Alt Shift, Reinvierea vechiului restaurant Berlin

Alt Shift este situat într-o casă veche de pe strada Constantin Mille şi reînvie vechiul restaurant Berlin, un loc celebru în perioada socialistă, care avea însă să moară rapid după Revoluţie.  

Alt Shift se joacă cu identităţi şi convenţii - este însă şi o amenajare care şi-a propus să crească valoarea arhitecturală a casei care o adăposteşte. 

Identitatea veche este recuperată prin stenciluri care reproduc imagini celebre legate de zidul Berlinului şi printr-un aer teatral ce duce cu gândul la cabaretul anilor de aur.  Holul de acces este un foier, etajul, un ansamblu de scene, loje şi culise, o pendulare permanentă între expunere şi intimitate. Tot de teatru ţin cumva şi inversări ale rezolvărilor obişnuite sau materiale care sunt altceva decât par. Clanţele nu ies în afară, ci sunt săpate în metal. Barul aparent din onyx este, de fapt, din plăci subţiri de marmură. Un loc dificil din punct de vedere arhitectural, casa scării către restaurantul propriu-zis este placată cu ceea ce pare la prima vedere piatră şi care se dovedeşte, la o privire mai apropiată, şi, mai ales la atingere, a fi plută. 

Tâmplăria constituită din geamlâcuri este unul dintre cele mai importante elemente ale amenajării, reinterpretând soluţiile secolului XIX şi ale modernităţii interbelice. Ramele subţiri din metal, utilizate atât la compartimentările interioare, cât şi pe faţadă, atenuează diferenţele dintre interior şi exterior, aducând o plusvaloare arhitecturală modestei  faţade existente. Amenajarea are astfel implicaţii arhitecturale pentru clădire, un exemplu despre cum respectul faţă de loc generează calitate.