Berea Zăganu. 10 ani de la prima bere artizanală, românească, independentă

Povestea Zăganu a început acum 10 ani, când Laurențiu și Alexandru cumpărau din fonduri proprii o fabrică veche de bere din Măneciu-Ungureni, Județul Prahova, și angajau o echipă mică de localnici, în frunte cu doamna Ileana, maestrul berar, de asemenea localnică.

Amândoi lăsau în urmă cariere în corporații și decideau să-și dedice timpul, banii și energia pentru a crea și dezvolta un brand 100% românesc, autentic, independent și de a contribui la revitalizarea unei industrii pe cale de dispariție în România, berea locală, artizanală.

În 2013 se lansa și proiectul antreprenorial Zăganu, cu două beri, blondă și brună și o producție anuală de 0.0049 milioane de hectolitri.

“Azi, 10 ani mai tărziu, după multă muncă, succese și eșecuri, suntem mândri să spunem că suntem pionierii berilor artizanale în România și că am pornit o mișcare puternică într-o piață ce continuă să se dezvolte și astăzi, adunând mici producători de bere artizanală.

Misiunea noastră rămâne revitalizarea industriei berilor artizanale românești, promovarea berii artizanale ca fiind o băutură complexă din punct de vedere al aromelor și stilurilor existente, pe care merită să o experimentezi permanent.

Până în 2022 am lansat 12 sortimente de bere, am făcut colaborări cu alte micro-berării și am lansat 4 ediții speciale pe care le vindem inclusiv în barul nostru de pe Calea Victoriei 91-93, pe care l-am deschis în August 2017.

Creșterea, în toți acești ani, ne-a ajutat să îmbunătățim multe procese la fabrică, ne-a dat curaj să experimentăm rețete noi, să ne extindem distribuția în țară și să ne implicăm în proiecte și evenimente speciale dedicate industriei.

Însă un lucru nu s-a schimbat și nu se va schimba niciodată: atenția la standardele de producție artizanală: producem de 10 ani în aceeași fabrică, la Măneciu-Ungureni, fermentam berea natural, folosim doar ingrediente naturale, îmbuteliem în sticle sau butoaie, cu un termen de valabilitate limitat, astfel încât berile noastre să ajungă proaspete la clienți.

La fel ca în 2013, suntem o mică berărie artizanală, românească, care, față de 2013, acum este disponibilă nu doar în București, ci în multe dintre orașele mari ale țării, atât în baruri și restaurante, cât și în marile lanțuri de magazine pentru consumul acasă” Laurențiu Bănescu și Alexandru Geamănu, co-fondatori Zăganu.