Roadele Toamnei la Domeniul Manasia

Roadele Toamnei la Domeniul Manasia, ediția a 7-a a evenimentului ce sărbătorește anual belșugul pământului, obiceiurile culinare și tradițiile locale, va avea loc pe 16 și 17 octombrie.

Roadele toamnei reunește anul acesta mici producători din Bărăgan, în cadrul Farmer’s Market – un târg în aer liber, ce promovează micile afaceri locale. Vă invităm să descoperiți rezultatele muncii unor oameni pasionați, să savurați preparate tradiționale de sezon, să vă bucurați de folclor popular și povești aristocrate, atât sâmbătă – zi în care deschidem porțile domeniului, cât și duminică – în cadru mai restrâns.

Prima ediție Farmer’s Market, găzduită în cadrul evenimentului nostru anual ce sărbătorește roadele pământului prin obiceiurile culinare și tradiții locale, va reuni în jur de 20 de mici producători locali.

Timp de două zile, veți putea încerca și cumpăra legume (roșii, ardei capia „urechi de elefant”, brocoli, fenicul, castraveți sau pepenași pentru murături sau vinete pufoase), fructe de sezon (mere, gutui sau căpșuni celebre), brânzeturi de fermă sau miere, toate produse ecologic în Bărăgan.

Veți descoperi covoare țesute tradițional la război, accesorii handmade, produse pe bază de lavandă sau chiar veți putea pleca acasă cu o tuie de pepinieră.

Preparatele noastre culinare le veți găsi sâmbătă în târg sau le veți putea savura în cadrul dejunului de duminică. La final, suntem siguri că nu veți putea pleca acasă fără specialitățile unui cofetar cu tradiție.'

Detalii legate de eveniment puteți vedea accesând pagina https://www.facebook.com/events/1732338820310260/

Shopron, Piață cu Viață!

Pentru că nouă, ca și vouă, ne pasă de cum a fost crescută și produsă hrana zilnică a celor dragi, am pus laolaltă, într-un concept unic în România, un Farmers Market ce reunește producători de fructe, legume, brânzeturi, carne și pește, vinuri și mulți alții.

Shopron Piață cu Viață, un proiect căruia i-am dedicat un spațiu generos de peste 15000 de mp, cu un design modern și extrem de atractiv, înseamnă produse autohtone proaspete, sănătoase, din producție locală și la preț de producător.

Poți afla aici poveștile tuturor brandurilor precum Doripesco, Sergiana, Măcelăria Brașoveană, la Sibieni, Velican și multe altele.

Nu poate fi nimic mai plăcut decât să întregești bucuria cumpărăturilor zilnice de produse proaspete cu un prânz la City Pizza, Xin Yue, Filalei Shaorma și un popas la Cafeteca, Cofetăria Muresana, Gelatomania, Beer Factory și multe altele.

La etaj, Glass Art Kraft vă așteaptă cu colecțiile de ceramică și sticlărie, precum și cu noile modele de globuri din sticlă pictate manual, ce pot fi personalizate pe loc în galerie.

Vom crea în fiecare lună și cu ocazia fiecărui eveniment special târguri de cadouri, ce vor pune laolaltă branduri din cât mai diverse domenii, pentru ca Shopron să devina universul cumpărăturilor familiei tale.

Cu Shopron, sărbătorile 2021 vor fi perfecte!

Grupul Jidvei. Cel mai mare producător de vin din România

2020 a fost un an cu totul neașteptat, un an care a adus nenumărate provocări, incertitudini, dar și schimbări majore pentru companii, pentru organizații, dar mai ales pentru oameni.

La finalul unui an dificil, Grupul Jidvei privește, ca de fiecare dată, partea plină a paharului: 2020 a fost un an al reevaluărilor, al schimbărilor de perspectivă, al reinventării și al preocupării permanente de a merge mai departe, continuând să facem lucrurile așa cum știm noi mai bine, cu pasiune, cu dedicare și mai ales cu mult curaj. Sunt valori care, de mai bine de 20 de ani, stau în centrul filosofiei și al acțiunilor noastre, continuând să ne ofere energia și reperele pentru evoluție, pentru inovație, pentru fiecare pas înainte.

Jidvei este cel mai vechi producător de vinuri spumante obținute prin metoda tradițională din România și suntem mândri să ducem mai departe această tradiție de peste 60 de ani.

Grupul Jidvei, cel mai mare producător de vin din România, deține cea mai mare plantație viticolă din țară și din Europa cu proprietar unic, având 2.500 de hectare de viță-de-vie și crame dotate cu cele mai performante echipamente.

Gama Vinars Jidvei vorbește despre o tradiție de secole a Transilvaniei - producerea distilatului de vin de către viticultorii sași. Ducem mai departe cu respect această tradiție, iar azi Jidvei este cel mai mare producător de vinars cu Indicație Geografică din România.

În zona DOC “TÂRNAVE” – sub denumirea JIDVEI, se produc unele dintre cele mai apreciate vinuri și spumante românești, calitatea acestora fiind confirmată an de an de medaliile obținute la competiții internaționale.

Vinurile de Jidvei au fost distinse în ultimii 10 ani cu peste 500 de medalii în cadrul celor mai prestigioase concursuri de profil din lume.

Ulei cu Gust de vară grecească cu sunet de cicade. Andreea Koronios, Zaliari Olive Oil

Zaliari este o mică afacere de familie, iar numele vine de la numele livezii de măslini. Zaliari are "gust de vară cu sunet de cicade" este motto-ul nostru, dat de un prieten drag.

Soțul meu, Charalampos (Babis) Koronios, grec, are livada de măslini în Peninsula Peloponesse. Acestă livada este în familie de peste 50 ani si are în jur de 1500 măslini. După ce ne-am căsătorit, în 2018, am adus puțin ulei pentru prieteni, care l-au lăudat foarte mult. Acest lucru ne-a dat încredere și am început să mă interesez cum putem face să aducem pentru vânzare.

Am aflat între timp că această ramură, a uleiului de măsline, este cea mai falsificată din lume și că practic nu știm ce luăm din magazin.

Anul 2019 a fost un an de tatonări, de adunat informații, de plimbat pe la instituțiile statului, așa că firma a fost oficial dechisa abia în ianuarie 2020. 

Dacă mă întreba cineva acum cinci ani ceva legat de orice business, ziceam că nu mă simt în stare. Îmi era frică de eșec, îmi era frică să investesc bani și suflet și apoi să se aleagă praful. 

Eu am studiat Psihologie, deci sunt psiholog la bază, deși nu am profesat nici o zi, am lucrat 10 ani în Italia în domeniul Horeca, iar acum, pe lângă Zaliari, lucrez la o multinațională. Eu mă ocup de Zaliari după ce ajunge în sticle sau canistre, iar măslinele sunt puse la murat. 

Înainte de acest proces, adică tot ceea ce presupune ingrijitul măslinilor, udatul lor, curățatul, hrănitul (da, măslinii mănâncă) li se dau vitamine de două ori pe an, și, de asemenea, culesul și prelucratul lor, sunt în grija soțului și a socrului meu. Ei știu tot ceea ce este legat de măslini doar privindu-le frunzele. Mie mi se pare fascinant! 

Bineînțeles că eu sunt doar ochi și urechi când vorbesc despre asta și vreau să știu absolut tot, pentru simplul fapt că doresc să dau mai departe informația. 

Oamenii care ne urmăresc și care ne aleg au dreptul să știe cât mai mult din întregul process. Ei sunt motorul nostru, ei ne fac să fim mai buni, să gândim produse noi și bune pentru ei. 

In acest sens am diversificat oferta, pe partea de ulei, acum avem și ulei nefiltrat, adică cel care mai are încă pulpă de măsline în el, care este foarte foarte sănătos.  

Acest lucru se poate face doar când măslinele sunt proaspăt presate. Mai avem ulei aromatizat cu usturoi, chilli și rozmarin, mirodeniile fiind luate tot de la producătorii locali. 

Pe partea de măsline, măsline negre cu usturoi, cu chilli  și măsline verzi.  

Planurile noastre sunt să ne mărim livada, eventual să facem ulei Zaliari Bio pe un teren al soțului meu, unde mai pot fi plantați în jur de 500 de măslini.  

De asemenea, în livadă avem o căsuță pe care dorim să o renovăm și să putem primi oaspeți care vor să guste viață grecească adevărată ( spun asta pentru că nu este o zona turistică, deci totul este real, fără cosmetizări) sau oameni care vor să vadă și să participe la cules.  

Visul meu este să putem duce acolo familii cu copii bolnavi, și nu numai, care să culeagă măsline pe care să le ducem la fabrică să fie făcute ulei, pe care ei să îl ia acasă. Mi se pare o experiență de neuitat, atât pentru un adult, cât și pentru copii. 

Clienții noștri sunt în principal familii cu copii mici. Am observat că, atunci când apar copiii, ne dorim să le oferim mâncare cât mai sănătoasă și, inevitabil, ne îndreptăm dieta . Din păcate am cunoscut multe familii care au copiii bolnavi, boli grave sau tulburări de comportament. Mamele, tații, bunicii sunt niște oameni minunați, niște eroi pentru mine.  

Este atât de înduioșător și de emoționant când vezi poze cu un copil care face tratament invaziv, iar unicul aliment tolerat este pâinea cu ulei Zaliari. Este ceva de nedescris, un sentiment de drag amestecat cu tristețe, amestecat cu reală mândrie. 

Oamenii aceștia ne deschid ochii din foarte multe puncte de vedere, atât legat de business, cât și legat de viața de zi cu zi, despre ceea ce înseamnă lupta și greutățile.

Prin Zaliari am cunoscut OAMENI adevărați, cu principii și valori, oameni care ajută dezinteresat, cu o vorbă, cu un sfat, cu o recomandare, iar datorită lor am ajuns unde suntem acum.

Ei toți ne dau energie bună, care ne ajută în fiecare zi și ne stimulează să fim mai buni și să dorim să facem mai mult pentru ei.

Producem și îmbuteliem în Grecia, dar vindem în România în toată țara. Trimitem prin curier oriunde, iar comenzile le primim printr-un formular on-line.

Un alt plan pentru 2021 e să facem un magazin on-line, până atunci doritorii ne găsesc pe Instagram Zaliari Oil sau Facebook (Zaliari Olive Oil)

Ceea ce îmi doresc să se știe este că Zaliari este despre familie. Totul este făcut în familie și se adresează familiilor. Este un produs făcut cu mare, mare drag de oameni și de calitate.

La Migdali. “Fiecare pahar de vin spune o poveste.”

Am inteles lungul drum pe care il parcurge vinul pana sa umple un pahar si i-am vazut pe cei care au contribuit sa faca acest lucru posibil.

Am vazut soarele, vantul, ploaia si pamantul bogat care au contribuit sa hraneasca strugurii.

Am vazut cum natura ii poate transforma pe acesti binefacatori in inamici : seceta, inghetul, daunatorii dar i-am vazut si pe oamenii care ii combat, eroi nestiuti ai vietii de fiecare zi.

Am vazut mainile grijulii ale celor care ingrijesc plantele, culeg recolta si o transforma in ceva nou, diferit de cele anterioare, avand in urma o lunga poveste.

Asta m-a convins ca vreau sa imi spun propriile povesti, colorate, parfumate si savuroase. Oportunitatea s-a ivit cand rataceam pe dealurile blande, bogate si pline de istorie ale Vaii Scheilor. Acolo era un taram locuit de oameni, cunoscuti sau anonimi, care au inteles puterea povestii pe care o poate spune vinul. Iata-ma aici, alaturandu-ma lor in efortul de a-ti aduce placerea si un strop de fericire.

Valea Scheilor e un loc binecuvantat unde se intalnesc Muntenia si Ardealul, asezat pe coordonatele marilor vii ale Europei, dar si in una dintre cele mai prestigioase zone viticole romanesti-Dealu Mare. Numele sau initial a fost probabil cel de Siliste, ceea ce ne trimite cu gandul la confortul casei daca e sa privim etimologia cuvantului, care inseamna vatra satului, livada sau pasune.

Toponimele La Migdali, Dealul cu Migdali, Aleea, Gradina sau Via cu Migdali vin si ele din istoria acestui spatiu cu clima blanda care a permis cultivarea unei varietati pomicole mai putin obisnuite, in lumea de poveste si parfumuri exotice a unui pamant generos si idilic.

Legendele si numele sonore inradacinate aici ne insotesc si astazi. Crucea Doamnei Neaga de la hotarul domeniului sta marturie spiritului crestin, demnitatii si sperantei, intruchipate in figura celei care a dat viata acestor valori si care sta cu mandrie in eposul popular alaturi de Ana mesterului Manole sau Miorita.

Ruinele conacului Eminescu- Persu pastreaza urmele pasilor Ecaterinei Eminescu, nepoata poetului si ale lui Alexandru Persu, inginer de prestigiu si fost primar al comunei Tohani. Vinul produs aici, avea o calitate exceptionala si s-a bucurat de mare apreciere in epoca.

Astazi, in acest leagan al traditiilor si iubirii pentru natura, cultivam organic sub mangaierea blanda a soarelui si in parfumul imbatator al migdalilor, struguri care promit sa se transforme in vinuri de cea mai inalta calitate, gata sa te poarte intr-o calatorie a simturilor si emotiilor demne de spatiul acesta de legenda.