La Migdali. “Fiecare pahar de vin spune o poveste.”

Am inteles lungul drum pe care il parcurge vinul pana sa umple un pahar si i-am vazut pe cei care au contribuit sa faca acest lucru posibil.

Am vazut soarele, vantul, ploaia si pamantul bogat care au contribuit sa hraneasca strugurii.

Am vazut cum natura ii poate transforma pe acesti binefacatori in inamici : seceta, inghetul, daunatorii dar i-am vazut si pe oamenii care ii combat, eroi nestiuti ai vietii de fiecare zi.

Am vazut mainile grijulii ale celor care ingrijesc plantele, culeg recolta si o transforma in ceva nou, diferit de cele anterioare, avand in urma o lunga poveste.

Asta m-a convins ca vreau sa imi spun propriile povesti, colorate, parfumate si savuroase. Oportunitatea s-a ivit cand rataceam pe dealurile blande, bogate si pline de istorie ale Vaii Scheilor. Acolo era un taram locuit de oameni, cunoscuti sau anonimi, care au inteles puterea povestii pe care o poate spune vinul. Iata-ma aici, alaturandu-ma lor in efortul de a-ti aduce placerea si un strop de fericire.

Valea Scheilor e un loc binecuvantat unde se intalnesc Muntenia si Ardealul, asezat pe coordonatele marilor vii ale Europei, dar si in una dintre cele mai prestigioase zone viticole romanesti-Dealu Mare. Numele sau initial a fost probabil cel de Siliste, ceea ce ne trimite cu gandul la confortul casei daca e sa privim etimologia cuvantului, care inseamna vatra satului, livada sau pasune.

Toponimele La Migdali, Dealul cu Migdali, Aleea, Gradina sau Via cu Migdali vin si ele din istoria acestui spatiu cu clima blanda care a permis cultivarea unei varietati pomicole mai putin obisnuite, in lumea de poveste si parfumuri exotice a unui pamant generos si idilic.

Legendele si numele sonore inradacinate aici ne insotesc si astazi. Crucea Doamnei Neaga de la hotarul domeniului sta marturie spiritului crestin, demnitatii si sperantei, intruchipate in figura celei care a dat viata acestor valori si care sta cu mandrie in eposul popular alaturi de Ana mesterului Manole sau Miorita.

Ruinele conacului Eminescu- Persu pastreaza urmele pasilor Ecaterinei Eminescu, nepoata poetului si ale lui Alexandru Persu, inginer de prestigiu si fost primar al comunei Tohani. Vinul produs aici, avea o calitate exceptionala si s-a bucurat de mare apreciere in epoca.

Astazi, in acest leagan al traditiilor si iubirii pentru natura, cultivam organic sub mangaierea blanda a soarelui si in parfumul imbatator al migdalilor, struguri care promit sa se transforme in vinuri de cea mai inalta calitate, gata sa te poarte intr-o calatorie a simturilor si emotiilor demne de spatiul acesta de legenda.

Dorela Chiru. Povestea Atelierului parfumat

Povestea atelierului meu a început in luna aprilie 2020. Atat eu, cât si soțul meu, suntem mari iubitori de lumanari parfumate, fiind de fapt singurele pe care le folosim pentru a avea un miros plăcut in casa. 

Majoritatea lumânărilor care se găsesc pe piața sunt din parafina, care este obținută prin distilarea țițeiului sau a cărbunelui, iar in timpul arderii pot emana vapori nocivi pentru sanatate. 

Dat fiind faptul ca folosim foarte multe lumanari, am început sa caut sa aflu cum se fac si am descoperit ca exista lumanari din ceara de soia, care nu sunt toxice. Dat fiind faptul ca soia este obținută din cultura ecologică, uleiul de soia este hidrogenat si astfel se obține ceara. Nu emana vapori nocivi si nu scoate fum, iar acest lucru ne-a bucurat enorm, mai ales ca avem un copil mic si putem folosi lumânările liniștiti.

Alte avantaje ar fi ca ceara de soia captează mai bine parfumul, arde mai lent decât parafina, iar după ce se consuma lumanarea, recipientul se curata foarte ușor cu apa calda si detergent. 

Când vine vorba de arome, avem acum in jur de 40. Unele sunt mai puternice, altele mai delicate.

In afara de miros au si alte proprietăți.

Smirna si tămâia au un parfum mistic, cu note de tămâie, tuberoze, violete, smirna. Aceasta aroma este potrivită pentru meditații, concentrare.

Lavanda este este una dintre cele mai puternice plante de leac din lume.

Este de un real ajutor pentru relaxare, combate depresia, este un remediu excelent pentrumigrene, dureri de cap si insomnie.

Podcast : Nicolae al României la 145 de ani de la nașterea Reginei Maria

Asociatia "Ivan Patzaichin - Mila 23" a fost infiintata in 2010 de Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, cu scopul de a sprijini o miscare de promovare a proiectelor de dezvoltare locala si a turismului ecologic.

Înregistrat la Muzeul Naţional al Literaturii Române, iulie 2018

TruMed. Experți în servicii medicale la domiciliu, la cele mai înalte standarde de siguranță și calitate

Înființată ca o alternativă la spitalizarea prelungită și birocraţia serviciilor de stat, TruMed reușește să realizeze o îngrijire medicală calificată, la cele mai înalte standarde de siguranță și calitate, chiar la tine acasă.

Scopul nostru este acela de a asigura asistenţă medicală profesională la domiciliul pacientului, conform unui plan de îngrijire recomandat de medicul curant, adaptat fiecărui pacient în parte. Totodată, oferim informaţii şi asistenţă familiei, pentru a asigura cele mai bune îngrijiri, în cele mai bune condiţii.

Cu o echipa complexă, formată din personal medical cu experiență, asigurăm la domiciliu cele mai diverse servicii medicale – Test PCR Multiplex și test rapid gripa Influenza A și B, respectiv teste pentru infecții respiratorii virale sau bacteriene, lucrate în laboratoarele Synevo, Analize post SARS-Cov-2, după recuperare fiind foarte importantă evaluarea stării generale de sănătate, pentru excluderea unor complicații ulterioare, Perfuzii efectuate de asistente medicale cu experiență și echipamente profesionale, Tratamentul escarei, fiind specializați în acest domeniu și putând astfel alege tratamentul potrivit, Scoaterea firelor după operație, Îngrijirea plăgilor, injecții.

Atelierul de brânză NarCheese. Când "artizanal" nu e doar o vorbă în vânt

Pintea Narcis este omul care dă numele și gustul Atelierului de brânză NarCheese.

Povestea NarCheese este un vis devenit realitate in iulie 2019 cand am inceput sa pun in practica cunostintele dobandite la scoala agricola din Elvetia si cand am obtinut prima brânză provenita din laptele de la Ferma “Fratii Pintea”

Folosim doar lapte natural de la animalele noastre crescute pe pașuni ecologice, procese artizanale si retete elvețiene transpuse meleagurilor noastre îmbinate cu răbdarea si dibăcia meşteşugarilor ardeleni!

Ferma “Fratii Pintea” are aproximativ 30 de bivolițe, 20 de vaci Bălțată Românească, 100 de capre alpin francez/carpatin și 500 de oi care pasc în voie pe pășunile ecologice de la noi din Cornești!

Lapte de oaie, vacă, bivoliță și capră de la animale crescute în mod natural, rețete tradiționale, maturare după rețete elvețiene și procese artizanale domoale pentru un gust unic, specific produselor de altădată.

Folosim metode tradiționale și rețete elvețiene, transpuse și adaptate meleagurilor românești, îmbinate cu dibăcia meşteşugarilor noştri si laptele natural al animalelor care se bucură de pașunile ecologice din Corneşti.