Povestea Fructe Deshidratate?

Care este povestea Fructe Deshidratate?

Timp de mai bine 12 ani m-am ocupat de implementare proiecte cu fonduri europene si nationale. In toata aceasta perioada aceasta m-am intersectat cu diferite afaceri realizate de romani (si nu numai) care mi-au insuflat dorinta de a produce, aici, in Romania, cu forte locale, pentru dezvoltarea personala si locala. Si am vazut cate lucruri se fabrica in Romania si foarte multa lume nu cunoaste.

Avand posibilitatea de a circula in toata tara, am vazut si foarte multe livezi/ferme etc, parasite sau ingrijite foarte putin, dar avand productie si o calitate deosebita. Intreband de curiozitate cum valorifica produsul final am fost dezamagit sa vad ca le exportau ca materie prima, materie ce apoi se intorce sub diverse forme in Romania. Din pacate, majoritatea oamenilor din agricultura sunt preocupati doar de productia bruta, fara a acorda atentie deosebita valorificarii produsului la adevarata valoare. Am decis sa incep activitatea de deshidratare deoarece aceasta nisa nu era exploatata. Am ales marul ca prim fruct pentru deshidratare si l-am comercializat sub denumirea de Scrijele de mere ca la bunica.

In luna octombrie 2015 am intrat pe piata cu acest produs, timid, dar cu mult entuziasm. Lumea a inceput sa cunoasca produsul (sau sa si-l aminteasca), peste 90% din cei ce stiau produsul isi aminteau de bunici. Ceea ce mi-a confirmat ca alegerea denumirii a fost corecta. Reactiile oamenilor au fost pozitive si au fost foarte surprinsi de aparitia produsului.

Bogdan Ghinet

Atelierul de branza artizanala Narcheese. Narcis Pintea

‘Branza este aspiratia laptelui la eternitate, dar branza este raiul pe pamant.

Povestea Atelierului de branza Narcheese din judetul Cluj, comuna Garbau, sat Cornesti, este un vis devenit realitate in iulie 2019, cand am inceput sa pun in practica cunostintele dobandite la scoala agricola din Elvetia, ca primul roman care a urmat cursurile acestei scoli, si cand am obtinut prima branza provenita din laptele de la Ferma "Fratii Pintea".

Specializarea mea in momentul de fata este branza maturata Raclette. Acest tip de branza provine din zona Valais (Elvetia) si se produce in special in timpul verii, cand vacile ies la pascut.

Laptele se proceseaza crud, timpul de prelucrare este de 24 de ore, dupa care urmeaza procesul de maturare (minim 4 luni), in conditiile favorabile dezvoltarii bacterilor de care aceasta are nevoie, aceste bacterii favorizand gustul intens pe care aceasta branza il are.

Ferma "Fratii Pintea" are aproximativ 30 bivolite si 20 vaci de Baltata Romaneasca, 100 capre alpin francez , carpatin si 500 oi.

In jurul fermei noastre se afla terenuri cositor (terenuri care produc fan), arabil si pasune, pe care noi le lucram bio. In timpul iernii, pe aceste pamanturi se imprastie ingrasamant natural care provine de la animalele din ferma. Acest ingrasamant are rolul de a imbogati si de a fertiliza solul. In timpul verii de pe aceste pamanturi producem fan, lucerna si siloz pe care animalele le mananca in timpul iernii. In timpul verii animalele pasc libere pe pasune. Nu folosim concentrate care sa forteze animalele sa produca mai mult lapte decat produc ele in mod natural.

Narcheese produce astazi trei feluri de branza maturate: Cas traditional simplu maturat minim 1 luna, Raclette si Branza Tom. In viitor urmeaza sa produca Brie, Gruyere si Gorgonzola.’ Narcis Pintea

Alina și Marius Dragne. Stilist și fotograf culinar

Totul a început în anul 2012, când am decis că cel mai simplu răspuns la întrebarea “Tu ce mai gătești?” este un blog culinar. Ideea din spatele blogului a venit din dorința de a le arăta prietenilor că pot găti și ei acasă un preparat “ca în cărți”. Delicii.com este o invitație la experiment și joacă.

Tot din dorința de a crea un adevărat ritual culinar a luat naștere și shop.delicii.com, un magazin online de ceramică handmade care, împreună cu o mâncare gătită cu drag, creează adevărate amintiri în jurul mesei.

Delicii.com a fost primul pas pe care l-am făcut în fotografia culinară și foodstyling. Împreună ne-am transformat această pasiune într-o meserie, lucrăm în echipă cu scopul de a avea fotografii culinare reale și apetisante.

Rezultatele muncii noastre se văd în toate proiectele care au depășit demult universul Delicii. Așa a luat naștere studiocrew57.ro , un proiect inedit între un fotograf culinar și un food stylist, un proiect nou, curios și neliniștit, care nu vrea să se oprească din evoluție.

Pasiunea pentru fotografia culinară ne-a împins să experimentăm zilnic noi tehnici, scopul nostru a fost și va fi întotdeauna să avem o fotografie reală și în același timp apetisantă.

Studio Crew57 este locul unde ne exprimăm vizual, este casa noastră și va așteptăm să ne vizitați.

Artesana. Aventura singurului lapte artizanal românesc

Povestea singurului lapte artizanal românesc începe la Tecuci, într-o cochetă fabrică pe care Alina și Daniel Donici au construit-o din pasiunea pentru mâncare sănătoasă și grija pentru mediul înconjurător.

Grija pentru un lapte curat și sănătos.

Laptele Artesana vine doar din ferme mici, autorizate, neindustrializate. Alina și Daniel le-au preferat în detrimentul fermelor mari, care practică o agricultură intensivă. Fiecare fermier răspunde personal de calitatea laptelui, dar, chiar și așa, acesta trece printr-un proces riguros și strict de verificare. Doar cu cisterne autorizate de Direcția Sanitar Veterinară, lichidul alb ajunge în fabrică și începe să își caute drumul spre sticle și borcane. Toate alese cu dragoste de natură. Aceste măsuri fac iaurturile și brânzeturile de la raft să fie fără cusur, perfecte mai ales pentru copii.

‘Familia este nucleul în care copilul va deprinde obiceiurile alimentare corecte, pe care le va avea și ca adult, de aceea este foarte important ca părinții să ofere educația necesară și în această privință. Pentru că o familie echilibrată și armonioasă va crește copii echilibrați. Linia de producție a iaurtului este locul unde se întâmplă magia - așa ar spune cei care iubesc produsele noastre nostru. Fanii înrăiți se laudă că ar recunoaște iaurtul Artesana din 100 de iaurturi neetichetate, dacă ar fi puși să guste.’ Alina Donici.

Pentru pasteurizare, Artesana a ales temperatura optimă. La 72 de grade, germenii periculoși sunt distruși, dar laptele își păstrează toate calitățile. Prin comparație, brânza tradițională de stână se face cu lapte nepasteurizat, iar, în producția industrială, acesta este pasteurizat la peste 100 de grade distrugând-se o parte din vitaminele și antioxidanții prezenți în mod natural în lapte.

”Dacă ești la fel de pasionat cum suntem noi de mancarea curată, fără pesticide și aditivi, iaurtul ecologic Artesana este baza de plecare. Aceleași calități specifice iaurturilor Artesana sunt acum completate de laptele provenit din agricultura ecologică românească de calitate.” se mândrește Alina cu produsele de top din portofoliu.

Brânzeturi cu dichis

Brânzeturile Artesana se obțin prin scurgerea în voie a zerului, fără folosirea greutăților de presare sau a altor procese mecanice. În acest fel, produsul finit își păstrează proprietățile care îi dau un gust unic. Sunt preparate doar cu lapte, fermenți lactici, cheag și sare.

Într-o societate fără cultura și tradiția brânzeturilor, Artesana a adus în România o parte din caracterul puternic al brânzeturilor din Pirineii spanioli combinat cu fragilitatea și rafinamentul brânzeturilor franțuzești. Așa s-au născut specialitățile Artesana maturate cu trufe negre, nuci sau peperoncino, atent selecționate și dozate de artizanii noștri.

Brânza mató, o altă bunătate din portofoliul Artesana, face parte din dieta mediteraneană de mai bine de 700 ani, putând fi consumată ca atare, în salate sau ca desert cu miere și nuci.

“Noi am preluat rețeta ibericilor și am îmbunătățit-o cu laptele nostru românesc și ecologic, de la Vatra Dornei, pentru un gust desăvârșit, dincolo de orice timp și spațiu geografic. Nu are sare adăugată, fiind astfel potrivită pentru copii de orice vârstă.” povestește Alina Donici odiseea brânzei mató.

Ambalaje ecologice, din dragoste de natură

Iar brânza mató a mai venit cu ceva inovator în portofoliul Artesana: noul ambalaj din biopolimer, 100% compostabil și biodegradabil. Reciclarea, grija față de natură, alimentația sănătoasă, înțelegerea societății sunt doar câteva dintre subiectele preferate ale Alinei și ale lui Daniel, antreprenori, dar și părinți cu normă întreagă pentru 3 copii.

"Pe lângă dificultăţile legate de alimentaţia copiilor, trebuie să fim foarte atenţi la educaţia lor, trebuie să îi educăm cu bun simţ şi să îi învăţăm să citească etichetele, să se descurce singuri, pentru că nu ştim ce se va întâmpla în viitor.“ spune Alina Donici.

De altfel, Artesana a fost primul brand românesc producător de brânzeturi și lactate care a ales ambalajele din sticlă pentru produsele sale. În 2019, la șapte ani de la lansare. laptele, iaurturile și brânzeturile proaspete și maturate, de vacă, oaie sau capră, au ajuns să fie distribuite de marile lanțuri de magazine din întreaga Românie și se pregătesc să ducă povestea românească și la export.

Luna Solai. Povestea uleiurilor romanesti presate la rece

O mică afacere de familie din satul clujean Luncani, comuna Luna, produce unele dintre cele mai bune uleiuri vegetale din întreaga lume. Marca este autohtonă: Luna Solai.

Calitatea înaltă a uleiurilor alimentare obținute prin presare la rece a fost atestată de Institutul pentru Calitate și Gust din Bruxelles. Instituția a evaluat patru dintre cele șase uleiuri.

De asemenea, compania care produce aceste uleiuri a obținut brevetul de Furnizor Oficial al Casei Regale a României. Printre cei care apreciază acest ulei se numără și Prințul Charles al Țării Galilor, moștenitorul Coroanei Regatului Unit al Marii Britanii. Prințul Charles a avut ocazia să guste aceste uleiuri la Turda, unde a fost oaspetele Familiei Rațiu.

De curând, atelierul din Luncani a început să producă și uleiuri ecologice.

Povestea uleiurilor presate la rece a început în urmă cu aproximativ un deceniu, în gospodăria familiei Tulai.

Mihai Tulai s-a nascut în Luna, ca dealtfel si fiica sa, Felicia. A început să producă ulei de floarea-soarelui cu ajutorul unei prese pe care a reușit să o repună în funcțiune. Calitatea și gustul uleiurilor sale erau deosebite.

Astfel. Felicia a abandonat o carieră într-o companie multinațională din București si s-a întors în Transilvania pentru a-și ajuta familia să transforme mica afacere într-o companie serioasă.

Micul atelier de produs uleiuri a fost extins. A fost mutat într-o clădire nouă, construită în satul învecinat, Luncani, în apropierea unui castel medieval.

Familia Tulai a început să furnizeze uleiuri și Familiei Regale a României, a primit și brevet de Furnizor Oficial al Casei Regale. Apoi, acest atelier a primit vizita Alteței Sale Regale Principesei Maria a României.

Atelierul produce uleiuri de floarea-soarelui, dovleac, nucă, in, cânepă și rapiță. Felicia Tulai a vrut să vadă care este cu adevărat calitatea produselor sale.

Uleiurile produse la Luncani au fost trimise la Institutul pentru Calitate și Gust din Bruxelles. Acolo au fost evaluate în orb de un juriu format din maeștri ai artei culinare care au stele Michelin.

Sursa: ViaCluj.tv