Infinitate sculpturală în patria lui Brâncuși, de Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank

Încă de când am venit în România, cu mai mult de cinci ani în urmă, în calitate de CEO al Garanti Bank, am făcut o misiune personală din a descoperi cât mai mult din cultura țării. Și, așa cum am descoperit de-a lungul timpului, România are o istorie complexă care a dat țării cultura sa unică, presărată cu povesti, repere și peisaje remarcabile.

Pe parcursul călătoriei mele, am descoperit locuri uimitoaresi diferite fațete ale culturii locale. Dar o călătorie, în mod special, a fost o surpriză plăcută: o călătorie spre Oltenia care m-a purtat în Târgu Jiu.

Târgu Jiu este un oraș de dimensiuni medii în partea de sud-vest a României, al cărui nume poate nu spune multe călătorilor din întreaga lume. Însă, după cum am fost fericit să descopăr, Târgu Jiu este  ȋnfrăţit cu Pendik un cartier din Istanbul, Turcia, situat în partea asiatică a orașului, între Kartal și Tuzla, pe Marea Marmara. Iar acest lucru este un motiv în plus pentru mine de a găsi o legătură cu acest frumos oraș care găzduiește lucrările unuia dintre cei mai mari artiști ai României, Constantin Brâncuși. 

Brâncuși este sculptorul român, pictor și fotograf care și-a clădit cariera în Franța. Considerat un pionier al modernismului și unul dintre cei mai influenți sculptori ai secolului al XX-lea, Brâncuși este numit patriarhul sculpturii moderne.

Operele sale de artă au influențat întotdeauna iubitorii de artă din întreaga lume, stabilind numeroase recorduri în lumea artei. În 2005, Pasărea măiastră a lui Brâncuși a doborât toate recordurile vremii, când a fost vândută pentru 27,5 milioane de dolari. Patru ani mai târziu, în 2009, Madame LR, o altă lucrare de-ale sale, a fost vândută pentru 37,6 milioane de dolari. Văzând că un sculptorul român are două lucrări prezente pe lista sculpturilor pentru care s-au plătit cele mai ridicate prețuri la nivel mondial, îmi dă încredere că întreaga lume apreciază opera lui Brâncuși la adevărata sa valoare. 

În ceea ce privește lucrările pe care le-a creat în România, ansamblul sculptural uimitor pe care l-a realizat în Târgu Jiu, cuprinde trei mari sculpturi: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului. Comandate de Liga Națională a Femeilor din Gorj, monumentele au fost dăruite românilor de către Brâncuși, care locuia la Paris la acea vreme. Astăzi, la fel ca și atunci, Ansamblul Monumental  "Calea Eroilor”, este considerat una dintre marile opere ale sculpturii secolului al XX-lea și cu siguranţă va impresiona pe oricine se hotărȃște să ȋl viziteze.

Asadar, vă invit pe toți să descoperiti mai multe despre viața și opera acestui artist uimitor și să va delectati cu capodoperele sale.
 


Sculptural infinity in Brancuși’s homeland, by Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank

Since I came to Romania, more than five years ago, as the CEO of Garanti Bank, I have made it a personal mission to discover as much of the country’s culture. As I have discovered along the road, Romania has a complex historical background that gave the country its unique culture, dotted about with remarkable stories, landmarks and scenery.

Along my journey, I have discovered amazing places and different facets of the local culture. Another pleasant surprise was the Oltenia area, and in particular, Târgu Jiu.

Târgu Jiu is a medium-sized city in the south-western part of Romania that may not say much to travelers by name only. As I was happy to discover, one of Târgu Jiu’s twin is Pendik, Turkey. Pendik is a district of Istanbul, Turkey on the Asian side, on the Marmara Sea shore. And this represents even more reason for me, on a personal level, to find a connection with this beautiful Romanian city that hosts the works of one of Romania’s greatest artists, Constantin Brâncuși.

Brâncuși is a Romanian sculptor, painter and photographer who made his career in France. Considered a pioneer of modernism, one of the most influential sculptors of the 20th-century, Brâncuși is called the patriarch of modern sculpture.

His works of art have always influenced art lovers all around the globe, establishing records amongst them. In 2005, Constantin Brâncuși's Bird in Space piece broke all the records of the time, when it sold for $27.5 million. Four years later, in 2009, Madame LR, another one of his works, sold for $37.6 million. Seeing a Romanian sculptor featured twice on the list of the world’s highest prices paid for sculptures, gives me confidence that the entire world values Brâncuși’s work at its true value.

The work he created in Romania goes, the amazing sculptural ensemble he carved in Târgu Jiu, comprises three sculptures: The Table of Silence, The Gate of the Kiss and the Endless Column. Commissioned by National League of Gorj Women, the monument was gifted to Romanians by Brâncuși, who at the time was living in Paris. Fast forward to today, the Monumental Ensemble “The Heroes Path” is considered to be one of the great works of the 20th century sculpture and is sure to make an impression on anyone who decides to visit it.

As an homage to Brâncuși, in 2015, the Romanian authorities declared February 19th - "The Brâncuși Day".

So, as a closing paragraph, I invite you all to discover the life and work of this extraordinary artist and to be proud of his masterpieces.

Santa Maria Bay, O investiţie inteligentă în viitor

Intr-unul dintre cele mai sugestive locuri din Constanta, cu rezonanta plina de istorie a strazii Toma Caragiu, chiar pe ţărmul mării Negre, se afla Santa Maria Bay, un complex rezidenţial compus din 89 de vile luxuriante.

Pozitionarea magnifica si perspectiva panoramică a fiecărei vile ce ofera una dintre cele mai uimitoare priveliști, face din Complexul Santa Maria Bay un proiect majestuos, unic si irepetabil.

Sunetul valurilor ce se sparg de țărm, briza marii, străzile spatioase incadrate de natura verde si unicitatea proiectului fac din acest cartier o poveste din care iti vei dori sa faci parte.

Complexul Santa Maria Bay a fost conceput pentru toti cei care inteleg ca investind inteligent intr-un asemea proiect investesc in generatiile viitoare.

Toate vilele sunt desfășurate în paralel, fiind dispuse pe niveluri diferite de altitudine, fapt ce permite admirarea frumuseților naturii și a zonei înconjurătoare. Întreaga proprietate este construită pe o pantă graduală care descrește cu 9 metri din punctul cel mai înalt până la cel mai de jos, fiecare vilă având o vedere spectaculoasă asupra Mării Negre și a răsăritului de soare, fără a obstrucționa priveliștea în raport cu celelalte vile.

Arta și arhitectura armonioasă se împletesc pentru a crea o capodoperă a luxului.

Munții Carpați, un fenomen unic pentru apele minerale

România este o țară unică, cu peisaje care îți taie răsuflarea și comori de neprețuit. Printre acestea, se numără și apele minerale naturale carbogazoase. Avem izvoare apărute în urma unor fenomene naturale, care au început în adâncurile munților vulcanici și continuă până la izvoarele din poienile Țării Dornelor, de unde sunt colectate și aduse pe masa ta în fiecare zi. Și pentru că o apă pură este o resursă neprețuită pentru sănătate, în urma unei perioade îndelungate de prospectare au fost descoperite încă două surse de apă minerală carbogazoasă fără nitrați detectabili, AQUA 2 și AQUA 3.

Munții Carpați reprezintă un fenomen special hidrogeologic pentru apele minerale. Rocile magmatice constituie o structură geologică în care, după un parcurs îndelungat, apa de origine meteorică se purifică natural. Din adâncurile structurilor vulcanice ale Munților Călimani, dioxidul de carbon parcurge un traseu ascendent, impregnând zonele de circulație profundă ale apei filtrate natural, iar zonele mai puternic fisurate permit descărcarea zăcământului de apă minerală carbogazoasă. Astfel, prin foraje se poate pătrunde în inima zăcământului hidromineral și se extrage o apă pură, fără nitrați.  

Zăcământul de apă minerală naturală carbogazoasă este rezultatul unui proces hidrogeologic complex. Acest proces implică o filtrare naturală de lungă durată, de peste 40 de ani, care are loc în profunzimea Carpaților Orientali (pe bordura estică a Munților Călimani). În rocile andezitice de natură vulcanică, datând de peste 10 milioane de ani, la mare adâncime, se produce amestecul apei meteorice cu dioxidul de carbon.   

La calitățile speciale ale apelor minerale contribuie și structura geologică a Munților Carpați, unde se află ultimele păduri de pe continent neafectate de intervenția omului, iar un loc aparte îl ocupă plaiurile Bucovinei. Munții, pădurile seculare ce adăpostesc o faună unică în Europa, văile neatinse de agricultura intensivă sau activitatea industrială, precum și structură geologică specifică munților vulcanici reprezintă condițiile primordiale pentru existența unor asemenea zăcăminte de apa minerală de o calitate superioară.  

Aceste noi zăcăminte descoperite certifică faptul că Munții Carpați sunt un fenomen unic și special la nivel mondial, unde ecosistemul și structură geologică specifică conferă o puritate extraordinară a surselor de apă! Iar această puritate se reflectă în mod cert în gust!” – declară Jean Valvis – Președinte, Director General Carpathian Springs SA. 

Și Jean Valvis nu este singurul care este convins de calitățile speciale ale apelor minerale din Munții Carpați, ci și Martin Riese, singurul somelier de apă acreditat din Statele Unite ale Americii și cel mai renumit din lume. El declară în nenumărate interviuri date în reviste de prestigiu din întreagă lume: “Am fost mereu fascinat de faptul că apa are un impact asupra  gustului altor băuturi și alimente. Sunt zilnic înconjurat de apă, lucrez la Restaurantul Patina, în Los Angeles, un restaurant cu stele Michelin, unde am creat un meniu special de apă.

Acesta a ales să folosească în restaurantul său apa minerală românească și își explică alegerea: "În fiecare an îmi actualizez meniul de apă, de aceea caut mereu noi ape interesante. Mi-a plăcut foarte mult designul sticlelor AQUA Carpatica, apoi am gustat apa și am fost imediat un mare fan al acesteia. Apa provine din Munții Carpați, dintr-o zonă străveche și neatinsă de civilizație, de agricultură sau industrie. Apa are un gust bogat și foarte curat, perfect pentru a fi băută ca atare sau pentru a se combina cu vinuri albe sau roșii bune. Pentru mine cea mai mare surpriză e că apa minerală carbogazoasă e fără nitrați detectabili, un semn al unui izvor foarte rar și incredibil.” 

ianuarie 2018
 

Teracota Mediaş, 111 ani de tradiţie

Povestea ultimei fabrici de sobe manuale pictate din Romania

Despre cuptorul de cahle se spune ca este unul dintre cele mai reprezentative artefacte din civilizatia romaneasca si, cu precadere, in cea ardeleana, un artefact capabil sa redea evenimente si schimbari petrecute la nivelul societatii din punct de vedere etnic, politic, social, economic.

Cu toate acestea, mestesugul fabricarii manuale a cahlelor de teracota a fost aproape uitat la inceputul sec xx cand, sobele find considerate demodate dupa aparitia unor noi sisteme de incalzire.

Cu toate beneficiile pe care le ofera noile sisteme de incalzire, acestea nu au reusit sa inlocuiasca frumusetea sobelor sau a semineelor de teracota pictata si atmosfera speciala emanata de acestea.

Fabrica de teracota din Mediaş a fost infiintata in anul 1906 de catre sasul Gref Iulius. Timp de aproape 80 de ani (1938 - 2015) a schimbat mai multi proprietari, inclusiv a Statului Roman.
În arhiva fabricii este adunata o colectie ampla de cahle si mulaje de cahle transilvanene, inclusiv reproduceri dupa sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.

Dupa 111 ani si o multime de schimbari sociale, politice si economice, Teracota Medias produce aceleasi cahle pictate, folosind cuptoarele vechi, reteta originala de amestecuri de pamant, acelasi numar de muncitori si aceeasi tehnologie de glazurare si pictare manuala.

Din 2015, fabrica este din nou in proprietatea unui antreprenor sas, domnul Uwe Draser.

Din 1906, la Teracota Mediaş, fiecare cahla este turnata, finisata, glazurata si pictata manual.

Prin traditia breslelor de mestesugari, la fabrica de Teracota Mediaş s-a transmis generatii la rand procedeul tehnologic de producere manuala a cahlelor de teracota.

Teracota Mediaş ester singura fabrica din Romania care are permanent printre membrii echipei sculptori absolventi ai Unarte Bucuresti si pictori de cahle. Prin intermediul lor, fabrica are capacitatea de a reproduce orice model si de a asigura tiparele necesare productiei in serie, fiind astfel posibile proiecte de restaurari pornind de la piese vechi sau in stare avansata de degradare.

De asemenea lucreaza constant cu restauratori, fundatii si investitori in patromoniu cultural. Printre acestia se numara Muzeul Astra din Sibiu, Fundatia Mihai Eminescu, o serie de case de oaspeti din satele Unesco Viscri, Saschiz si Biertan, conacul Apafi din Malancrav, conacul Banfy, Copsa Mare Guesthouses, Fundatia Michael Schmidt, contele Mikes de la Ozun.

Intermedicas, Concierge Medical

Fondată în 2011, clinica Intermedicas oferă servicii integrate de investigații și tratament, fiind, totodată, singura din România care ajută pacienții români să obțină o a doua opinie medicală (second opinion), la medici renumiți, din țară și din străinătate. 

"SECOND OPINION înseamnă siguranţa diagnosticului corect şi accesul la cea mai bună soluţie de tratament pe care o oferă practica medicală la nivel internaţional. Pacienţii care aleg să solicite a doua opinie medicală au multiple beneficii: certitudinea diagnosticului, obţinerea unor alternative la planul actual de tratament sau accesul la servicii medicale, tehnici şi tehnologii avansate din străinătate”, explică Ana Maria Marian, Director General al Intermedicas.

Lansat la începutul anului 2015, programul Visiting Professors completează serviciile de Second Opinion oferite de Intermedicas, prin crearea unui context în care pacienții pot beneficia de consultații la medici de renume internațional. Lunar, peste 100 de  pacienți apelează la acest program, la specializări precum cardiologie – Dr. Dr. Youssef Tammam (Italia), urologie – Prof. Dr. Bob Djavan, Președintele Asociației Regionale Europene de Urologie, gastroenterologie - Dr. Roxana Sauer (Germania), ortopedie și medicină sportivă - Dr. Mircea Schmidt (Germania) sau chiropractică - Dr. Lou Jabobs (SUA) și Dr. Soheil Keynejad (Anglia).

La începutul acestui an, Intermedicas a lansat și abonamentul Concierge Medical, care propune o abordare modernă a relației medic-pacient: un medic  dedicat (Concierge Doctor) coordonează pacientul pe parcursul întregului proces de soluționare a problemei medicale. 
Abonații Concierge Medical beneficiază de acces nelimitat și prioritar la medici și clinici de top, doctor integrator de caz, second opinion medical, dar și de sute de investigații imagistice și servicii de laborator.