Bucătărie românească la rang de artă. Babicul de Buzău și Cârnații de Pleşcoi fac parte din ADN-ul nostru

Dacia Romanian Dining, singurul restaurant românesc premiat de Institutul Culinar Francez Auguste Escoffier, cu Grand Diplome, denumit Most Innovative Romanian Restaurant Concept la Gala Health Beauty & Lifestyle awards, oferă o nouă savoare mâncării și este certificat de Institute of Taste Bruxelles.

Rafinăm produsele românești atestate tradițional din carmangeria proprie şi inovăm, transformându-le în preparate fine dining, specifice restaurantelor cu stele Michelin, păstrându-le totodată preţurile accesibile.

Alături de soțul meu și împreună cu o echipă de bucătari certificați, reușim, la restaurantul din Buzău, să inventăm rețete unice în lume, cum ar fi ‘tăiţei meşteşugiţi cu Babic de Buzău’, ‘pituşcă de Buzău’, ‘brânză de Horezu’, ‘trufe aromate cu fum din rumeguș de fag şi servite cu cloche de sticlă’ - preparat vedetă premiat la Chefi la cuţite, ‘risotto cu Cârnaţi de Pleşcoi, cu parmezan şi petale de roşii uscate’, ‘pârjoalele Haiducului cu Pituşcă de Buzău, cu Babic de Buzău şi creveţi’, ‘cocktail Dacia cu pălincă, piper roz, lime și castravete’.

Experienţa memorabilă de la restaurantul DACIA, localizat într-o veche casă boierească, pune orașul Buzău pe harta internațională a iubitorilor de mâncăruri fine.

Viziunea acestui business a plecat de la valorificarea tradițiilor moștenite de la bunici, părinți, împletită cu istoria locului, îmbinate într-un concept de poveste, pentru a tezauriza gusturi ce trebuie trecute nealterate  din generație în generație, adaptate la realitatea contemporană.

Am lucrat în carmangeria familiei alături de părinții mei timp de aproape 10 ani și am fost inspirată de la fiecare cu câte un HAR al personalității lor, tata a muncit cu multă trudă în a dezvolta rețete curate și gustoase ale ingredientelor sănătoase în procesul de fabricație al preparatelor afumate din carne, iar mama a avut mereu un rafinament și eleganță aparte în a găti, preferatele fiind deserturile franțuzești.

Am crescut cu aceste bunătăți tradiționale, în această zonă minunată a Buzăului, care a intrat de curând și în Patrimoniul  UNESCO cu Geoparcul ‘Ținutul Buzăului’, printre care și Peșterile Rupestre, așa zisa ‘Poartă a lui Dumnezeu’.

Deja faimosul Babic de Buzău și Cârnații de Plescoi pot să spun că fac parte din ADN-ul nostru și ne-au clădit în timp, se pare, și caracterul, și destinul.

Educația din Academia de Business Cristian Onetiu, cât și experientele gastronomice internaționale cu stele Michelin, ne-au inspirat să facem un concept deosebit pentru țara noastră, care să aibă potențial scalabil și francizabil în viitor.

Atât eu, cât și soțul meu, avem ca valori dragostea de neamul românesc, de tot ceea ce înseamnă tradițiile cu care am crescut și care definesc personalitatea unui popor, a poporului român. Așa a venit și numele business-ului, Dacia Romanian Dining, care să amintească de strămoșii noștri și bazele poporului român, cât mai aproape de vatră și hrană, în comuniune cu natura, naturală, fără aditivi ca ingrediente.

Încă de la  conceperea meniului am creat parteneriate cu producători locali, Cooperativa Agricolă Buzău, care adună împreună fermieri locali, carmangeria proprie, ingrediente bio, BIOlogistic, Life Care și apa alcalină Kangen la prepararea preparatelor și băuturilor.

Născut pe meleagurile roditoare și încărcate de istorie ale Buzăului, brandul DACIA distilează prin produsele sale valorile culturii românești.

Amfora, simbolul ales, este parte a vestitului TEZAUR DE LA PIETROASELE și reprezintă misiunea noastră de a promova cu mândrie  și de a readuce în sânul familiei zestrea culturală și gastronomică autohtonă.

Precum Tezaurul de la Pietroasele, bine ascuns, păstrat în taină, BABICUL este produsul emblematic al Buzăului, parte din comorile contemporane ale regiunii.

Ritualul de preparare a fost păstrat nealterat de-a lungul timpului, produsul fiind presat atent timp de mai multe zile, afumat lent cu lemn de esență tare, uscat, verificat moment de moment. Babicul își desăvârșește aroma mai bine de 30 de zile, pregătindu-se pentru a fi servit, acompaniat de vinul înmiresmat al zonei.

În vremuri de mult apuse, însuși Napoleon, fiind găzduit de boierul Vernescu, a fost impresionat de gustul Babicului.

Asta facem noi la Buzău.

Babic de Buzău. Legendar.