre aceste intervenții invalidante ar putea fi evitate printr-o prevenție ecientă. Rolul podiatriei devine, astfel, fundamental, atât pentru asigurarea unei cât mai bune calități a vieții în rândul persoanelor cu diabet – și vorbim despre aproape 2 milioane de adulți, cât și pentru sistemul medical românesc. Este vorba despre o problemă critică a costurilor, iar prevenția este mai ieftină decât tratarea.

Dezvoltarea podiatriei este cea mai la îndemână soluție pentru sistemul de sănătate din România, în raport cu problematica complicațiilor generate de diabetul zaharat la nivelul picioarelor. Discutăm despre o ramură medicală nouă, care are potențial major în reducerea amputațiilor din diabetul zaharat, ținând cont că includerea unui podiatru în echipa de îngrijire a persoanei cu diabet ar putea reduce cu 85% rata amputațiilor.

În contextul național actual, formarea de specialiști în podiatrie ar trebui văzută ca o prioritate sistemică. Introducerea acestei noi specialități medicale în România este o precondiție pentru asigurarea unei îngrijiri corespunzătoare și eficiente din ambele direcții, a criteriilor ce vizează calitatea vieții persoanelor cu afecțiuniale picioarelor, respectiv a celor ce țin de impactul costurilor în sistemul de sănătate românesc.