Munții Carpați, un fenomen unic pentru apele minerale

România este o țară unică, cu peisaje care îți taie răsuflarea și comori de neprețuit. Printre acestea, se numără și apele minerale naturale carbogazoase. Avem izvoare apărute în urma unor fenomene naturale, care au început în adâncurile munților vulcanici și continuă până la izvoarele din poienile Țării Dornelor, de unde sunt colectate și aduse pe masa ta în fiecare zi. Și pentru că o apă pură este o resursă neprețuită pentru sănătate, în urma unei perioade îndelungate de prospectare au fost descoperite încă două surse de apă minerală carbogazoasă fără nitrați detectabili, AQUA 2 și AQUA 3.

Munții Carpați reprezintă un fenomen special hidrogeologic pentru apele minerale. Rocile magmatice constituie o structură geologică în care, după un parcurs îndelungat, apa de origine meteorică se purifică natural. Din adâncurile structurilor vulcanice ale Munților Călimani, dioxidul de carbon parcurge un traseu ascendent, impregnând zonele de circulație profundă ale apei filtrate natural, iar zonele mai puternic fisurate permit descărcarea zăcământului de apă minerală carbogazoasă. Astfel, prin foraje se poate pătrunde în inima zăcământului hidromineral și se extrage o apă pură, fără nitrați.  

Zăcământul de apă minerală naturală carbogazoasă este rezultatul unui proces hidrogeologic complex. Acest proces implică o filtrare naturală de lungă durată, de peste 40 de ani, care are loc în profunzimea Carpaților Orientali (pe bordura estică a Munților Călimani). În rocile andezitice de natură vulcanică, datând de peste 10 milioane de ani, la mare adâncime, se produce amestecul apei meteorice cu dioxidul de carbon.   

La calitățile speciale ale apelor minerale contribuie și structura geologică a Munților Carpați, unde se află ultimele păduri de pe continent neafectate de intervenția omului, iar un loc aparte îl ocupă plaiurile Bucovinei. Munții, pădurile seculare ce adăpostesc o faună unică în Europa, văile neatinse de agricultura intensivă sau activitatea industrială, precum și structură geologică specifică munților vulcanici reprezintă condițiile primordiale pentru existența unor asemenea zăcăminte de apa minerală de o calitate superioară.  

Aceste noi zăcăminte descoperite certifică faptul că Munții Carpați sunt un fenomen unic și special la nivel mondial, unde ecosistemul și structură geologică specifică conferă o puritate extraordinară a surselor de apă! Iar această puritate se reflectă în mod cert în gust!” – declară Jean Valvis – Președinte, Director General Carpathian Springs SA. 

Și Jean Valvis nu este singurul care este convins de calitățile speciale ale apelor minerale din Munții Carpați, ci și Martin Riese, singurul somelier de apă acreditat din Statele Unite ale Americii și cel mai renumit din lume. El declară în nenumărate interviuri date în reviste de prestigiu din întreagă lume: “Am fost mereu fascinat de faptul că apa are un impact asupra  gustului altor băuturi și alimente. Sunt zilnic înconjurat de apă, lucrez la Restaurantul Patina, în Los Angeles, un restaurant cu stele Michelin, unde am creat un meniu special de apă.

Acesta a ales să folosească în restaurantul său apa minerală românească și își explică alegerea: "În fiecare an îmi actualizez meniul de apă, de aceea caut mereu noi ape interesante. Mi-a plăcut foarte mult designul sticlelor AQUA Carpatica, apoi am gustat apa și am fost imediat un mare fan al acesteia. Apa provine din Munții Carpați, dintr-o zonă străveche și neatinsă de civilizație, de agricultură sau industrie. Apa are un gust bogat și foarte curat, perfect pentru a fi băută ca atare sau pentru a se combina cu vinuri albe sau roșii bune. Pentru mine cea mai mare surpriză e că apa minerală carbogazoasă e fără nitrați detectabili, un semn al unui izvor foarte rar și incredibil.” 

ianuarie 2018
 

Ţiriac Auto, 25 de ani de evoluţie

Țiriac Auto reprezintă rețeaua de distribuție auto cu cea mai vastă reprezentare la nivel national.

Însumând 31 showroom-uri, 23 service-uri, 6 branduri auto, peste 80 de modele cu mai mult de 1500 de variații posibile, compania Țiriac Auto angrenează peste 1000 de angajați pentru a livra servicii aliniate calitativ nivelului european, adaptate și personalizate în timp real la nevoile clienților români, viziune și strategie de dezvoltare pentru următorii 25 ani.

Portofoliul companiei Tiriac Auto include șase dintre cele mai renumite mărci existente pe piața - Mercedes-Benz, Jaguar, Land Rover, Hyundai, Mitsubishi și Ford – cu stocuri auto online aflate la un click distanță prin aplicația Tiriac AutoMobile.

"Reprezentanții industriei mondiale nu puteau să nu observe piața noastră, mică, mare, așa cum este ea. Și am fost cumva obligat să fac treaba asta, pentru că fiecare persoană care venea în țară, inclusiv președintele Mercedes-Benz din acea perioadă, îmi tot spunea: “Adu Mercedes!”. Și așa am început. Mai întâi cu Mercedes, apoi cu Ford, pe urmă celelalte branduri și am crescut încet, încet. Pot spune că industria auto m-a ales pe mine, și nu invers”, a rememorat dl. Ion Tiriac, fondatorul Grupului de companii care îi poartă numele. 

Țiriac Auto înseamnă 25 de ani de investiție locală în calitatea produselor și serviciilor puse la dispoziția clienților români.

 

Pamela Roussos Rațiu, Centrul Rațiu pentru Democrație,

Pamela Roussos Rațiu s-a născut în Los Angeles California, ca fiică a Suzzanei Parkeson și a lui George Abinet. Are origini irlandeze, belgiene, germane și chineze, mama sa lucra în domeniul management-ului ospitalității, iar tatăl său fiind un fermier din Texas.

Pamela s-a alăturat Centrului Rațiu pentru Democrație în 2004, ulterior căsătoriei sale cu Indrei Rațiu, fiul cel mare al lui Ion Rațiu și Elisabeth Pilkington Rațiu. A inițiat numeroase programe ale CRD; o parte dintre acestea sunt continuate până în prezent, în special datorită contribuției pe care o au în comunitatea locală. Pamela a susținut activ parteneriatul cu think-tank-ul american Woodrow Wilson International Center for Scholars, alături de care fundațiile Rațiu oferă Premiul Ion Rațiu pentru Democrație activiștilor care luptă pentru cauza democrației în lume.

Pamela este fondatoarea Transilvania Fest, festival de cultură și mâncare care vine în sprijinul dezvoltării comunitare în Transilvania, prin turism şi comerţ. Festivalul susține meșteșugarii și productorii locali și pune într-un cadru contemporan tradițiile și folclorul local. În calitate de susținător activ al patrimoniului local, Pamela Rațiu lucrează cu administrațiile locale din regiune pentru a se asigura că producătorii și meșteșugarii primesc ajutorul și recunoașterea binemeritate. De asemenea, lucrează cu tinerii creativi pentru a crea o punte între publicul tânar și meșterii tradiționali.

Ca director executiv al Rațiu Family Charitable Foundation în Romania, Pamela a dezvoltat și implementat modele inovative de sustenabilitate pentru CRD. A încurajat educația în domeniul ospitalității pentru tinerii din Turda, propunându-le sesiuni de specializare și apoi angajare în proiectele de sustenabilitate ale CRD: cafeneaua culturală La Papion și Casa Rațiu. Cele două inițiative localizate în casa istorică a familiei oferă o bucătărie transilvăneană reinterpretată, design contemporan, evenimente culturale și atmosferă relaxată, precum și o gradină în stil britanic.

Situată în centrul istoric al orașului Turda, Casa Rațiu este o reședință istorică de familie, casa uneia dintre cele mai cunoscute familii din regiune. Este un serviciu de tip bed and breakfast, conceput pentru un public rafinat ca o inițiativă de sustenabilitate, pentru CRD. Camerele poartă numele membrilor familiei, fiecare cu propria poveste, care se vede și în designul individual, completat de numeroase fotografii și documente de familie.

Istoria locului începe cu o poveste de dragoste: Augustin Rațiu a dorit să-i ofere tatălui său Nicolae, preot în Petreștii de Jos, casa din Turda unde acesta s-a îndrăgostit de mama sa, Ludovica. Pentru a marca acest moment un al doilea spațiu de cazare - Moara Gaia - va fi deschis în vechea rezidență a acesteia.

Cincşor.Transilvania.Case de oaspeţi, Autenticitate săsească în centrul Transilvaniei

Proud To Be Romanian înseamnă pentru Casele de oaspeţi Cincșor mai mult decât ancorarea într-un spaţiu geografic. Înseamna să descoperim cu pasiune şi cu mintea deschisă valorile locului, să imbrăţişăm tradiţiile multiculturale ale Transilvaniei şi ale României şi să oferim oaspeților nostri o experienţă gastronomică inedită – rețete vechi redescoperite, ingrediente de calitate din grădinile țăranilor, toate trecute cu maiestrie și creativitate prin mâinile unui bucătar chef pasionat, cu multă experiență – Adrian Boscu. Credem în oameni şi în puterea lor de a schimba lucrurile în locul în care se află – în cazul nostru în centrul Transilvaniei. Credem într-o Românie cu valori autentice, modernă şi deschisă, europeană.

Cincșor.Transilvania.Case de oaspeți este un concept care îmbină cultura și tradițiile locului cu natura și relaxarea. Cele trei locații își păstrează fiecare specificul ei, ele combină atmosfera autentică cu elemente de confort modern. 

Cincșor se află la poalele Carpaților, în centrul triunghiului Sibiu – Brașov - Sighișoara. Fosta școală, fosta parohie evanghelică și gospodăria țărănească în care se află Casele de oaspeţi din Cincşor, formează împreună cu Biserica Fortificată un ansamblu istoric, tipic pentru fostele sate săsești din Transilvania. La o distanță de aproximativ o oră de Cincșor se află Brașov, Sighișoara sau Sibiu. În imediata apropiere se află Țara Făgărașului cu Cetatea din Făgăraș, Mânăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, herghelia de cai lipițani din Sâmbăta de Jos sau tărâmul bisericilor fortificate la nord de Valea Oltului  – o zonă care încă așteaptă să fie descoperită.

Călin-Andrei Stan, Drumul către National Geographic

photo © Călin-Andrei Stan

Îmi plac aventurile, provocările și ador să descopăr locuri noi. Într-o zi am decis să renunț la viața de programator și să aleg calea artei, dedicându-mă în totalitate proiectelor fotografice.  
  
Pasionat de fotografie încă de pe băncile școlii, am avut primul interviu într-o revistă de specialitate în anul în care mă pregăteam de admiterea la o facultate cu profil informatic. Mi-am făcut “intrarea” în fotografia comercială în timpul facultății, iar de acolo și până a mă dedica full-time fotografiei nu a mai fost decât “un pas” - care a durat câțiva ani buni – dar care mi-a schimbat viața. 
Astăzi, am 30 de ani și o companie care se ocupă de proiecte foto-video, care îmi permite să fac ce mi-am dorit de la început: să fiu liber, să călătoresc, să nu stau “intre patru pereti”. 

Acum un an am decis că am nevoie de o schimbare de perspectivă și am lansat proiectul TheDrone.ro, un brand dedicat fotografiilor și filmărilor aeriene. Odată cu el am lansat proiectul “Infinite road to Transylvania”- o radiografie aeriană a șoselelor României. 

După ce imaginile mele cu șoselele din România au fost publicate în ediții Național Geographic din SUA până în Australia, după ce “Romania” a ajuns în CNN, BBC, Time, Business Insider, Frankfurter Allgemeine, CN Traveler și Washington Post, pot spune că proiectul meu a primit și prima recunoaștere “oficiala” internațională. Fotografia pe care am făcut-o, cu drona, la Cheia, a câștigat locul al II-lea în cadrul celui mai mare concurs internațional de fotografii din dronă, organizat anual de comunitatea Dronestagram împreună cu Național Geographic. Aceste apariții mi-au deschis drumul și spre o colaborare cu Național Geographic România, pe care am început-o în luna Ianuarie.  

Aventura cu drona prin România continuă! Uneori e suficientă o idee simplă, de efect, pentru a ajunge departe.