Medici's Timișoara. Rigoare germană în dichis bănățean

Anii de administrație habsburgică, imperială, și-au lăsat o amprentă puternică, culturală, socială și umană asupra Timișoarei și Banatului. Asupra valorilor oamenilor și a business-urilor locului. “Efectul Habsburg” nu este o invenție fantezistă. El există și poate fi regăsit în literatura de specialitate și pe Wikipedia. Așa cum există ”efectul Medici”, generat de celebra familie florentină căreia Europa și occidentul îi datorează Renașterea. În analiza identității Clinicilor Medici's, fondate la Timișoara, regăsim ambele efecte, într-un melanj de “rigoare germană în dichis bănățean”.

Grija față de Om, performanța în profesie, rigoarea, atenția la detalii, echilibrul, creativitatea, dragostea pentru frumos și, mai ales, respectarea cuvântului dat și a angajamentului asumat, sunt valorile cele mai relevante ale Medici's, însă și ale Timișoarei.

Devenit unul dintre proiectele reprezentative ale Timișoarei, brand al anului 2018 pe Timișoara, Medici's a progresat, an după an, “nemțește”, timp de peste 20 de ani, adunând vitrine de distincții, medalii și certificate și oferind servicii la peste 40.000 de abonați permanenți, din peste 300 de companii, înregistrând peste 100.000 de intrări pe an și o cifră de afaceri anuală de cca trei milioane de euro. Cu investiții cumulate de cinci milioane de euro (1,5 milioane de euro doar în ultimele 18 luni). Cifre! Dincolo de aceste cifre, care măsoară sănătatea unei companii, Medici's înseamnă mult mai mult. Înseamnă dragoste față de Om, respect față de suferința umană, suport pentru comunitate, spirit de familie.

Ultima dintre cele trei clinici deschise, Medici's Academica, poziționată chiar pe bulevardul de business al Timișoarei, Circumvalațiunii, reproduce, extrem de fidel, identitatea și spiritul Medici's. Clinică de top, tehnologie de ultimă generație, medici recunoscuți, toate într-o combinație de lounge medical, librărie, salon elegant de ceai și optică de lux. Proud to be Romanian.

Manolo Manufaktura. Plăcuțe unicat din ciment

Ideea producerii plăcuțelor de ciment a apărut în 2010, după ce am văzut, într-un restaurant din Centrul Istoric, o pardoseală din plăcute de ciment colorat, ce fuseseră aduse din Franța.

Vânzarea plăcuțelor am început-o în anul 2012, după un an și jumătate de pregătiri.

La început am gândit-o ca o afacere cu bani europeni, dar am abandonat această idee, deoarece utilajele noi (cerință pentru accesarea fondurilor europene) erau prea costisitoare. Așadar am împrumutat bani de la familie și am realizat utilajele pe comandă, iar pe unele le-am achiziționat second-hand.

La început provocarea cea mai mare a fost aflarea rețetelor de producție, care a consumat mult timp și resurse financiare, deoarece aveam pierderi foarte mari.

Aveam zile când, la sfârșitul orelor de muncă, aveam o hală plină cu moloz, dar nici o plăcuță bună. După începerea producției, cea mai mare provocare a fost găsirea și pregătirea artizanilor, pentru că așa îi numim noi pe muncitorii care realizează aceste plăcuțe. Producerea plăcuțelor de ciment este o meserie rară, care necesită dăruire, atenție și talent.

Pe lângă modelele din catalog, putem realiza și modele personalizate. Plăcuțele de ciment se manufactureaza prin procedee tradiționale și cu materialele originale, ceea ce le recomandă pentru utilizarea lor în proiectele de restaurare și amenajare a clădirilor vechi. Această tehnologie bazată pe lucru manual conferă o frumusețe și un farmec aparte acestui tip de finisaj, iar, odată cu trecerea anilor, plăcuțele devin mai frumoase, capătănd o patină minunată.

După un an 2018 plin de provocări, a existat o perioada de 6 luni în care am realizat producția simultan în România și în Maroc. În acest moment, toată producția o realizăm în Maroc.

www.manolo-manufaktura.ro

Odă Patriei. Una dintre tapiseriile cu cele mai mari dimensiuni din lume

Anul 1971, aveam 18 ani, picasem examenul la Arte Plastice și m-am întâlnit cu Gheorghe Iacob , vecin cu mine, pictor monumentalist, pe strada Constantin Sandu – Aldea, strada unde locuiau in acea vreme 20 de artiști plastici, și i-am spus durerea mea. Pe loc am primit o invitație să lucrez la o tapiserie pe care o începuse de puțin timp. Mi-a arătat despre ce e vorba, m-a întrebat dacă o să mă descurc și am răspuns cu entuziasm că da.

Așa a început una din cele mai interesante experiențe din viața mea, participând la transpunerea lucrării unor artiști într-una din tapiseriile cu cele mai mari dimensiuni din lume. Era una dintre cele trei tapiserii care se află și acum la Teatrul Național, “Odă Patriei”.

Am lucrat cu pasiune până la terminarea ei, a fost o experiență unică, irepetabilă și mă bucur că am avut ocazia să fiu o părticică dintr-un grup de lucru care a făcut posibilă transpunerea ei în realitate.

Tapiseria are 100 de metri pătrați, iar pentru că aceasta să fie țesută a fost construit un gherghef dublu, ceva mai lung de 10 metri, pentru care a fost construit un atelier pe măsură. Lucram numai pe lumina de zi, pentru că nuanțele de lână folosite să fie corect alese. Din când în când trebuia să slăbim ghergheful, pentru a rula lucrarea, ca să ajungă din nou într-o poziție bună de lucru, operație care dura o zi întreagă. Nu te întâlnești de două ori cu o asemenea ocazie în viață, iar eu am avut norocul și bucuria asta.

Anca Nazarie Manu

Gheorghe Iacob și Virgil Almășan – autorii proiectului

Viorica Iacob – transpunerea proiectului pe cartonul după care s-a lucrat

Ufuk Tandoğan, CEO Garanti BBVA România. Începuturile sistemului monetar

Elitele din Moldova și Țara Românească visau de ceva vreme la unirea Principatelor, care a avut loc, până la urmă, în 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. De-a lungul timpului, cele două state au împărtășit istorie și valori și, la fel de firesc, au trecut împreună prin schimbări majore, care urmau să ducă la societatea românească modernă. Eforturile de reformă ale lui Cuza s-au concentrat pe construirea capitalismului și deschiderea drumului către industrialism și fiscalitatea modernă.

Cu toate acestea, Domnitorul nu a reușit să-și împlinească visul – acela ca România să aibă propria monedă națională - în timpul guvernării sale. Primul leu românesc a fost adoptat oficial la numai un an de la încheierea domniei sale de 7 ani, atunci când a venit la conducere primul rege al României, Carol I.

În 1867, au fost emise monedele de 1, 2, 5 și 10 bani. Toate din cupru, marcate cu înscrisul “banu”. În 1880, a fost înființată Banca Națională a României, cu scopul principal de a emite această monedă. Deceniile următoare au fost marcate de momente importante, inclusiv de trecerea de la bimetalism la monometalism, în 1890, tranziție care a reprezentat o premieră pentru spectrul financiar de la acea vreme. Până atunci, economia se raporta la monede din mai multe regiuni și / sau țări vecine. Primul leu a fost în circulație până în 1947 și a rezistat până în zilele noastre, trecând prin trei procese de denominare.

Cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea a jucat un rol crucial în dezvoltarea finanțelor moderne, iar Cuza a fost cel care a condus acest proces de schimbare.

Suntem mândri să participăm la această experiență și să marcăm împreună 200 de ani de la nașterea sa!

Alina și Marius Dragne. Stilist și fotograf culinar

Totul a început în anul 2012, când am decis că cel mai simplu răspuns la întrebarea “Tu ce mai gătești?” este un blog culinar. Ideea din spatele blogului a venit din dorința de a le arăta prietenilor că pot găti și ei acasă un preparat “ca în cărți”. Delicii.com este o invitație la experiment și joacă.

Tot din dorința de a crea un adevărat ritual culinar a luat naștere și shop.delicii.com, un magazin online de ceramică handmade care, împreună cu o mâncare gătită cu drag, creează adevărate amintiri în jurul mesei.

Delicii.com a fost primul pas pe care l-am făcut în fotografia culinară și foodstyling. Împreună ne-am transformat această pasiune într-o meserie, lucrăm în echipă cu scopul de a avea fotografii culinare reale și apetisante.

Rezultatele muncii noastre se văd în toate proiectele care au depășit demult universul Delicii. Așa a luat naștere studiocrew57.ro , un proiect inedit între un fotograf culinar și un food stylist, un proiect nou, curios și neliniștit, care nu vrea să se oprească din evoluție.

Pasiunea pentru fotografia culinară ne-a împins să experimentăm zilnic noi tehnici, scopul nostru a fost și va fi întotdeauna să avem o fotografie reală și în același timp apetisantă.

Studio Crew57 este locul unde ne exprimăm vizual, este casa noastră și va așteptăm să ne vizitați.